«Укрнафтобуріння» без Коломойського. Чому компанія втратила ліцензію на цінне Сахалінське родовище

Найперспективніше в Україні Сахалінське родовище газу опинилося в підвішеному стані. 30 листопада суд анулював ліцензію на його розробку, яка належала компанії «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського. Тепер доля родовища – в руках Держгеонадр. Відомство може оголосити новий конкурс або віддати його компаніям Миколи Злочевського, міністра екології часів Януковича. Керівник УНБ Олег Мальчик розраховує на третій варіант – суд перегляне своє рішення і дозволить відновити видобуток. Що відбувається

Опівночі 1 грудня відчужена у бізнесмена Ігоря Коломойського і партнерів у держвласність компанія «Укрнафтобуріння» (УНБ) зупинила видобуток. З травня 2023-го УНБ перебуває в управлінні «Укрнафти», яку нині контролює держава.

Причина – рішення суду за позовом Держгеонадр про анулювання спецдозволу на Сахалінському родовищі у Харківській області. Це родовище має одні з найбільших розвіданих у країні запасів газу – 15 млрд кубометрів.

«Рішення суду стало несподіванкою, – каже Forbes тимчасово виконуючий обов’язки голови правління компанії УНБ Олег Мальчик. «У нас були дуже сильні юридичні позиції, але щось пішло не так, верховенства права не відбулося».

Як «Укрнафтобуріння» опинилася в держвласності

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», за пʼять днів їх вже передали до АРМА.

Корпоративні права «Укрнафтобуріння» визнані речовими доказами у кримінальному провадженні по справі Сахалінського родовища, йдеться у рішенні суду. За висновком слідства, держава втратила Сахалінське нафтогазове родовище та потенційні доходи на сотні мільйонів гривень з видобутку газу через угоди про спільну діяльність з державною «Надра України». Справа про нібито незаконну передачу ділянок Сахалінського родовища приватним компаніям була відкрита ще у 2014-му, але активізувалася лише в останні роки.

23 травня уряд передав «Укрнафтобуріння» в управління «Укрнафті», яка у листопаді 2022-го теж була відчужена в держвласність у групи «Приват». За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн. Компанія належала групі «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, Віталію Хомутинніку, Павлу Фуксу. Останні двоє заявили про продаж своїх часток ще до відчуження УНБ. Ще 10% компанії володіє JKX Ukraine, акціонером якої до листопада 2022-го був Коломойський.

Читати більше Згорнути

Друга після Ахметова

За 2022 рік «Укрнафтобуріння» видобуло близько 700 млн кубометрів газу, за оцінкою Expro Consulting. Серед приватних компаній більше тільки у «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова – 2 млрд кубометрів. Чистий прибуток компанії за 2022 рік – 1,4 млрд грн, за даними YouControl. За 10 місяців 2023-го – понад 1 млрд грн, за даними УНБ.

Через рішення суду компанія втратила свій головний актив і зупинила видобуток, але на персоналі це не позначилось. «170 наших працівників на робочих місцях, слідкують за технічним і технологічним станом свердловин і обладнання», – каже Мальчик.

Що тепер буде із Сахалінським родовищем? 4 грудня УНБ подала касаційну скаргу та заяву на скасування рішення суду, що дозволить розблокувати видобуток газу.

Якщо суд стане на бік УНБ, фахівці компанії зможуть відновити видобуток протягом доби, говорить Мальчик.

Якщо суд не дозволить відновити видобуток, Кодекс про надра передбачає два варіанти, каже Олена Ткаченко, керівниця юрвідділу УНБ:

  • Продаж спецдозволу на розробку родовища через відкритий аукціон.
  • Передачу права на розробку родовища без аукціону компаніям, які розвідують чи видобувають газ поруч. Для цього сусідні компанії мають звернутися до Держгеонадр із заявою щодо можливості розширення меж власного видобутку, але не більше ніж на 50% власної ділянки.

УНБ не планує брати участь у новому конкурсі. «Ми вважаємо, що спецдозвіл на Сахалінське родовище має належати нам, і в нас є всі законні підстави для цього», – наголошує Ткаченко.

Скільки може коштувати така ліцензія? Важко оцінити, каже аналітик ExPro Consulting Михайло Свищо. «Це одне із найбільш привабливих родовищ, але судові позови роблять його проблемним», – зазначає він. Наприклад: «ДТЕК Нафтогаз» восени 2022-го придбав ліцензію на розробку Майорівської площі за понад 1 млрд грн. Її обліковані запаси – лише 47 млн кубометрів, прогнозні – 2,6 млрд. Сахалінське – у шість разів більше.

На Сахалінське родовище могли б претендувати найбільші компанії українського ринку – державні «Укргазвидобування» і «Укрнафта», а також приватні, наприклад, «ДТЕК Нафтогаз» чи Burisma Миколи Злочевського, каже Свищо. «Але чи буде у них зацікавленість, враховуючи судові позови й близькість до фронту – не думаю», – додає аналітик. Ще один очевидний претендент – «Укрнафта», яка могла б спробувати оформити «сахалінку» безпосередньо, оминаючи УНБ.

«Укрнафта» поки не розглядає варіант участі в конкурсі на родовище, повідомив у коментарі Forbes керівник компанії Сергій Корецький. «Ми розраховуємо, що касаційна інстанція пристане на аргументи і доводи УНБ, тому зараз обговорювати інші варіанти неправильно, – каже він. – УНБ має розвивати свою ліцензію самостійно».

У разі оголошення аукціону «ДТЕК Нафтогаз» оцінить економічну привабливість Сахалінського родовища і вирішить, чи брати участь у конкурсі, повідомила Forbes пресслужба ДТЕК.

Без аукціону отримати право на розробку Сахалінського родовища можуть щонайменше дві компанії, які володіють ліцензіями на сусідні ділянки. «Сахалінське родовище повністю оточене компаніями Каріни і Анни Злочевських, дочок ​​ексміністра екології і природних ресурсів України Миколи Злочевського», – каже Володимир Бойко, засновник спеціалізованого інформагентства Nadra.info. За його даними, ліцензії на сусідні ділянки мають компанії «Еско-Північ» і «Системойлінженерінг» Злочевських.

На що сподівається УНБ

Навколо родовища вже понад 10 років йдуть заплутані судові процеси.

«Укрнафтобуріння» отримало спецдозвіл на вивчення та розробку Сахалінського родовища ще у 2004 році. У 2010-му – ліцензію на видобуток за рішенням суду. Відтоді Державна геологічна служба оскаржує це рішення, а УНБ підтверджує своє право видобувати газ на Сахалінському родовищі.

Влітку 2019 року «Укрнафтобуріння» отримало ще один спецдозвіл за заявою про збільшення площі видобутку, каже Ткаченко. Координати ділянки майже співпадають із тими, які були у першому спецдозволі, каже Віктор Віницький, партнер в адвокатському об’єднанні «Відар».

Але вже у листопаді 2019-го, у процесі судової тяганини, Верховний Суд скасував зобовʼязання Держгеонадр видати першу ліцензію УНБ на видобуток і зобов’язав розглянути нову заявку УНБ. Це спровокувало колізію.

Юристи «Укрнафтобуріння» вважають, що зараз компанія працює за спецдозволом, отриманим влітку 2019 році. А чергова судова справа, яка зрештою призвела до зупинки видобутку, стосувалася старого спецдозволу від 2010 року, який вже давно скасовано.

Держгеонадра вважають позицію УНБ необґрунтованою: мовляв, якби не було першої ліцензії, то і нової на розширення площі видобутку теж не було б.

Служба звернулася до суду із заявою про поворот рішення у червні 2023-го і відкликання дозволу. В серпні 2023-го Київський окружний адміністративний суд підтримав УНБ.

Проте апеляційна інстанція вже стала на сторону державної служби.

Найцікавіший момент: чому служба поновила активність у червні 2023-го, через місяць після арешту «Укрнафтобуріння» і передачі компанії в управління «Укрнафти»? Forbes зателефонував керівнику Держгеонадр Роману Опімаху, але почувши тему розмови, він не став продовжувати бесіду. Forbes написав йому запитання у WhatsApp, які він переглянув, але теж не відповів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *