Tabletki.ua і Liki24 можуть заборонити. Чи зникнуть доступні ліки

16 травня співзасновник Tabletki.ua Євген Муравщик заявив, що його сервіс із пошуку ліків та товарів для здоров’я може припинити роботу. Справа у проєкті постанови Кабміну, яка дозволяє пропонувати ліки споживачам лише діючим аптекам. Новація також загрожує сервісам Apteka24 та Doc.ua. Forbes дізнався, що відбувається.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Проєкт постанови Кабміну було опубліковано на сайті Держлікслужби 18 квітня. «Розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися винятково на вебсайті ліцензіата», – йдеться у тексті проєкту.

Фактично постанова дозволяє продавати ліки онлайн лише через вебсайти діючих аптек.

Навіщо це державі? Спроба регулювати фармацевтичний бізнес і виконати зобовʼязання про регуляцію у сфері охорони здоровʼя перед ЄС, вважає директор з маркетингу мережі аптек «Подорожник» В’ячеслав Сауц. «У практиці Європи не можу пригадати прайс-агрегатори, на яких продаються таблетки», – каже він. 

«У разі заборони прайс-агрегаторів постраждає конкуренція на ринку – ціни зростуть, а великі аптеки отримають перевагу над меншими», – натякає на інтерес у постанові інших учасників ринку співзасновник сервісу Tabletki.ua Євген Муравщик.

Як влаштований бізнес Tabletki.ua

Tabletki.ua засновано у 2010 року як прайс-агрегатор, на якому споживачі могли порівняти ціни в різних аптеках. У 2015-му фаундери, брати Олександр та Євген Муравщики, додали функцію бронювання ліків. Завдяки цьому бізнес Tabletki.ua виріс у 10 разів.

У 2018 році до сервісу було підключено 5000 аптек по всій країні, нині з ним співпрацює 12 000 торгових точок. Це майже 70% усього фармацевтичного ритейлу країни. 

24 млрд грн – на таку суму торік було заброньовано ліків в аптеках за допомогою сервісу Tabletki.ua. Заробіток сервісу – 2% комісії від кожного продажу.

Трафік Tabletki.ua у 2023 році становив 194,2 млн відвідувань, чистий прибуток – майже 500 млн грн, підрахував Forbes у рейтингу найбільших продавців уанету.

Читати більше Згорнути

Ліки – лише через діючі аптеки

Лише в квітні 2024 року на Tabletki.ua понад 4 млн українців здійснили 12,5 млн бронювань на суму 3,5 млрд грн, говорить Муравщик. «У разі заборони прайс-агрегаторів споживач втратить незалежне джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками на них», – вважає він. 

 «Ініціатори постанови – топ-4 аптечних мереж-монополістів, окрім хіба що «Сіріусу», – виробники проти цього», – розповів на умовах анонімності топменеджер одного з найбільших фармвиробників України. Топ-5 аптечних мереж консолідують до 50% продажів усього ринку. 

Чи справді закриття прайс-агрегаторів збільшить прибуток аптек? Forbes вдалося отримати коментар лише від однієї компанії з «великої пʼятірки». У мережі аптек «Подорожник» запевняють, що їм невигідна ця постанова. 

«Що більша мережа, то більше вона втратить через закриття прайс-агрегаторів», – каже Сауц. 

На Tabletki.ua частка топ-5 аптек сягає 70–90%, зазначає Сауц. «Наша частка на «Таблетках» – 18%, що більше, ніж загалом по роздрібному ринку», – додає він.

«Навіть ті аптечні мережі, яким здається, що вони виграють, можуть у фіналі програти – отакий парадокс», – вважає Муравщик.

Де українці купують ліки? 10 найбільших аптек

Десятка аптечних мереж за виторгом

Tabletki (не) зможуть продавати таблетки

Як найбільший агрегатор може вийти з ситуації? Один із варіантів – відкриття чи купівля власної аптеки. 

Tabletki.ua вже отримали кілька пропозицій про купівлю аптек, розповів Муравщик. «Можемо відкрити порожню аптеку, яка працюватиме пʼять хвилин на добу, щоб нам надали ліцензію, але це нонсенс», – додає він.   

Постанова мало що змінить, вважає Сауц. У Tabletki.ua понад 1 млн скачувань застосунку. Постанова не забороняє ані застосунок, ані Viber-боти. «Навіть якщо сайт Tabletki.ua забанять, немає жодної нормативної підстави забанити інші ресурси «Таблеток» , якими користуються українці», – зазначає топменеджер «Подорожника». 

У «Таблеток» достатньо ресурсів і впливу, щоб не пропустити цю норму, вважає засновник Агентства медичного маркетингу Юрій Чертков.

«Ще з 2021 року були спроби обмежити роботу прайс-агрегаторів, це обґрунтовували недотриманням температурного режиму транспортування, – розповідає Муравщик. – Але ми не маємо нічого спільного з електронною торгівлею, тож віримо що нам удасться донести безглуздість та відверту шкідливість запропонованих змін. «Плану Б» у нас немає».

Наразі Євген Муравщик направив голові Держлікслужби Роману Ісаєнку петицію із пропозицією переосмислення та доопрацювання постанови, її розміщено на сайті Кабміну.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *