Кожен українець може реструктуризувати борги за комуналку

За останні два роки заборгованість населення за спожиті комунальні послуги, а це послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами, зросла на 9,2 млрд грн, або майже на 27%.

7792_0_main_new_12247194.jpg (59.43 Kb)

Якщо ж немає можливості одразу сплатити заборгованість, можна подати до постачальника послуг заяву про реструктуризацію боргу.

Реструктуризацією може скористатися кожний українець — це право надається законом «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

Загалом реструктуризація або розстрочка заборгованості – це рівномірно розподілені на певний термін добровільні виплати боргів за:

утримання житла та комунальних послуг;
гаряче та холодне водопостачання;
опалення;
газопостачання;
послуги водовідведення;
електроенергію;
вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Щоб оплачувати комунальні послуги на виплат, необхідно укласти з кожним підприємством-надавачем житлово-комунальних послуг договір про реструктуризацію. Оплата рахунків має проводитися щомісячними рівномірними платежами, які включають:
погашення заборгованості;
своєчасну сплату поточних платежів за комуналку.

Важливо, що загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних рахунків і платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% сукупного доходу всіх членів сім’ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги — 20%.

Заборгованість можна розтягнути на термін до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату оформлення розстрочки.

Якщо ж сімейного бюджету не вистачає

Повне погашення заборгованості, термін дії договору продовжується до повного її погашення.

Окрім того, після підписання договору про реструктуризацію можна оформити субсидію на житлово-комунальні послуги. Нагадаємо, що субсидія не призначається, якщо у споживача житлово-комунальних послуг є прострочена на понад три місяці заборгованість зі сплати за ЖКП, яка перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 680 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *