Як блокада кордону з Польщею впливає на ринок автогазу – що чекає на АЗС

У листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду кордону, та боротьба з російським пальним. Проте у грудні ціни підуть вниз, прогнозують учасники ринку. Як перебудувався український ринок пального, коли ситуація стабілізується і що буде з цінами?

Ціни на автогаз зростають другий місяць поспіль. В листопаді здорожчання прискорилось: літр автогазу на українських АЗС подорожчав в середньому на 8 грн, впритул наблизившись до 40 грн/л, за даними консалтингової групи «А-95».

Якщо у жовтні ціни зросли через посилення перевірок українськими митниками документів про походження пального, то в листопаді на ринок додатково тисне блокада польського кордону. Через Польщу автошляхами в Україну у жовтні завозилось 36% автогазу, 18,5% бензину та близько 16% дизелю, за даними профільного видання «Нафторинок». Ще одна проблема – 70% автогазу імпортується автотранспортом, тоді як бензин та дизель – переважно залізницею.

Паливний ринок одним з перших відчув блокаду, адже українські компанії остерігаються зберігати великі обсяги ресурсу в Україні через ризики російських обстрілів. Як наслідок, дефіцит автогазу в Україні 20 листопада сягнув 17%, за розрахунками аналітика «Нафторинку» Олександра Сіренко. Тисячі газовозів застрягли в Польщі та не можуть потрапити в Україну, скаржиться Олександр Мельничук, директор зі стратегічного маркетингу та інновацій «БРСМ-Нафта». Поляки пропускають по 3-8 автівок на годину, словаки – по 20-30, додає Мельничук.

Проте найгірше позаду. Імпортери автогазу переорієнтували поставки з автотранспорту на залізницю, каже співзасновник «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн. Частка імпорту автогазу автошляхами, за його даними, знизилась з 70 до 45%.

Ціна автогазу в Україні б'є рекорди

Що буде з цінами на автогаз

За поточних цін на бензин стеля вартості автогазу – 39,7 грн/л, каже Куюн. «Дорожче його буде невигідно купувати, автовласники перейдуть на бензин як основний вид пального», – пояснює він.

23 листопада мережа заправок неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського підняла ціни на автогаз у середньому на 10%, до 39,69 грн/л. «Вони встановили такі ціни, щоб виконувати зобов’язаннями перед бізнес-клієнтами по картках, а не продавати уроздріб», – каже Куюн. Решті ринку вдалося утримати ціну в діапазоні від 33 до 37 грн/л.

Чи будуть ціни зростати далі? Ринок налаштований на зворотній тренд, за умови, що ситуація на кордонах не буде погіршуватись. На аукціонах українських виробників ціна вже почала знижуватись. 28 листопада ціна закупки на внутрішньому ринку впала на 2%, до 61 320 грн/1000 т, каже співвласник енерготрейдера «Надежда» Станіслав Батраченко.

«Прогнозую, що ціни продовжать падіння», – каже він. Попит на автогаз взимку традиційно падає приблизно на 15%, каже Куюн. Також у грудні аграрії використовуватимуть менше газу для сушки, ніж восени, що має суттєво знизити попит, каже Батраченко. 

Стабільний бензин та дизель

Блокада кордону з Польщею не позначилася на поставках бензину та дизелю. Традиційно автоімпорт займає меншу частку для цих видів пального, ніж для автогаза, каже аналітик «Нафторинку» Олександр Сіренко. У жовтні 42% бензина завезли автівками і 35% дизеля, за даними «Нафторинку».

Ціни на бензин та дизель протягом листопада коливалися навколо позначки 55-56 грн/л із тенденцією до зниження, за даними консалтингової групи «А-95». До «чорної п’ятниці» мережі влаштували знижки до 8 грн/л.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *