Шоколад стане делікатесом: що буде з цінами

На світових біржах продовжують зростати ціни на какао-боби. У звʼязку з цим шоколад у майбутньому може стати делікатесом і буде доступним не кожному. Українські виробники кондитерських виробів перебувають під тиском, до того ж на вартість шоколаду впливають інші чинники, зокрема високі витрати на логістику.

9538_programma-gosudarstvennogo-sofinansirovaniya-pensii-800x450.jpg (38.27 Kb)

Витрати збільшуються через високі ціни і складнощі з логістикою, особливо через Польщу. Про це розповів Олександр Балдинюк, голова “Укркондпрому”, “Телеграфу”.

Так, ще 3 березня вартість тонни злетіла до $6600, проте, зазначають експерти, вражаюча ціна – не межа. Ціни можуть зрости і в майбутньому.

Експерт додав, що українські виробники кондитерських виробів також перебувають під тиском зростання цін на какао-боби. Вони зараз рідко купують сировинні какао-боби, оскільки переробка какао в Україні не є поширеною. Однак вони закуповують перероблену продукцію, європейське виробництво. Негативно на виробничих процесах позначаються проблеми з плануванням постійних поставок.

Експерт вважає, що подорожчання солодощів в Україні неминуче і це може статися найближчим часом. При цьому високий рівень конкуренції на вітчизняному ринку призводить до того, що навіть незначне зростання вартості може призвести до того, що певні компанії почнуть втрачати позиції на ринку. Саме з цієї причини виробники поки що стримують ціни.

Не виключено, що на ринку почне з’являтися продукція з меншим відсотком вмісту какао, а також комбінованих кондитерських виробів, які будуть мати елементи кондитерських виробів та шоколаду. Наприклад, продукти будуть на 50% складатися з печива та шоколаду з карамеллю.

А от шоколад, у якому буде понад 50% какао, справді стане дорожчим, незважаючи на те, що виробники ризикуватимуть скороченням обсягів продажу. Наразі шоколад в Україні продають за ціною від 30 грн за плитку вагою 85 г, але до літа, за очікуваннями фахівців, вартість може злетіти до 50 грн, а до кінця року – до 60-70 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *