Ціни на каву б’ють рекорди на світовому ринку: що буде з цінами в Україні

Ціни на каву б’ють рекорди на світовому ринку. Історичного максимуму було досягнуто в перший тиждень червня. На піку ціна сорту Robusta на Лондонській біржі сягнула $2815 за тонну. Це найвищий показник із 2008 року, коли стартували торги за кавовими контрактами. Така ситуація вплине і на українські ціни.

6217_kqp27umow7uxmoynwaqqr695x430-1bdd168ac1cd003b4e6fbd96d670c5.jpeg (39.71 Kb)

Зростання з початку року склало вже понад 50%. Як свідчать дані торгів, до 14 червня ціни на каву впали незначно і тримаються близько $2700 за тонну.

Як пояснив нардеп Данило Гетманцев (“Слуга народу”), основні причини стрімкого подорожчання – погані погодні умови через Ель-Ніньйо та зростання цін на добрива. Так, спека та посуха поширюватимуться на основні регіони вирощування робусти. Все це сприятиме збереженню дефіциту кави у 2023-2024 роках.

“Свій внесок зробила і висока світова продовольча інфляція, яка спонукає споживачів використовувати більш доступні сорти кави, що і призвело до збільшення попиту на Robusta. Вплинуло на рекордне подорожчання кави скорочення пропозиції”, – зазначив Гетманцев.

Так, В’єтнам (світовий лідер із виробництва робусти) зібрав мінімальний урожай за останні чотири роки. А в Бразилії (друге місце з виробництва) очікуваний урожай буде нижчим за попередній рік на 5%. В Індонезії збирання зерен впаде на 20%.

Що буде з цінами на каву в Україні

Власники кав’ярень не планують різко підвищувати ціни на каву, щоби не злякати клієнтів. Утім, кава поступово дорожчає вже тривалий час, і ця тенденція припиниться не скоро, розповіли експерти The Page.

Підприємці також зазначили, що, крім поганих урожаїв у Бразилії та Колумбії, на ціну кави впливає подорожчання її доставки до України. Через війну морські шляхи закрито, а автомобільне постачання коштує в рази дорожче.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *