Рейтинг Forbes. 20 найбільших виробників продуктів і напоїв в Україні. Лідер – Roshen

Експорт алкогольних напоїв та продуктів харчування приніс Україні $2,4 млрд минулого року. На харчову промисловість і напої припадає 4% українського експорту. Продукція Roshen, Global Spirits і Bayadera добре відома в багатьох країнах. Проте в рейтингу Forbes «200 лідерів української економіки» високі заробітки й у міжнародних гравців. При цьому чотири з них – у списку НАЗК спонсорів тероризму. А ще в рейтингу – виробники молочних продуктів, майонезів і мʼясних виробів. Що це за компанії та кому вони приносять прибутки?

Експорт алкогольних напоїв з України 2022 року впав більш ніж на третину, проте великі компанії, як-от Global Spirits та Bayadera, навпаки, наростили його та відкрили нові ринки збуту.

На руку виробникам зіграла популярність України в світі, каже засновник Global Spirits Євген Черняк. Його холдинг торік зріс тільки в США на 21%, а в Bayaderа загальний експортний виторг від вина та горілки підвищився на 1,4%. «Нам вдалося втримати експорт», – казав ЕП СЕО Bayaderа Анатолій Корчинський. Продажі становили 200 млн грн – компанія друга серед експортерів горілки України з часткою 23%. Bayaderа відкрила нових дистриб’юторів у Польщі, Німеччині, Ісландії, Швеції, Італії та Канаді.

Загальні продажі алкоголю у 2022 році, за даними Bayaderа, впали на 36%. Найбільше постраждала категорія тихого та ігристого вина (на 53%), тоді як продажі горілки впали на 28%. «Вплинуло те, що багато жінок виїхали з України під час війни, а вони традиційно є більшими споживачами вина, ніж чоловіки», – каже Корчинський.

Внаслідок воєнних дій постраждали або зачинилися близько 20% підприємств кондитерської галузі, каже керівниця аналітичного відділу Pro‐Consulting Юлія Шкурко. Найбільша кондитерська компанія країни Roshen на початку 2022 року зупинила роботу заводів у Борисполі й Києві та скоротила виробництво на фабриках у Вінниці й Кременчуці.

Сумарно компанія зменшила обсяги виробництва на 10–12%, але це не спричинило дефіциту продукції на ринку. У відсотковому співвідношенні через міграцію населення та зниження купівельної спроможності обсяги споживання теж скоротилися, каже Шкурко.

Майже рік знадобився світовим FMCG‐компаніям, щоб розморозити зупинені через повномасштабне російське вторгнення проєкти в Україні. Навесні 2023‐го PepsiCo, Mondelēz і Carlsberg відновили випуск продукції, а Nestlé запустила будівництво нового виробничого комплексу.

У травні Nestlé повернула на полиці супермаркетів локшину швидкого приготування «Мівіна» – харківська фабрика припинила працювати в перші дні війни. До війни «Мівіна» займала частку на українському ринку у 52%, а у 2022 році – лише 19%, каже гендиректор Pro‐Consulting Олександр Соколов. За цей час на ринку лідеркою стала «Маревен Фуд».

20 найбільших компаній харчової промисловості й виробництва напоїв

1. Roshen

Петро Порошенко /Shutterstock

Петро Порошенко Фото Shutterstock

Власники: родина Петра Порошенка, Вʼячеслав Москалевський

СЕО: Вʼячеслав Москалевський

Виторг: 21–24 млрд грн

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 11 500

Кондитерська корпорація Roshen обʼєднує в Україні чотири фабрики, молочний завод і бісквітний комплекс. Ще дві фабрики знаходяться за кордоном – в Угорщині й Литві. Вироби компанії представлені як у найбільших мережах магазинів по всій країні, так і у власній мережі. Станом на листопад 2023 року, Roshen складається з 91 магазину, 39 із яких знаходяться в Києві. 

Roshen посідає 28-ме місце з обсягом продажів $800 млн у рейтингу Candy Industry 100 найприбутковіших кондитерських компаній 2023. Понад рік Roshen не співпрацює з мережею Auchan через те, що та залишається на російському ринку, розповів Forbes у серпні Вʼячеслав Москалевський. До повномасштабного вторгнення Roshen виробляла понад 320 найменувань кондитерських виробів. Загальний обсяг виробництва продукції сягав близько 300 000 т на рік. 

2. Nestlé

Власник: Nestlé S.A.

СЕО (в Україні та Південно-Східній Європі): Алессандро Дзанеллі

Виторг: 12 млрд грн

Збиток: 1,5 млрд грн

Динаміка виторгу: +10%

Кількість працівників: 5500

У першому півріччі 2023-го Nestlé інвестувала у свої три фабрики в Україні близько 200 млн грн. У травні компанія розпочала будівництво на Волині. У новий проєкт із розширення виробництва вермішелі буде інвестовано близько $45 млн. 

Попри інвестиції в Україну, Nestlé продовжує працювати в РФ. 2 листопада НАЗК внесло швейцарську корпорацію до переліку міжнародних спонсорів війни. У компанії заявляли про призупинення експорту та імпорту до Росії, за винятком товарів першої необхідності. Проте полиці російських магазинів досі переповнені їхньою продукцією, заявляють у НАЗК. У 2022 році Nestle імпортувала до РФ напівфабрикатів та сировини на $374 млн, а за девʼять місяців 2023-го – на $271 млн.

3. Carlsberg

Завод Carlsberg /Getty Images

Завод Carlsberg Фото Getty Images

Власник: Carlsberg Group

СЕО: Олег Хайдакін

Виторг: 9 млрд грн

Прибуток: 1,5 млрд грн

Динаміка виторгу: +8%

Кількість працівників: 1300

Данські пивовари володіють в Україні трьома заводами – у Києві, Запоріжжі та Львові. Зупинка через повномасштабне вторгнення і тимчасові обмеження на продаж алкоголю негативно вплинула на асортимент виробника. «Перед війною у нас було близько 160 SKU, на її початку ми змушені були скоротити їх кількість до 40», – розповіла Forbes у травні 2023 року директорка з комунікацій Carlsberg Ukraine Юлія Стельмах. 

Інвестиції, виробництво, продаж товарів і рекламу в країні-агресорці Carlsberg Group припинила 28 березня 2022 року. Тоді ж анонсувала продаж російського бренду «Балтика», який керував заводами у восьми містах РФ. 

У липні 2023-го Росія націоналізувала компанію «Балтика», після чого Carlsberg остаточно розірвала звʼязки з російським бізнесом.

4. «Оболонь»

Олександр Слободян /fc.obolon.ua

Олександр Слободян Фото fc.obolon.ua

Власник: Олександр Слободян

СЕО: Ігор Булах

Виторг: 8,7 млрд грн

Прибуток: 1,2 млрд грн

Динаміка виторгу: +47%

Кількість працівників: 2055

Корпорація «Оболонь» працює одразу в чотирьох сегментах ринку напоїв: пиво, слабоалкогольні й безалкогольні напої, та вода. Бізнес «Оболоні» включає дев’ять виробничих підприємств у центральних і західних регіонах України, та мережу пивних магазинів «О Маркет». 

Співпрацю з РФ та будь-якими компаніями на її території «Оболонь» припинила в березні 2022 року. Використання на території РФ її українських торгових марок суперечить принципам компанії та громадянській позиції, йшлося в заяві компанії. 

5. «Кока-Кола Беверіджиз Україна»

Завод Coca Cola

Завод Coca Cola

Власник: Coca-Cola HBC

СЕО: Аднан Топіч

Виторг: 8,4 млрд грн

Прибуток: 43 млн грн

Динаміка виторгу: -9%

Кількість працівників: 1178

До вторгнення на українському заводі «Кока-кола Беверіджис» під Броварами розливали 40 видів безалкогольних напоїв: газовані, воду, соки, холодний чай і енергетики. У березні 2022 року російські окупанти обстріляли та частково зруйнували завод. Відновили роботу вцілілої частини за два місяці.

«Ми не можемо задовольнити частину потреб, більше ніж на половину скоротили відвантаження», – розповідав Forbes у травні 2022-го директор з корпоративних зв’язків і сталого розвитку «Кока-кола Беверіджис» Андрій Бублик. Щоб уникнути дефіциту, компанія імпортувала Coca-Cola з Чехії та Польщі. На ринку РФ компанія призупинила діяльність у березні 2022 року, повідомляло CNBC.

6. Global Spirits

Євген Черняк /з особистого архіву

Євген Черняк Фото з особистого архіву

Власник: Євген Черняк

СЕО: Євген Черняк

Виторг: 7,8 млрд грн

Прибуток: 700 млн грн

Динаміка виторгу: +27%

Кількість працівників: 3088

Алкогольний холдинг Global Spirits створено у 2008 році шляхом обʼєднання дистрибуторського та виробничого алкогольного бізнесу Євгена Черняка. Наразі до холдингу входять дистрибуційна компанія «ГДК» і п’ять заводів в Україні, США й Мексиці. Через повномасштабну війну Global Spirits запустила дублюючі виробництва у Львові та Тбілісі. Портфель холдингу включає горілчані, коньячні й винні бренди (зокрема, такі як «Хортиця», «Мороша», «Шустов»). 

У липні Слідчий комітет РФ оголосив власника Global Spirits у розшук. Черняка звинуватили в тому, що він у змові з іншими співробітниками холдингу в лютому–квітні 2022-го перерахував українським військовим 500 млн рублів (близько $5,5 млн – Forbes) «для здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації». До 24 лютого 2022 року продукцію Global Spirits виробляли в РФ за ліцензійними угодами, у тому числі на заводах «Русский север» та «Родник К», але потім їх відкликали.

7. «Радехівський цукор»

Власники: Володимир Матковський, Pfeifer & Langen International B.V.

СЕО: Віталій Сікорський

Виторг: 7 млрд грн

Прибуток: 1,2 млрд грн

Динаміка виторгу: +72%

Кількість працівників: 496

«Радехівський цукор» – один із найбільших виробників цукру з потужностями на Львівщині та Тернопільщині. У жовтні АМКУ повідомив про розгляд заяви «Радехівського цукру» про придбання Гнідавського цукрового заводу в Луцьку. Це підприємство працює з 1958 року, а з 2003-го випускає продукцію під брендом «Солодко».

«Радехівський цукор» входить до групи компаній Pfeifer & Langen Investments, яка, крім українських активів, володіє також п’ятьма цукровими заводами в Німеччині, частками в підприємствах у Польщі, Румунії, Італії, Угорщині, Словенії та Чехії.

8. «Молочний альянс»

Власник: Олександр Деркач

СЕО: Сергій Каліберов

Виторг: 6,7 млрд грн

Збиток: 196 млн грн

Динаміка виторгу: +3%

Кількість працівників: 2600

До складу «Молочного альянсу» входять пʼять підприємств із виробництва сирів та молочної продукції. За час війни компанія майже не зупиняла виробництво. «Були дні, коли ми приймали на 100 т молока в день більше, ніж до початку бойових дій», – розповідав Forbes у березні 2022-го голова наглядової ради компанії Сергій Вовченко.

За 2022 рік компанія виготовила 47 700 т молока, 11 141 т сиру, 3350 т вершкового масла під брендами «Пирятин», «Славія», «Яготинське», «Яготинське для дітей», «Златокрай» та «Молочний альянс». Загальний товарообіг компанії склав 6,7 млрд грн минулого року.

9. PepsiCo

Власник: PepsiCo

СЕО: Олександр Кисельов

Виторг: 6–7 млрд грн*

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 2800

PepsiСo в Україні володіє двома комплексами виробництва снеків та напоїв у Миколаївській області (соки «Сандора», «Садочок», чіпси Lay’s, Cheetos тощо), і молокопереробним заводом у Київській області («Агуня», «Марійка», «Слов’яночка»).

Потужності компанії потрапили під російську окупацію і були пошкоджені. Лише в березні 2023 року вдалося відновити виробництво напоїв у Миколаївській області, розповідала Forbes керівниця відділу корпоративних комунікацій PepsiCo в Україні Аліна Матківська. 

Але на цьому біди компанії не скінчилися. Під час ракетної атаки 21 вересня росіяни зруйнували завод у місті Вишневе на Київщині. Цей виробничий майданчик був основним для PepsiCo після російського повномасштабного вторгнення. 

Того ж місяці НАЗК внесло PepsiCo до переліку міжнародних спонсорів війни. Причина – робота в РФ. PepsiCo збільшила свої доходи у Росії у перший рік повномасштабного вторгнення.

10. «Інтерстарч»

Завод «Інтерстарч» /interstarch.com.ua

Завод «Інтерстарч» Фото interstarch.com.ua

Власник: родина Петра Порошенка

СЕО: Олександр Вдовиченко

Виторг: 6,6 млрд грн

Прибуток: 529 млн грн

Динаміка виторгу: +6%

Кількість працівників: 142

Більш ніж 50 років компанія «Інтерстарч» виробляє продукцію, отриману шляхом переробки кукурудзи та пшениці. Річний обсяг переробки складає понад 600 000 т. В останні роки компанія «Інтерстарч» контролює близько 80% ринку переробки кукурудзи в патоку та глюкозні сиропи, йдеться в звіті Pro‑Consulting.

Попри війну, чистий дохід компанії зріс на 400 млн грн минулого року. На руку «Інтерстарч» зіграла дешевизна сировини: ціни на кукурудзу в Україні рекордно впали через затоварення та обмежений експорт.

Минулого року «Інтерстарч» виграла суд в Антимонопольного комітету (АМКУ), який звинуватив їх у зловживанні монопольним становищем у 2018–2020 роках. АМКУ оскаржив рішення в апеляції. Сума штрафу склала 619 000 грн, йшлося в рішенні комітету.

11. Bayadera

Власник: Святослав Нечитайло, Наталія Бондарєва

СЕО: Анатолій Корчинський

Виторг: 5,4 млрд грн

Прибуток: 194 млн грн

Динаміка виторгу: -7%

Кількість працівників: 3500

Український алкогольний холдинг Bayadera Group займає близько 30% вітчизняного ринку алкоголю. У структурі компанії три виробничих підприємства – Національна горілчана компанія, виноробня Koblevo і Миколаївський коньячний завод. З 2019 року розвиває мережу складів-магазинів Wine Wine, яка об’єднує чотири точки продажів у Києві. 

Компанія випускає продукцію під ТМ «Хлібний дар», «Козацька рада», «Перша гільдія», «Воздух», «Коблево», Marengo та інші. Продукцію Bayadera Group експортують до 33 країн. Також компанія займається імпортом – у її портфелі бренди Diageo, Moët Hennessy, Rémy Cointreau, Jägermeister. Серед активів співзасновника Bayadera Group Святослава Нечитайла також мережа продуктових магазинів «ЕКО маркет».

12. «Щедро»

Власник: Анатолій Мартинов

СЕО: Максим Щербина

Виторг: 4,9 млрд грн

Прибуток: 282 млн грн

Динаміка виторгу: +14%

Кількість працівників: 1486

Після заснування в 1996 році компанія «Щедро» займалася дистрибуцією олійно-жирових продуктів. Зараз «Щедро» випускає понад 100 позицій кетчупів, соусів, майонезів, гірчиць та маргаринів. Продукція компанії виготовляється на Львівському й Запорізькому жиркомбінатах. 

Компанія експортує продукцію до ЄС, ОАЕ, США та Канади. Виторг «Щедро» минулого року склав 4,9 млрд грн.

13. «Віктор і К» («Королівський смак»)

Власник: Віктор Король

СЕО: Віктор Король

Виторг: 4,6 млрд грн

Прибуток: 577 млн грн

Динаміка виторгу: -2%

Кількість працівників: 1350

Кіровоградське підприємство «Віктор і К» спеціалізується на виробництві соняшникової олії, майонезу та інших харчових продуктів під брендом «Королівський смак». Компанія обʼєднує два олійних завод та кілька підприємств із виробництва майонезу і томатних продуктів. Потужності дають можливість виробляти 700 т олії за добу. 

У червні 2023 року компанія запустила завод із переробки ріпаку потужністю 300 000 т на рік. Також до групи приєднався завод залізобетонних виробів «Дніпроенергобудпром». «Віктор і К» експортує продукцію у 80 країн світу.

14. «Фаворит Плюс»

Геннадій Буткевич /Колаж Анна Наконечна

Геннадій Буткевич Фото Колаж Анна Наконечна

Власник: Геннадій Буткевич, Євген Єрмаков

СЕО: Едуард Бурчак

Виторг: 4,5 млрд грн

Прибуток: 125 млн грн

Динаміка виторгу: +4%

Кількість працівників: 1675

Мʼясна фабрика «Фаворит Плюс» почала діяльність 2011 року. За 10 років зайняла 21% ринку м’ясоковбасних виробів України. До вторгнення асортимент фабрики складав більше 220 найменувань мʼясопродуктів під трьома брендами: ТМ «Добров», ТМ «М’ясна лавка», ТМ «Ковбасний ряд». 

Компанія належить співзасновникам мережі магазинів «АТБ» Геннадію Буткевичу та Євгену Єрмакову, для якої виготовляє мʼясні вироби власних торгових марок. 

15. Universal Fish Company

Власник: Олег Лущик

СЕО: Євген Лисяк

Виторг: 4,4 млрд грн

Збиток: -174 млн грн

Динаміка виторгу: -27%

Кількість працівників: 808

Заснована в Купʼянську Харківської області, компанія Universal Fish Company (UFC) з 1996 року займалася імпортом і переробкою риби. 2009-го UFC створює бренд Norven та запускає франчайзингову торговельну мережі Don Mare. З 2017 року потужності UFC знаходяться в с. Щасливе Київської області. Зараз компанія експортує рибу в 20 країн світу на п’яти континентах.

2023 року Universal Fish Company запустила в роботу складські потужності у с.Велика Димерка Броварського району. 

16. «Ніжинський жиркомбінат»

Власник: Михайло Гончаренко

CEO: Євген Васильченко

Виторг: 4,4 млрд грн

Прибуток: 608 млн грн

Динаміка виторгу: +310%

Кількість працівників: 245

«Ніжинський жиркомбінат» – підприємство з повним циклом переробки олійної сировини. Завод заснований 1896 року. До повномасштабного вторгнення переробляв близько 30 000 т насіння соняшнику на місяць. Потужність виробництва заводу складає 140 000 т олії, 120 000 т кормового шроту та 20 000 т паливної пелети з соняшникового лушпиння на рік.

17. «Люстдорф»

Власники: Лариса Остапенко, Олег Васильєв

СЕО: Олександр Самохвалов

Виторг: 4,1 млрд грн

Прибуток: 182 млн грн

Динаміка виторгу: -3%

Кількість працівників: 1497

«Люстдорф» – один із найбільших виробників молочної продукції в Україні. Компанія виготовляє понад 100 найменувань продукції («Селянське», «На здоров’я», «Бурьонка», «Смачно шеф»). «Люстдорф» постачає продукцію до більше ніж 25 країн світу. 

До складу підприємства входять потужності площею 32 000 кв. м у Вінницькій області, станція очисних споруд площею 7300 кв. м та регіональні відділення прямої дистрибуції в 10 містах України. Виробництво «Люстдорфу» здатно переробити 450 т молока за добу. 

18. Mondelez Україна

Андрій Самусенко /Ярослав Дебелий

Андрій Самусенко Фото Ярослав Дебелий

Власник: Mondelēz International

СЕО: Андрій Самусенко

Виторг: 4,1 млрд грн

Збиток: 305 млн грн

Динаміка виторгу: -52%

Кількість працівників: близько 1000

«Монделіс Україна» – частина транснаціонального гіганта Mondelēz International. Це третій за величиною у світі виробник кондитерських виробів, два зі 150 заводів якого розташовані в Україні. Продукція компанії «Монделіс», за її оцінкою, до великої війни займала 26,5% українського ринку печива і 31% – плиткового шоколаду. Шоколадки Milka й «Корона», печиво Oreo і Tuc, бісквіти «Барні» й чіпси «Люкс» експортуються з України до 50 країн. Поставки за кордон приносять більше половини доходів.

Обидва українські виробництва Mondelez на Київщині та Сумщині постраждали через ворожі обстріли. У першому кварталі 2022 року компанія оцінила свої втрати та додаткові витрати у $145 млн. Частину виробництв уже відновила. З травня 2023-го Mondelez знаходиться в переліку міжнародних спонсорів війни НАЗК.

19. «Альбакор»

Власник: Євген Бренгач

СЕО: Сергій Кардаш

Виторг: 3,7 млрд грн

Прибуток: 25 млн грн

Динаміка виторгу: -7%

Кількість працівників: 586

Kilion Group (ТОВ «Альбакор») – один із найбільших українських імпортерів риби й морепродуктів в Україні, заснований 2005 року в Запоріжжі. Компанія випускає понад 200 найменувань продукції в п’яти виробничих цехах, потужність яких дає змогу виробляти до 2500 т готової продукції на місяць. 

Площа складських приміщень Klion Group складає 15 000 кв. м, що дає можливість зберігати 12 000 т продукції. З 2016 року має представництво в Грузії.

20. «Комо»

Власники: Роман Єремеєв, Софія Єремеєва, Світлана Івахів

СЕО: Микола Вакульчук

Виторг: 3,6 млрд грн

Прибуток: 65 млн грн

Динаміка виторгу: +45%

Кількість працівників: 183

Сири бренду «Комо» виробляються на заводі «Дубномолоко», розташованому у Рівненській області. Щороку завод виготовляє понад 15 млн кг твердих сирів і 4 млн кг плавлених сирів. Компанія належить дітям покійного депутата Ігоря Єремеєва та колишній дружині нардепа Степана Івахіва – Світлані.

Місце Компанія Власник СЕО Виторг 2022 Прибуток 2022 Динаміка виторгу
1 Roshen Власник Петро Порошенко, В’ячеслав Москалевський СЕО В’ячеслав Москалевський Виторг 2022 21-24 млрд грн* Прибуток 2022 н/д Динаміка виторгу н/д
2 Nestlé Власник Nestlé S.A. СЕО Алессандро Дзанеллі Виторг 2022 12 млрд грн Прибуток 2022 -1,5 млрд грн Динаміка виторгу +10%
3 Carlsberg Власник Carlsberg Group СЕО Олег Хайдакін Виторг 2022 9 млрд грн Прибуток 2022 1,5 млрд грн Динаміка виторгу +8%
4 Оболонь Власник Олександр Слободян СЕО Ігор Булах Виторг 2022 8,7 млрд грн Прибуток 2022 1,2 млрд грн Динаміка виторгу +47%
5 Кока-Кола Беверіджиз Україна Власник Coca-Cola HBC СЕО Аднан Топіч Виторг 2022 8,4 млрд грн Прибуток 2022 43 млн грн Динаміка виторгу -9%
6 Global Spirits Власник Євген Черняк СЕО Євген Черняк Виторг 2022 7,8 млрд грн Прибуток 2022 700 млн грн Динаміка виторгу +27%
7 «Радехівський цукор» Власник Володимир Матковський, Pfeifer & Langen International B.V. СЕО Віталій Сікорський Виторг 2022 7 млрд грн Прибуток 2022 1,2 млрд грн Динаміка виторгу +72%
8 «Молочний альянс» Власник Олександр Деркач СЕО Сергій Каліберов Виторг 2022 6,7 млрд грн Прибуток 2022 -196 млн грн Динаміка виторгу +3%
9 PepsiCo Власник PepsiCo СЕО Олександр Кисельов Виторг 2022 6-7 млрд грн* Прибуток 2022 н/д Динаміка виторгу н/д
10 «Інтерстарч» Власник Петро Порошенко СЕО Олександр Вдовиченко Виторг 2022 6,6 млрд грн Прибуток 2022 529 млн грн Динаміка виторгу +6%
11 Bayadera Власник Святослав Нечитайло, Наталія Бондарєва СЕО Анатолій Корчинський Виторг 2022 5,4 млрд грн Прибуток 2022 194 млн грн Динаміка виторгу -7%
12 «Щедро» Власник Анатолій Мартинов СЕО Максим Щербина Виторг 2022 4,9 млрд грн Прибуток 2022 282 млн грн Динаміка виторгу +14%
13 «Віктор і К» («Королівський Смак») Власник Віктор Король СЕО Віктор Король Виторг 2022 4,6 млрд грн Прибуток 2022 577 млн грн Динаміка виторгу -2%
14 «Фаворит Плюс» Власник Геннадій Буткевич, Євген Єрмаков СЕО Едуард Бурчак Виторг 2022 4,5 млрд грн Прибуток 2022 125 млн грн Динаміка виторгу +4%
15 Universal Fish Company Власник Олег Лущик СЕО Євген Лисяк Виторг 2022 4,4 млрд грн Прибуток 2022 -174 млн грн Динаміка виторгу -27%
16 Ніжинський жиркомбінат Власник Михайло Гончаренко СЕО Євген Васильченко Виторг 2022 4,4 млрд грн Прибуток 2022 608 млн грн Динаміка виторгу ↑ у 3,1 раза
17 «Люстдорф» Власник Лариса Остапенко, Олег Васильєв СЕО Олександр Самохвалов Виторг 2022 4,1 млрд грн Прибуток 2022 182 млн грн Динаміка виторгу -3%
18 Mondelez Україна Власник Mondelēz International СЕО Андрій Самусенко Виторг 2022 4,1 млрд грн Прибуток 2022 – 305 млн грн Динаміка виторгу -52%
19 «Альбакор» Власник Євген Бренгач СЕО Сергій Кардаш Виторг 2022 3,7 млрд грн Прибуток 2022 25 млн грн Динаміка виторгу -7%
20 КОМО Власник Роман Єремеєв, Софія Єремеєва, Світлана Івахів СЕО Микола Вакульчук Виторг 2022 3,6 млрд грн Прибуток 2022 65 млн грн Динаміка виторгу +45%

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *