В Україні вартість полуниці набирає обертів

В Україні почали помітно зростати ціни на полуницю. Виробники відвантажують якісну ягоду вже по 65-100 грн за кілограм, що на 27% дорожче, ніж тиждень тому. Роздрібні ціни теж підвищуються: на торгових розкладках та з рук полуницею у Києві торгують не менш як по 100-110 грн/кг, тоді як у середині травня продавці виставляли ціни 80-85 грн. У супермаркетах ягода коштує в середньому 171 грн за кілограм.

2918_84_pb-v16828325.jpg (100.55 Kb)

Як пояснюють аналітики EastFruit, нинішнє різке подорожчання зумовлене прохолодною погодою у регіонах вирощування ягоди. Через це процес дозрівання полуниці затягнувся, і пропозиція зменшилась.

“Пропозиція суниці садової (професійне найменування полуниці. – Ред.) з місцевих господарств поки що досить малооб’ємна. Це дає можливість виробникам України продавати суниці за досить високими цінами”, – зазначили експерти.

Вони також підрахували, що середні ціни на полуницю в Україні наприкінці травня-2024 виявилися вже на 23% вищими, ніж за аналогічний період минулого року. Втім, незабаром полуниця може і подешевшати.

“За словами операторів ринку, ціна на суницю садову, ймовірно, знижуватиметься в міру збільшення пропозиції цієї ягоди з місцевих господарств. Крім того, тиск на ринок надають стабільні поставки дешевшої імпортної суниці”, – зазначили фахівці.

Ціни на полуницю зростають: скільки коштує ягода в магазинах та на ринках

У великих мережах супермаркетів, згідно з моніторингом OBOZ.UA, полуниця 24 травня продається в середньому по 171 грн/кг. Йдеться як про фасовану ягоду, так і на вагу.

Загалом діапазон цін становить 149-218 грн/кг. Зокрема:

“Сільпо” – 149 грн/кг;
“Фоззі” – 218 грн/кг;
“Метро” – 159,9 грн/кг;
“Новус” – 179,9 грн/кг;
“Варус” – 149,9 грн/кг.

Водночас на ринках можна купити полуницю дешевшу. Уроздріб полуницею торгують переважно по 110-160 грн залежно від сорту та стану ягід. На оптово-роздрібних майданчиках встановилися такі ціни:

ринок “Столичний” (Київ) – у середньому 80 грн/кг;
ринок “Шувар” (Львів) – 81,7 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *