В Україні злетіли ціни на яблука

Українські постачальники яблук активно збільшують ціни на свою продукцію. Вартість оптових партій за другий тиждень січня злетіла вже на 30%. А це означає, що незабаром ціни на яблука доведеться переписувати роздрібним продавцям, зокрема супермаркетам. Поки що яблука у великих торгових мережах продають за ціною від 15 грн/кг, проте більшість сортів коштує близько 20 грн/кг.

0210_1463120378_igozen00.jpg (135.43 Kb)

Водночас яблуко з українських господарств уже відвантажують по 14-22 грн/кг, повідомляють аналітики EastFruit. Така ціна на третину вища, ніж тижнем раніше, і вже на 50% перевищує рівень за аналогічний період минулого року.

“Ціни на яблука цього сезону продовжують встановлювати все нові рекорди порівняно з минулими п’ятьма сезонами… Пропозиція яблука високої якості на ринку України досить обмежена, що сприяє зростанню цін на ці фрукти”, – пояснили експерти.

Крім того, зростає і попит на фрукти. “Зростання цін на фрукт №1 ключові гравці ринку пов’язують із помітною активізацією торговельно-закупівельної діяльності в цьому сегменті… Підвищену зацікавленість у закупівлі цієї продукції виявляють покупці практично всіх категорій”, – повідомили аналітики.

Поки що садівники пропонують переважно продукцію, якість якої почала погіршуватися внаслідок тривалого зберігання. Водночас якісне яблуко вони планують продавати не раніше початку весни.

Втім, за прогнозами, дорожчатимуть не лише яблука. Як підрахувала завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало, до кінця січня в Україні очікується зростання цін і на головні зимові фрукти – цитрусові та банани.

Зазвичай у цей період року така продукція дешевшає, але через польську блокаду кордону дорожчає логістика, а тому зростають і ціни. У середньому підвищення становитиме близько 3%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *