В Україні рекордно подорожчав один із ключових овочів

В Україні зафіксували зміну тенденцій на ринку білокачанної капусти. Один із ключових овочів знову дорожчатиме. Постачальники лише за останній тиждень підняли свої розцінки на 30%. Незабаром це позначиться і на роздрібних цінах на капусту, які поки що становлять близько 15 грн/кг.

5037_gavrishprof_belokachannaya_kapusta_ot_posadki_do_uborki_rassada.jpg (.72 Kb)

Подорожчання почалося через загальне скорочення пропозиції капусти на ринку. “Враховуючи стрімке зниження запасів капусти в господарствах, фермери почали стримувати продаж якісної продукції, що і призвело до зростання цін”, – повідомляють аналітики EastFruit.

За їхніми даними, станом на 18 січня відпускні ціни на білокачанну капусту зростали до 8-13 грн/кг. А це в середньому на 30% вище, ніж наприкінці минулого тижня (8-12 січня). Порівняно з аналогічним періодом 2023 року, капуста в Україні надходить у продаж у середньому на 22% дорожче.

Як показав моніторинг, у великих мережах супермаркетів 19 січня капусту продають у середньому по 14,8 грн/кг. Найнижча ціна становить 13,9 грн (проте найчастіше такий цінник – акційний). Більшість мереж пропонує капусту по 14,9 грн/кг.

На оптово-роздрібних ринках овоч традиційно коштує дешевше, ніж у магазинах. На “Столичному” капусту пропонують у середньому по 12 грн/кг, а на “Шуварі” – по 13,5 грн.

Експерти наголошують, що багато українських виробників у середині січня завершили реалізацію наявних запасів капусти. “Оптові компанії також завершили реалізацію раніше закуплених обсягів і на даний момент ведуть активне поповнення запасів, тим самим стимулюючи зростання цін на ринку білокачанної капусти”, – зазначають вони.

Втім, за даними аналітиків, більшість ключових гравців ринку вважають подорожчання капусти тимчасовим явищем. “Більшість великих виробників планують розпочати продаж цієї продукції на початку лютого, і як наслідок пропозиція капусти на ринку збільшиться, а відпускні ціни почнуть знижуватися”, – прогнозують фахівці.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *