Що буде з інфляцією в Україні до кінця року: прогноз аналітиків

Експерти прогнозують зростання реального ВВП на 4,5% у 2023 році.

4768_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

Споживча інфляція в Україні до кінця року може знизитися до 9% у річному вимірі та коливатиметься приблизно на такому ж рівні протягом 2024 року.

Як зазначається у оновленому макроекономічному прогнозі компанії Dragon Capital, споживча інфляція протягом останніх місяців сповільнювалась набагато швидше, ніж очікувалось. Так, в липні показник інфляції становив 11,3% р/р, порівняно з піковим значенням 26,6% р/р наприкінці 2022 року. Помітне зниження інфляційного тиску, на думку аналітиків, було зумовлене низкою факторів, а саме зниженням вартості енергоносіїв (бензин та електроенергія і газ для комерційних споживачів), поліпшенням логістики, високим урожаєм деяких культур (гречки у 2022 році, картоплі та інших овочів цього року) та зниженням інфляційних та девальваційних очікувань.

“Хоча інфляційний тиск з боку витрат частково відновиться у найближчі місяці через нещодавнє підвищення цін на електроенергію для комерційних споживачів та вартості пального, ми очікуємо, що показник споживчої інфляції знизиться до 9% р/р до кінця 2023 року і буде коливатись приблизно на цьому ж рівні протягом 2024 року”, – йдеться у прогнозі.

Зазначається, що стрімке зниження інфляції у цьому році супроводжувалось швидким відновленням економічної активності. Відновленню економіки сприяли зниження дефіциту електроенергії навесні, непрямі ефекти від активного експорту зерна морським коридором, а також покращення споживчих настроїв та схильності до споживання. Так, дані окремих банків свідчать про помітне збільшення купівлі товарів та послуг з використанням банківських карток.

“Але останні опитування підприємств свідчать про те, що темпи відновлення економічної активності суттєво сповільнились у липні-серпні. Ми очікуємо зниження реального ВВП у четвертому кварталі, оскільки ворог, ймовірно, відновить атаки на енергетичну інфраструктуру, що матиме наслідком дефіцит електроенергії”, – повідомили у Dragon Capital.

Тим не менш, зважаючи на швидке відновлення економіки у першому та другому кварталах, а також активізацію проектів швидкого відновлення, які будуть підтримувати економіку у другому півріччі, аналітики очікують, що реальний ВВП у 2023 році зросте на 4,5% р/р після падіння на 29% у 2022 році.

Інфляція в Україні
Споживча інфляція в Україні в річному вимірі за підсумками липня знизилася до 12,3% з 13,7% у червні. При цьому у липні споживчі ціни в Україні знизилися на 0,6% після зростання на 0,8% у червні, 0,5% у травні та 0,2% у квітні.

В інфляційному звіті Нацбанку за липень зазначалося, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки прискориться, проте стрімкому уповільненню інфляції стануть на заваді наслідки підриву Каховської ГЕС, що негативно вплине на врожай окремих овочів та фруктів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *