«Енергоатом» звинуватив Forbes Ukraine у брехні. Фактчек аргументів енергокомпанії

«Енергоатом» планує завершити 2024 рік з прибутком, повідомив Forbes віцепрезидент компанії Якоб Хартмут 7 серпня в кулуарах конференції, присвяченої проблемі збитків і втрат енергетики України. Покращення фінансових результатів компанія очікує після того, як у червні уряд підвищив тарифи на електрику для населення на 64%.

Новина, яка була б позитивом для будь-якої компанії, викликала обурення пресслужби «Енергоатома» і офіційне спростування. Скільки правди у «викривальній» заяві «Енергоатома»?

Як «Повернись живим» управляє репутацією та будує стосунки із державою і бізнесом? Як побудовано процеси всередині фонду, які стимули та мотивація живлять команду? Як досягається абсолютна прозорість? Дізнайтеся від директора БФ Тараса Чмута вже 23 серпня на форумі «Майстри добра» у Львові. Долучайтеся!

Forbes Ukraine 7 серпня опублікував новину на основі ексклюзивного коментаря віцепрезидента «Енергоатома» Якоба Хартмута. Суть – вперше за час повномасштабної війни «Енергоатом» планує завершити рік з прибутком. «Подаємо новий фінансовий план до кінця року, оскільки були зміни – щодо прайскепів, ПСО. Сподіваємося бути прибутковими. Бачимо умови, які дозволять нам працювати без збитків», – сказав Хартмут.

Після цієї відповіді журналіст Forbes уточнив у Хартмута – яким має бути тариф для населення, щоб «Енергоатом» працював без збитків? На що він відповів: «Я ж вам сказав: ми пропонуємо в цьому році працювати без збитків. Ми бачимо умови, які дозволять нам працювати без збитків». 

З 1 червня 2024-го уряд підвищив тарифи для населення на 64%, до 4,32 грн за кВт·год. Як тоді писав Forbes Ukraine – найбільше від підвищення тарифів виграє «Енергоатом». 

Вечері 8 серпня пресслужба «Енергоатома» у своєму офіційному Telegram опублікувала заяву, в якій новину, основану на коментарі їхнього топменеджера, назвала фейком, а Forbes Ukraine звинуватила у «розповсюдженні максимально брудної й брехливої інформації про «Енергоатом».

У редакційних правилах Forbes закладено – максимально оперативно і публічно визнавати свої помилки. Ми ще раз перевірили нашу новину й аргументи у спростуванні «Енергоатома». Щоб фактчек заяви «Енергоатома» був неупередженим, ми звернулись до держслужбовців, які спеціалізуються на електроенергетиці й володіють цифрами щодо діяльності «Енергоатома». Двоє погодились допомогти. Вони надали розрахунки на умовах анонімності, через ризики стати цілями медійної кампанії «Енергоатома».

У своєму «спростуванні» «Енергоатом» так і не пояснив, чому інформація про вихід у прибуток після суттєвого підвищення тарифів – це фейк.

Співрозмовники Forbes теж не розуміють, чому «Енергоатом» заперечує очевидний звʼязок. Математика не складна: вартість 1 кВт·год електрики для населення включає 0,53 грн тарифу на передачу (Укренерго), 1,75 грн тарифу на розподіл (обленерго), 0,14 грн маржі постачальника.

У сумі це 2,42 грн/кВт·год, а тариф для населення до червня 2024-го становив 2,2 грн/кВт·год. Тобто на кожному кіловаті, проданому населенню, «Енергоатом» втрачав 22 копійки. Після підвищення тарифів до 4,32 грн/кВт·год «Енергоатом» на кожному кіловаті заробляє 1,18 грн. «Тобто після підвищення тарифів економіка «Енергоатома» позитивно змінилась на 1,4 грн/кВт·год», – каже один зі співрозмовників. 

Населення споживає 32,4 млрд кВт·год на рік. «Енергоатом» покриває 85%, або 27,54 млрд кВт·год. «На цих обсягах загалом економіка «Енергоатома» покращилася на 38,6 млрд грн у рік», – каже він. 

Фактчек заяви «Енергоатома» 

«Енергоатом є прибутковою компанією, починаючи з 2020 року». 

Неправда.

У новині Forbes йшлося, що останній рік, коли «Енергоатом» був прибутковим – 2021-й, тоді компанія заробила 5,4 млрд грн.

У 2022-му і 2023-му «Енергоатом» офіційно збитковий, – 12,4 млрд грн і 11,25 млрд грн відповідно, дані YouControl.

«Енергоатом» публічно звинуватив Forbes Ukraine у брехні та навів аргументи, які мали б це підтвердити. Ми перевірили їх на достовірність. Хто збрехав? /Фото 1

Фінрезультат «Енергоатома» у 2023 і 2022 роках, за даними YouControl

Попри це, пресслужба «Енергоатома» стверджує, що компанія прибуткова, але «Всі доходи (від 60 до 80 %) власного прибутку [Енергоатом] направляє за рішенням уряду на виконання ПСО (покладені спеціальні обовʼязки)».

Незрозуміле твердження. Незрозуміло, що означає «доходи власного прибутку». «Енергоатом» компенсує 80-85% низьких тарифів для населення, решту – «Укргідроенерго». 

«У фізичному вигляді [витрати на ПСО] становлять 128 млрд грн (майже €3 млрд) у 2023 році та 141,9 млрд (майже €3 млрд) – направить у 2024 році (на сьогодні вже перераховано 73 млрд грн). 

Маніпуляція. Цифри виглядають завищеними, оскільки пресслужба «Енергоатома» не вказала, чи враховане ПДВ. Без ПДВ у попередні роки витрати «Енергоатома» на ПСО становили 90-100 млрд грн.  

Крім того, за поточними розрахунками витрати «Енергоатома» на ПСО до кінця року мають зменшитись на 25 млрд грн. Причина – підвищення тарифів на електроенергію для населення з 1 червня на 64%, до 4,32 грн/кВт·год.  

«Енергоатом» публічно звинуватив Forbes Ukraine у брехні та навів аргументи, які мали б це підтвердити. Ми перевірили їх на достовірність. Хто збрехав? /Фото 2

Скрін тверджень «Енергоатома»

«Залишок отриманого від діяльності компанії прибутку направляється на забезпечення основної діяльності з виробництва електроенергії». 

Незрозуміле твердження. Будь-яка компанія забезпечує діяльність з доходу, а не з прибутку. Прибуток – різниця між доходами та витратами. Дохід – отримані компанією кошти від її діяльності.

«Через надвисоке навантаження ПСО і відрахування основної частини доходу на погашення покладених урядом обовʼязків баланс компанії залишається на рівні незначної прибутковості/збитковості». 

Маніпуляція. «Енергоатом» у попередні роки отримав мільярди збитків, а не «незначні прибутки чи збитки». Це твердження може бути правдивим лише у 2024-му, коли «Енергоатом» вийде у прибуток завдяки підвищенню тарифів для населення. 

«Енергоатом» публічно звинуватив Forbes Ukraine у брехні та навів аргументи, які мали б це підтвердити. Ми перевірили їх на достовірність. Хто збрехав? /Фото 3

Скрін тверджень «Енергоатома»

«У цій ситуації формальна прибутковість буде досягнута лише в четвертому кварталі через повне навантаження всіх енергоблоків, що знаходяться на контрольованій території, і максимально можливі обсяги виробництва електроенергії». 

Напівправда. «Енергоатом» дійсно в четвертому кварталі працюватиме усіма своїми енергоблоками, що збільшить виробництво та відповідно надходження грошей. Проте зараз «Енергоатом» працює сімома з девʼяти енергоблоків і, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, забезпечує 60% споживання в країні. Після підвищення тарифів для населення економіка держкомпанії вже має бути стабілізована.

Замість висновку:

«Енергоатом» у своїй заяві не наводить аргументів, чому неправильна саме суть новини – компанія вперше з початку війни вийде у прибуток після суттєвого підвищення тарифів для населення. Цей факт просто названо фейком.

Чому, так і не ясно. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *