Яку ціну цукру побачать українці в сезоні 2024-го

В Україні в сезоні 2024 року виробники не планують підвищувати ціни на цукор. На ситуацію вплинула зміна ситуації на глобальних ринках – ціни там більше не зростають. За прогнозами, українцям тепер не слід чекати різких змін – середня ціна найдешевшого цукру в роздробі, ймовірно, залишиться незмінною, від 29 грн/кг.

4038_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

При цьому цукру вітчизняного виробництва вистачить на покриття 100% потреб України. А ціни на продукт влаштують і виробників, і споживачів, розповів директор НВЦ “Цукровобурякового виробництва”, член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.

“В Україні посіяли 250 тис. га цукрових буряків, що на рівні торішнього показника. Посіви в задовільному стані. Тому внутрішній ринок буде забезпечений цукром на 100%. Цукрові заводи цього сезону не планують підвищувати ціни на солодке коріння, адже це можна робити, коли вартість кінцевого продукту зростає. Наразі кінцевий продукт – цукор – і всередині України, і на світових ринках значно подешевшав” – заявив Коротинський.

За його словами, світові ціни на цукор у червні трохи знижуються внаслідок очікуваного профіциту. Так, минулого року в Індії та Таїланді – найбільших країнах щодо експортного потенціалу цукру – була посуха. Нині ж у основних країнах-виробниках продукту – сприятливі погодні умови.

“Влітку минулого року середня відпускна ціна з цукрових заводів склала 30 грн/кг з ПДВ. На сьогоднішній день вона досягає 25,5 грн/кг. У новому сезоні ціна, яка б задовольняла цукровиків і підприємства з великими обсягами споживання цукру, становить 25- 26 грн/кг із ПДВ”, – підрахував фахівець.

Коротинський додав: українські ціни на цукор залишаються нижчими за ціни на експорт цукру-сирцю з переробкою в країнах споживання. Це дало можливість Україні зайняти певні ніші навіть попри дорогу логістику “з багаторазовими навантаженнями та простоями”.

Ціни на цукор в Україні: скільки коштує в супермаркетах

Згідно з моніторингом, станом на 26 червня цукор власних торгових марок у великих супермаркетах продається в діапазоні цін 28,9-29,9 грн/кг. Основні продуктові магазини встановили такі ціни:

“АТБ” – 29,9 грн/кг;

“Фора” – 28,9 грн/кг;

“Сільпо” – 28,99 грн/кг;

“Варус” – 29,9 грн/кг;

“Ашан” – 29,9 грн/кг;

“Метро” – 29,9 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *