В Україні різко подорожчало житло

У більшості регіонів за минулий рік значно подорожчали квартири, підрахували експерти ЛУН. Наприклад, у Львові середня вартість однокімнатної квартири сягає 58,5 тис. доларів. Ще рік тому вартість була на 6,4 тис. доларів меншою.

0081_1172451_w_800.jpg (55.02 Kb)

Про це йдеться в матеріалі. Що цікаво, у Києві квартири навпаки за останні пів року подешевшали. Ціна знизилась на 2 тис. доларів та досягла в середньому 62 тис. доларів за однокімнатну квартиру.

Одні з найдешевших квартир – у Сумах (середня вартість однокімнатної склала 24,5 тис. доларів) та в Харкові (25 тис. доларів). Ще дешевше – у Миколаєві, там однокімнатну можна купити і за 21 тис. доларів.

Натомість значно зросла вартість квартир в Ужгороді (51,6 тис. доларів). У цьому місті немає комендантської години та обстрілів, що впливає на вартість житла. “Серед 1-кімнатних квартир Київ втратив 3%, а Львів наростив 12%. Рекордсменом став Івано-Франківськ, там +18% у валюті”, – пояснюють експерти ЛУН.

Аналітики також порахували, скільки років треба збирати на однокімнатну квартиру. Виявилось, що у Львові потрібно 9,8 року відкладати середню зарплату для того, щоб купити однокімнатну квартиру. У Києві – 9,4 року. У Миколаєві – 4,2 року.

Одна з великих столичних агенцій нерухомості підрахувала: зараз у середньому квадратний метр житла у Києві коштує 1,97 тис. доларів. До повномасштабної війни – 2,02 тис. доларів. Найдешевше житло в Деснянському районі (близько 1,2 тис. доларів), а найдорожче – у Печерському (близько 3,5 тис. доларів).

Якщо перерахувати у гривні, то вартість квартир в Україні зросла. Так, у січні 2022-го квартира вартістю 90 тис. доларів у столиці у гривневому еквіваленті коштувала 2,4 млн грн. Зараз така сама квартира буде коштувати близько 88,6 тис. доларів (бо ціни у валюті знизились). Але у гривні доведеться заплатити за таку квартиру вже 3,3 млн грн. Перспектив для зниження цін небагато. Квартири у новобудовах дорожчають, курс долара поступово зростає.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *