Шоколад в Україні стане “золотим”: що сталося

Українські виробники готуються підвищувати ціни на шоколад та вироби з нього. Серед причин – здорожчання сировини та блокада поляками кордону. Внаслідок цього вже влітку вартість плитки шоколаду може зрости з поточних середніх 35 грн до 50 грн. А до зими – одразу до 70 грн.

1854_3aeb4eb37de93696d9818d6cb43e647b.jpg (69.69 Kb)

Про це розповіла оглядачка аграрного та харчового ринку Лариса Гук. Вона зауважила: виробники вже зменшили розмір стандартної плитки – зі 100 грам до 80 грам.

“Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз вже не 100, а, наприклад, 80 грамів) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року – і всі 70 грн”, – йдеться в повідомленні.

При цьому вона наголосила: оціночні цифри – усереднені. Адже “є шоколад із вмістом какао в 30%, а є понад 80%”.

Чому шоколад подорожчає

За словами Гук, зростання вартості шоколадних виробів стане результатом низки факторів. Зокрема:

Здорожчання сировини.
Так, минулого тижня біржові ціни на какао-боби піднялися до історичних максимумів, перевищивши позначку 10 000 доларів за тонну. З початку лютого здорожчання склало майже 10%, з початку року – 50%, а з 2022 року – 130%. І, як очікується, ця динаміка найближчим часом збережеться.

Блокування польського кордону.
“Сировина йде саме через нього. І цей фактор вже теж озвучують і кондитери, і рітейлери”, – визнає експертка.

Якість солодощів знизитися

Втім, зазначає вона, і виробники, і рітейлери намагатимуться максимально нівелювати здорожчання. Останні – за рахунок насичення ринку “ходовим” товаром.

“Вже зараз на нього активно діють якісь акційні пропозиції, бо ритейлери намагаються хоч якось пожвавити торгівлю. Якщо акційні пропозиції починаються десь від 35 грн за плитку, то ціна імпортної продукції – вже зі 100 грн”, – пояснила вона.

Водночас, визнає експертка, зростання цін на сировину може призвести до активнішого використання альтернативних інгредієнтів. Тобто, полицях магазинів зростатиме відсоток продукції з вмістом пальмової олії – оскільки:

вона дозволяє здешевити виробництво;
ціна в магазині не лякатиме стрімким підвищенням.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *