НБУ суттєво покращив інфляційний прогноз

Інфляція в Україні з початку 2023 року почала знижуватися швидше, ніж очікувалося. Через це Національний банк України (НБУ) суттєво – на 4,2 процентних пункти – покращив інфляційний прогноз. Зростання цін сповільнюватиметься і надалі, хоч і помірнішими темпами, вважає регулятор.

6121_011990_n1.jpg (75.24 Kb)

Про це розповіли джерела у Національному банку. Йдеться про такі показники, які внесено до оновленого в липні макроекономічного прогнозу:

рівень інфляції у 2023 – 10,6% (у квітневому прогнозі очікувалося 14,8%);
2024 року – 7% (у попередньому прогнозі було 7,2%).
Втім, багато залежатиме від перебігу бойових дій, визнають у НБУ. “Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишаються більш тривалі терміни, а також непередбачуваний характер та інтенсивність повномасштабної війни”, – зазначають джерела.

Ключовими чинниками, що підтримають зниження інфляції в Україні НБУ вважає жорсткі монетарні умови, зниження глобального інфляційного тиску та слабкий споживчий попит. За прогнозами, інфляція в 2023-2024 роках все ж таки залишиться вищою за цільовий діапазон (близько 5%), зокрема, через наслідки війни та зростання комунальних тарифів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *