Майно МАУ Коломойського розпродають за копійки. Це кінець?

Майно та торгові марки колись найбільшої авіакомпанії України МАУ пішли з молотка. Нові маловідомі власники викупили за $3000 логотип авіакомпанії та левові частки у двох найцінніших активах. До війни ці активи коштували в десятки разів більше. Чи є майбутнє в МАУ, чиї загальні борги перевищують 20 млрд грн?

Майно авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ), яка до повномасштабного вторгнення РФ була найбільшою в Україні, розпродують на аукціонах державного підприємства СЕТАМ, звернуло увагу 26 жовтня профільне видання Аvianews. Держава продає майно авіакомпанії через борги за рішенням виконавчої служби Мінʼюсту.

Бажаючі ще можуть купити запчастини для літаків та інструменти для техобслуговування суден. Проте найцінніші активи авіакомпанії вже пішли з молотка. Покупці – люди та компанії, про яких не чув жоден із десятка опитаних Forbes учасників авіаринку. 

Зокрема, право використовувати графічне зображення, яке авіапасажири бачили на хвостах літаків МАУ, за 121 500 грн купила компанія UIA Cafe. Вона ж зможе використовувати слоган «Наша якість – ваша безпека» українською та англійською мовами.

Авіакаси в центрі Києва за 6,7 млн грн викупив Костянтин Герасименко. 99% у статутному капіталі дочірньої ремонтної компанії «МАУтехнік» за 195 грн перейшли у власність Олега Ткачука. А торгову марку «МАУ» викупила зареєстрована у липні 2022 року «Океалос Компані». Її єдиний бенефіціар – Андрій Лобанов. Ця ж компанія придбала за 38,9 млн грн 62,43% найбільшої хендлінгової компанії України «Інтеравіа». Ця частка раніше теж належала МАУ. 

Що відбувається? 

Кому належала МАУ

Авіакомпанію МАУ створили у 1992 році як спільне підприємство України та західних інвесторів для польотів з Києва до країн Європи на іноземних літаках. У 2011 році держава продала свої 61,58% МАУ приватним особам – кіпрській «Онтобет Промоушинз Лімітед» та українській Capital Investment Project. Серед їх власників був колишній співвласник авіакомпанії «АероСвіт» Арон Майберг та ексміністр інфраструктури Борис Колесніков, розповідав пізніше Ігор Коломойський. 

У 2015 році Коломойський визнав, що увійшов у капітал МАУ, купивши 25% частку Колеснікова. Крім Майберга та Коломойського, серед акціонерів, за його словами, був голова «Укртатнафти» Павло Овчаренко.

Тривалий час МАУ мала структуру управління, що давала можливість ділити посади за сферами впливу акціонерів: фінансами керувала людина за квотою Коломойського, а президента компанії призначав Майберг, пояснював Forbes колишній менеджер авіакомпанії. 

У 2022 році Майберг вийшов із засновників МАУ, а також пішов з наглядової ради авіаперевізника. Відтак компанія залишилася під контролем Коломойського. У вересні 2023 року СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора повідомили Коломойському про підозру в заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку. Відтоді він у СІЗО. 

Читати більше Згорнути

Керований розпродаж

Продані активи – найцінніше, що лишилось від МАУ, стверджують четверо співрозмовників Forbes. Власних літаків у компанії не було, все в лізингу. «Весною–літом цього року компанія залишилась без працюючого флоту. Все що літало, вже передали», – каже колишній топменеджер МАУ. 

У вересні минулого року МАУ зупинила польоти трьох із чотирьох наявних літаків (до війни було 25) через несплату рахунків. Компанія намагалася знайти роботу в Європі – перевізник виконував чартерні рейси для польського туроператора Itaka. Також МАУ виконала серію рейсів для національної збірної України з футболу. 

З початку весни профільне видання Avianews зафіксувало передачу літаків із флоту МАУ до парку іншого перевізника – «Роза Вітрів» (Windrose). У інтерв’ю LIGA.net у серпні 2020 року СЕО «Роза Вітрів» Володимир Каменчук підтверджував співпрацю зі структурами Коломойського. Forbes звернувся з проханням про коментар до Каменчука. Він переглянув повідомлення в месенджері, проте проігнорував їх. 

До початку повномасштабного вторгнення у МАУ було щонайменше 25 суден, 10 із них на момент вторгнення залишились в Україні, кажуть двоє співрозмовників Forbes. «Вони вже втратили льотну придатність, вивезти їх неможливо», – пояснює один із них. 

Активи МАУ розпродаються за ціну, значно нижчу від ринкової вартості, впевнений співрозмовник, який раніше працював у керівних органах МАУ, що побажав спілкуватися на умовах анонімності через сенситивність теми. За його оцінкою, до великої війни вартість хендлінгової компанії «Інтеравіа» сягала $20 млн, а понад $10 млн – тільки вартість обладнання. «Навіть під час війни ця компанія не може коштувати близько $1 млн. МАУ керовано продають за безцінь», – переконує він. Покупець «Інтеравіа» – маловідома «Океалос Компані», заснована 29 липня 2022 року. З осені 2022-го МАУ не здійснила жодного рейсу. 

Ще до початку великої війни всередині перевізника спалахнув корпоративний конфлікт. У лютому 2023-го стало відомо про вихід Майберга з капіталу МАУ. Компанія отримала нову директорку – Ганну Борисоннік, яка десятиріччями працювала фінансистом в структурах групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Майберг запевнив Forbes, що не має стосунку до розпродажу майна. «З МАУ я вийшов остаточно, – зазначив Майберг. – Купівлею будь-яких активів, торговельних марок чи іншого майна МАУ не займався, не займаюсь та не маю жодного інтересу в їх придбанні».

Інший цінний актив МАУ – ремонтна компанія «МАУтехнік» – теж обійшлась покупцеві значно нижче ринкової вартості. «Лише сертифікат для запуску «МАУтехнік» коштував власникам €2 млн, – каже співрозмовник Forbes, знайомий із деталями розлучної угоди акціонерів МАУ. – Його важко отримати, і він має велику цінність». Тоді як компанію продали за 195 грн. 

Можливе банкрутство вже цього року 

У серпні 2021 року Рада національної безпеки доручила уряду якомога швидше урегулювати ситуацію з боргами МАУ. «Щоб ситуація з українською авіакомпанією «Аеросвіт» не повторилася знову», – пояснював рішення голова РНБО Олексій Данілов. 

Проте активних дій після цього рішення не відбулось. Те, що відбувається, схоже на повторення історії з «Аеросвітом», кажуть троє співрозмовників Forbes, що з 2015 року в різний час працювали в топменеджменті МАУ та побажали не розкривати своїх прізвищ через сенситивність теми. Викуп дочірніх компаній та торгових марок МАУ ведеться в інтересах осіб, що наближені до авіакомпанії, пояснює один із них. «Те, що має якусь вартість, виводять на іншу юрособу», – каже він.   

Що сталося з «Аеросвітом»

У 2013 році найбільша на той момент авіакомпанія України «Аеросвіт», серед акціонерів якої також були Арон Майберг та Ігор Коломойський, не змогла розрахуватися з боргами, які сягнули $500 млн за тодішнім курсом, та збанкрутувала.

Власники «Аеросвіту» в банкрутстві компанії звинуватили державу – вимагали відшкодувати $400 млн, суди щодо цієї справи тривають досі.

Після банкрутства «Аеросвіту» МАУ підхопила найбільш прибуткові напрямки авіакомпанії, а також персонал та літаки.

Читати більше Згорнути

Чи означає це, що авіакомпанію готують до банкрутства? Єдина причина не банкротити МАУ – міжнародний судовий процес з Іраном, пояснює один із екстопменеджерів авіакомпанії. «Після банкрутства і без правонаступництва шанси отримати кошти – нуль», – каже він.

У компанії багатомільярдні борги перед лізингодавцями та держструктурами, зокрема, МАУ винна щонайменше 800 млн грн за обслуговування літаків аеропорту «Бориспіль» та 1,5 млрд грн за аеронавігаційні послуги – «Украероруху». З обома тривають суди. Загальні фінансові зобов’язання МАУ за підсумками 2022 року сягають 20,5 млрд грн, свідчать дані «Опендатабот». 

«Більше у них немає активів у цивілізованих країнах, щоб гарантувати виплату. МАУ як таке – це офіс, і все», – говорить співрозмовник, який раніше працював у керівних органах МАУ.

Банкрутство авіакомпанії не означає зникнення юрособи, той самий «Аеросвіт» досі існує, а в цьому випадку – це по суті єдиний варіант розв’язати вузол проблем, яким обросла МАУ, вважає інший ексменеджер МАУ. Він припускає, що початок процедури банкрутства може розпочатися вже до кінця року.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *