Вагіф Алієв хоче купити ТРЦ Ocean Plaza і з’єднати зі своїм Ocean Mall – Forbes

Сьогодні Вагіф Алієв називає себе представником та радником власника групи компаній Mandarin Plaza, яка керує однойменним торговим центром, ТРЦ Blockbuster Mall та Lavina Mall. Офіційна власниця компанії – Марина Дорохіна, його молодша дочка. Алієв розповів Forbes, коли добудує свої нові ТРЦ, де візьме на них гроші і чому він ніколи не мав справ із сумнівним бізнесом

Вагіф Алієв, 64, – один із найбільших рантьє столиці. До великої війни Forbes оцінював його статки в $460 млн. Він контролює ТРЦ Lavina Mall, Blockbuster Mall (50%) та Mandarin Plaza загальною торговельною площею 284 400 кв. м. За оцінками Forbes, у 2021 році вони принесли йому $61 млн орендного доходу.

Площа обʼєктів Алієва може мінімум подвоїтись, якщо йому вдасться завершити всі анонсовані проєкти. Найближче до запуску Ocean Mall. На двох інших – Lisova Mall та Hippodrome Mall – ще навіть не розпочато будівельні роботи.

1 грудня девелопер перезапустив Blockbuster Mall – найбільший ТРЦ України. Туди повернувся «Сільпо», відкриється гігантський фуд-корт і зʼявиться H&M, про що Forbes писав у жовтні. На відкритті Вагіф Алієв розповів Forbes, де бере гроші на проєкти, що буде з Ocean Plaza після приватизації і чому його ТРЦ будуються так довго.

Бесіду відредаговано для зрозумілості.

Скільки інвестицій вимагав перезапуск ТРЦ Blockbuster Mall?

Єдине наше вкладення – втрата в оренді. Орендарі почнуть платити, коли ТРЦ почне працювати на повну потужність. Зараз під час війни наше завдання – щоб вони заробляли. Це партнерські відносини.

У який момент ви вирішили розділити ТРЦ Blockbuster Mall з Олександром Спектором?

Це перша будівля, де в нас є партнер. Більше ніде немає. Він (Олександр Спектор. – Forbes) – мій друг, ми багато років знаємо один одного. Три роки тому, коли ми продавали 50% частки ТРЦ Blockbuster Mall, він сказав, що придбає її, тільки якщо керуватиме цією будівлею. Я йому казав, що це дуже важко. І ми бачимо, що сталося.

Чи залишається він співвласником ТРЦ Blockbuster Mall?

Залишається. Змінилося лише управління.

Два роки тому ви відкрили IKEA. Чи плануєте заводити нові міжнародні бренди?

Дуже багато марок у списку. Найближчим часом відкриємо також H&M. Щоб завести такі бренди, їм потрібно дати продукт. Я привів 25 років тому в Україну Chanel та Dolce&Gabbana. Вони обрали Mandarin Plaza для відкриття.

Війна для багатьох стала на заваді розвитку в Україні. Чи не боїтеся інвестувати?

Я міг би виїхати звідси до Монако, Австрії чи Німеччини, але не поїду. Я тут у полоні своїх 12 онуків. Три дочки вийшли заміж тут за українців. Зовні я азербайджанець, але душею – українець. За два роки я нікуди звідси не поїхав і не збираюсь.

Сьогодні стало відомо, що АМКУ дозволив купити БЦ «Парус» бізнесмену Максиму Кріппі

БЦ «Парус» я продав давно.

За вашою оцінкою, за яку суму його можуть придбати?

Я навіть не знаю, бо війна йде. Хоча обʼєкт дуже хороший. У бізнесі кажуть, що коли ти щось купив, ти маєш за 3–5 років гроші повернути. Я вважаю, що в бізнесі головне не окупність, а довжина бізнесу. Все, що я будував – «Мандарини», «Паруси», «Лавини», «Оушен молли», «Блокбастери», – це все працюватиме через 100 років. Усі заробітки – сюди. Кредити брали – вкладали сюди. Я ніколи не робив те, що можуть зробити всі. Так, окупність може бути 8–10 років, але я знаю, що все працюватиме 100 років.

Я часто дивлюся відео, як за останні 15 років багато торгових центрів лопалися в Китаї, по всьому світу. Чому? Вони на всьому заощаджували. Ми ж граємо в довгу.

Для чого Кріппі може бути потрібний БЦ «Парус»?

Я взагалі не знаю, хто це. Сьогодні прочитав, що вони є власниками готелю «Дніпро». Запитайте мене, хто такі «Сільпо», хто такі «Епіцентр». Їх знаю. Вони збудували свій бізнес і десятиліттями його розвивають.

Хто керує зараз групою компаній Mandarin Plaza?

Рада директорів.

Чим займатиметеся найближчим часом?

Група Mandarin Plaza будуватиме ще 13 торговельних центрів – усі будуть біля станцій метро. Так, я вже говорив (у минулі роки. – Forbes), що ми відкриємося, але тут немає нашої провини. Спочатку почався коронавірус, потім війна. Але ми не покинемо Україну.

Ви розглядаєте можливість придбання ТРЦ Ocean Plaza?

Однозначно. ТРЦ Ocean Plaza буде на аукціоні. Ми братимемо участь та впевнені, що його купимо. Ocean Plaza поєднаємо з 210 000 кв. м Ocean Mall. Там буде 180 000 кв. м орендних площ. IKEA, H&M, Zara – вони всі у нас там будуть.

Коли очікується відкриття ТРЦ Ocean Mall?

1 вересня 2024 року.

ТРЦ Ocean Mall зараз будується чи припинено процес?

У процесі будівництва. У нас будуть H&M, Zara, IKEA. У ТРЦ Ocean Plaza їх немає. Тому крім нас ТРЦ Ocean Plaza нікому не потрібен. Ми їх зʼєднаємо.

Які ще обʼєкти, крім Ocean Mall, зараз будуються?

ТРЦ «Лісова». Проєкт готовий, запускатимемо будівництво. Зараз кредитну лінію відкриємо і будемо запускатися.

Звідки плануєте залучати інвестиції? Деякі ЗМІ писали раніше про непрозорість ваших джерел фінансування.

Я з 1991 року в бізнесі. У мене все відкрито. Немає американських грошей, грошей бен Ладена, Саддама Хуссейна. Якби хоч одна гривня чи долар у мене були із сумнівного джерела, то банки не давали б мені кредитів. Я був власником БЦ «Сенатор». Продав його – збудував Lavina Mall. Продав БЦ «Парус» – будую ТРЦ Ocean Mall. Якби ми мали чиїсь гроші, то побудували б усі 13 торгових центрів за три роки.

Чому [проєкт довго] тягнеться? Постійно не вистачає грошей. Іде війна. Якби хоч одна гривня була чиясь – бен Ладена, росіян, туркменів, вірмен, – усі б це знали, тому що все моніториться. Наші гроші – це орендна плата, Mandarin Plaza. Продали те – збудували це. Два будуємо, один продаємо, беремо кредит і знову будуємо.

Ви звертаєтеся за кредитами до банків?

Так, до банків. Заклав ТРЦ Ocean Mall, взяв кредит. Заклав Lavina Mall, буду будувати Lesnaya Mall. Якщо хтось думає, що зараз гроші можна красти і цього не буде видно, він помиляється. Все моніториться за три секунди. Якби щось було, жоден торговельний центр не працював би. Світ став прозорим. Я ніколи в сумнівний бізнес не влазив.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *