Захистити «Київстар»: чому Майк Помпео увійшов до наглядової ради оператора

Колишній держсекретар США та ексглава ЦРУ Майк Помпео увійде до Ради директорів «Київстару». Раніше він критикував Росію, а тепер захищатиме права американських інвесторів від можливої націоналізації компанії.

14 листопада до Ради директорів «Київстару» увійшов Майк Помпео, держсекретар США у 2018–2021 роках при адміністрації Дональда Трампа та директор ЦРУ в 2017–2018 роках, повідомила материнська компанія Veon. 

«Він приєднується як незалежний виконавчий директор, перш за все як партнер інвестиційної компанії Impact Investments», – говорить Forbes CEO «Київстар» Олександр Комаров. Impact Investments – нещодавно створена американська компанія, яка надає послуги стратегічного та фінансового консалтингу.   

«Ми з нетерпінням чекаємо на знання та досвід, які секретар Помпео приноситиме «Київстару» як активний і незалежний член правління «Київстару», – процитовано в релізі слова гендиректора Veon Group Каана Терзіоглу. Сам Терзіоглу повернувся на посаду голови Наглядової ради компанії, яку очолював до вересня 2022 року. 

На кадрові перестановки в «Київстарі» акції материнської компанії відреагували зростанням на 1,34% – до $19,6 за акцію на біржі NASDAQ. Це найбільша ціна за останній місяць.

Які знання та досвід очікує отримати «Київстар»?

Історія арешту «Київстару» /Колаж Анна Наконечна

Історія арешту «Київстару»

4 жовтня 2023-го Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт активів підсанкційних російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова. Серед заблокованих активів – 20 компаній та фінансово-кредитних установ на понад 17 млрд грн. Серед них – найбільший мобільний оператор «Київстар». Спершу Шевченківський суд арештував 100% корпоративних прав компанії.

18 жовтня він повідомив про помилку в своєму рішенні й визначив, що арешту підлягають 47,85%.

«Київстар» на 100% належить нідерландській комунікаційній компанії Veon. Заснована в Москві у 1992-му, Veon (яка виросла з російського «Вимпелкома») – власниця одного з перших операторів стільникового звʼязку в РФ. Станом на жовтень 2023-го компанії з орбіти Veon обслуговують понад 220 млн клієнтів.

Міноритарний акціонер Veon – компанія LetterOne Holdings, якій належить 47,9%. Частка Фрідмана в LetterOne – 37,86%, Косогова – 47,23%.

24 жовтня члени Наглядової ради Veon прибули до Києва. У складі делегації був CEO Veon Каан Терзіоглу. Мета приїзду – проведення зустрічей із представниками української влади та дипломатичних місій.

31 жовтня – Veon подала два клопотання до Шевченківського районного суду Києва для оскарження арешту акцій «Київстару».

Читати більше Згорнути

Захист американських інвесторів

Наглядова рада «Київстару» складається з семи членів. До їхніх повноважень входять формування стратегії розвитку, інвестиції, аналіз операційної діяльності, взаємовідносини з владою та інвесторами, перераховує член наглядової ради «Київстару» Дмитро Шимків. 

Її основна функція – забезпечувати захист прав акціонерів, говорить незалежний консультант з корпоративного управління Андрій Бойцун. «З моєї точки зору, Помпео перш за все представлятиме інтереси американських інвесторів», – додає Комаров. 

У Veon тисячі приватних і корпоративних акціонерів, а її акції розміщені на двох біржах – NASDAQ і Euronext. Серед загальної кількості акціонерів близько 30% є громадянами Сполучених Штатів, говорив Комаров Forbes 13 жовтня. Капіталізація компанії – $1,375 млрд станом на 14 листопада

Акції Veon

На кадрові перестановки в «Київстарі» акції материнської компанії відреагували зростанням на 1,34%

«Американські інвестори та кредитори дуже занепокоєні поточною ситуацією, – говорить Шимків. – У переліку організацій є відомі американські та глобальні компанії, включно з тримачами суверенного боргу України». 

Один з інвесторів – Shah Capital, який володіє 5% Veon ($68,6 млн при вартості акцій $19,6). 10 жовтня CEO компанії Хіманшу Шах звернувся з листом до держсекретаря Ентоні Блінкена, спецпредставниці США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, міністра фінансів Джанет Єллен та міністра торгівлі Джини Раймондо з проханням запобігти конфіскації активів «Київстар». Лист є в розпорядженні Forbes.

Шах закликав американських чиновників спілкуватися з представниками адміністрації Байдена, президента України Володимира Зеленського та іншими високопоставленими особами. «Уряду України не можна допустити конфіскувати активи «Київстару», особливо в американських інвесторів, тоді як американські платники податків щедро підтримували Україну у відсічі російського агресора», – пише Шах. Як Помпео може запобігти ймовірній націоналізації «Київстару»?

«Київстар» у цифрах
  • Рік заснування: 1994

  • Кількість абонентів: 24 млн

  • Частка на ринку: 43,6% (дані Opendatabot)

  • Виторг: 30,9 млрд грн у 2022-му

  • Активи: Helsi, Kyivstar.Tech, Ukrainian Tower Company

Репутація Помпео  

«Я не знаю контексту, але не виключаю, що це меседж українській владі, що інтереси акціонерів компанії захищають серйозні люди, яких не можна підозрювати у співпраці з росіянами», – каже Бойцун. Схожа історія була з «Альфа-Банком», коли в квітні 2022 року довіреною особою став відомий болгарський економіст Сімеон Дянков через рішення НБУ визнати майже усіх російських акціонерів особами, що втратили бездоганну ділову репутацію.

На посаді директора ЦРУ Помпео заявляв, що Росія «агресивно відновлює свої позиції» у світі. Він також критикував Росію, що та не докладає зусиль у боротьбі з терористичним угрупуванням «Ісламська держава». 

На посаді держсекретаря у 2018 році Помпео видав Кримську декларацію – документ у формі заяви для преси, в якому підтверджується невизнання анексії півострова Росією. Також була проголошена довгострокова політика щодо відмови визнавати претензії Росії на територію, захоплену силою всупереч міжнародному праву.  

Володимир Зеленський і Майк Помпео /Getty Images

Володимир Зеленський і Майк Помпео, держсекретар США у 2018–2021 роках при адміністрації Дональда Трампа та директор ЦРУ у 2017–2018 роках Фото Getty Images

У пресрелізі Veon підкреслює, що 9 жовтня 2023 року завершився продаж її російської дочірньої компанії. Також компанія вкотре повторила про намір інвестувати $600 млн в Україну протягом трьох років. Veon зробила чіткий вибір – обслуговувати Україну, чиї герої підтримували зв’язок у найтемніші дні війни й підтримує 94% доступності мобільної мережі, цитуються в релізі слова Терзіоглу. 

Захищати права американських інвесторів Помпео можуть допомогти його зв’язки. «Це колишній політик найвищого рангу, і завдякий своєму досвіду, репутації та нетворкінгу він набагато ефективніше може допомогати розвʼязувати важливі питання, які можуть виникати у великих компаній», – говорить Бойцун. 

Це не перший приклад, коли в українському бізнесі є повʼязані з політикою американці. У 2014-му до наглядової ради газодобувної компанії Burisma ексміністра екології Миколи Злочевського увійшов син тодішнього віцепрезидента США Джо Байдена Гантер. Згодом він потрапив у корупційний скандал. 

Через деякий час більшість справ проти Burisma та Злочевського в Україні було закрито. Цю звʼязку подій у передвиборчій кампанії намагався використати експрезидент США Дональд Трамп, який заради цього провів кілька телефонних розмов із щойно обраним президентом України Володимиром Зеленським. Це ледь не коштувало Трампу крісла. Від імпічменту в 2019-му його врятувала лише республіканська більшість у Конгресі.

«Україні потрібні такі люди, як Майк Помпео, для розбудови нашого інвестклімату та інвестиційно привабливого бізнесу», – каже Комаров. Треба зробити все можливе, щоби скандальність ситуації була зменшена і не використовувалась ворогами України проти нас, додає Шимків.

До повномасштабного вторгнення дані про виплати членам наглядових рад регулярно публікували державні компанії та великі банки. Приміром, у 2021 році Альфа Банк виплатив усім членам 17,3 млн грн. З них 14,6 млн грн – це сума винагороди, виплачена двом особам (у звіті не вказано, кому конкретно).

«У випадку банків та державних компаній питання винагород має певне регулювання, тоді як приватна компанія може платити, скільки вважатиме за потрібне», – говорить член ради директорів Професійної асоціації корпоративного управління Олександр Лисенко і додає, що логічно, що розмір винагороди Помпео мав би покривати його потенційні репутаційні ризики від обіймання цієї посади.

Дисклеймер: після публікації матеріалу додано два останні абзаци.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *