Російське питання: чому заправки Shell в Україні можуть націоналізувати

Мін’юст звернувся до Вищого антикорупційного суду з позовом проти підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова. Мета – націоналізувати його українські активи. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. У чому може бути проблема з націоналізацією?

Держава може націоналізувати ще одну мережу автозаправок – Shell. Міністерство юстиції 4 жовтня подало позов проти росіянина Едуарда Худайнатова до Вищого антикорупційного суду (ВАСУ).

Мета – націоналізувати низку активів, зокрема ТОВ «Альянс Холдинг», яке керує мережею АЗС Shell. Які шанси у держави зробити це?

Історія мережі автозаправок Shell в Україні

Нідерландська Shell Mobility увійшла на український ринок в 2007 році. Фактично бренд Shell повісили на заправки російського «Альянса», каже аналітик «НафтоРинку» Олександр Сіренко. «Під Києвом, на Житомирській трасі, ще довго була розвалена заправка «Альянс», яку так і не перейменували», – додає він. Саме Shell першими стали продавати на заправках хот-доги, каже Сіренко.

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна», за даними профільного видання enkorr.ua. «Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою «Незалежної нафтогазової компанії» («ННК») росіянина Едуарда Худайнатова, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Суть обʼєднання голландців та росіян – «Альянс Ойл Україна» мала ексклюзивне право постачати пальне на заправки Shell в Україні.

З початком війни у 2014 році російська «ННК» ніби вийшла з власників української мережі АЗС, каже Сіренко. «Відбулися кадрові перестановки, але мережа продовжила працювати», – каже він.

Чи змінювався власник мережі заправок Shell після 2014-го?

Глобальна компанія Shell Netherlands володіє «Альянс Холдинг», яка керує мережею заправок Shell в Україні, повідомила Forbes пресслужба Shell Україна.

«Після повномасштабного вторгнення Shell викупила частку «Альянс Ойл Україна»», – каже Сіренко. Проте глобальна Shell не публікувала жодних повідомлень про це. «Не бачили в цьому необхідності», – каже співрозмовник Forbes у Shell на правах анонімності, бо не має права коментувати такі питання.

Бенефіціарний власник ТОВ «Альянс Холдинг» – нідерландська компанія «Цицерон Холдинг Б.В», за даними YouControl. Тобто формальних звʼязків між Худайнатовим і «Альянс Холдинг» немає. 

Хто такий Худайнатов /Getty Images

Хто такий Худайнатов

Едуард Худайнатов – громадянин Росії, власник «Незалежної нафтогазової компанії» та колишній перший віцепрезидент, заступник голови правління, член ради директорів ПАТ «НК «Роснафта».

Європейський Союз вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

Читати більше Згорнути

Що собою являє мережа заправок Shell

В Україні 131 заправка Shell, за даними пресслужби. «У них найменші обсяги продажів з усіх великих мереж», – каже Куюн. Цей бізнес не приносив багато прибутків глобальній Shell, додає він.

Чому? Історично мережа дорого купувала пальне в ексклюзивного постачальника «Альянс Ойл Україна». Ціни на стелах теж доводилося тримати високими. Був й інший фактор – глобальна компанія Shell принесла європейські практики керування: мережа дотримувалася усіх норм і правил – зі сплати податків, пожежних, безпекових, екологічних норм. «Це все – гроші, витрати на літрі шалені», – додає Куюн.

Бензин А-95 в мережі Shell коштує 57,79 грн/л, а у найбільших на ринку ОККО і WOG – 57,99 грн/л, за даними minfin.com.ua.

Глобальна компанія виявилась неповороткою на українському ринку. Конкуренція будується на цінових дисконтах, активному маркетингу, програмах лояльності, які постійно змінюються. Все це, за словами Куюна, виявилось недоступним для Shell через довгі й складні процедури ухвалення рішень всередині компанії.

Нафтобази й бензовози були записані на «Альянс Ойл Україна», каже Куюн. Із початком повномасштабної війни власник компанії змінився, тепер це громадянин Монако Іван Коларов, за даними YouControl.

Одна із заправок Shell у Києві. Держава може націоналізувати ще одну мережу автозаправок – Shell. /Shutterstock

Одна із заправок Shell у Києві. Держава може націоналізувати ще одну мережу автозаправок – Shell. Фото Shutterstock

Як Мін’юст планує націоналізовувати активи

Практика націоналізації активів шляхом судового позову Мін’юста до Вищого антикорупційного суду (ВАС) вже запрацювала: таких випадків 30, каже Віктор Віницький, партнер в адвокатському об’єднанні «Відар». У 25 випадках державі вдалося націоналізувати активи, додає він. Решта справ ще на розгляді.

Мін’юст верифікує дані інших органів про зв’язок підсанкційної особи з активами в Україні, пояснює заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин. «Якщо Мін’юст звернувся до ВАС, то він має юридичне обґрунтування, щоб почати цей процес», – додає він.

Чи буде викликом довести, що Худайнатов володіє активами, якщо формально це не так? «Суд шукатиме зв’язки підсанкційної особи з офіційними власниками», – пояснює Віницький.

Подібний кейс уже був, коли за такою процедурою націоналізовували майно бізнесмена й дизайнера Артемія Лебедєва, додає він.

Які перспективи справи Мін’юста проти Худайнатова? Розгляд у ВАС триватиме до 30 днів, каже Віницький. Shell планує захищати свої права в суді.

Shell в Україні завжди прагне повністю дотримуватися всіх відповідних національних та міжнародних законів та нормативних актів, повідомив у письмовій відповіді Forbes керівник групи компаній Shell в Україні Петер Керекдярто. «Ми поділимося з судом нашими аргументами та доказами та будемо захищати наші права в Україні», – написав він.

Апеляція може зайняти до 15 днів, каже Віницький. Отже, фінальне рішення щодо націоналізації мережі АЗС Shell може бути ухвалене до середини листопада.

Shell ще матиме змогу звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), каже Віницький.

«Якщо будуть підтвердження, що мережу заправок придбала глобальна компанія Shell, які можуть бути претензії», – каже Куюн. Мін’юст потрапить в погану ситуацію, адже Нідерланди підтримують Україну, впевнений він. Для України важливо, щоб Shell залишилась у державі, це гарний маркер, додає він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *