ДТЕК, ОККО та МХП. Чому війна не зупинила вітрову енергетику України в 2023-му і хто бореться за лідерство

Попри війну вітрова енергетика продовжує динамічний розвиток. У 2023-му в Україні збудовано 230 МВт ВЕС – це третій найкращий результат в історії. У наступні два роки ця цифра збільшиться майже вп’ятеро. Чому у вітер інвестують не тільки лідери ринку, але й амбітні новачки?

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Російська агресія майже зруйнувала українську вітроенергетику. 80% потужностей вітрових електростанцій, або 1317 МВт, опинилися в окупації після 24 лютого 2022-го.

Проте у 2023–2025 роках в Україні буде побудовано 1100 МВт вітрових електростанцій, повідомила пресслужба НКРЕКП у відповідь на запит Forbes. Це майже повністю компенсує втрату обʼєктів, що тимчасово знаходяться в окупації.

На ринок ВЕС виходять найбільша паливна компанія країни ОККО Віталія Антонова та найбільший виробник курятини МХП Юрія Косюка, лідерство планує повернути ДТЕК Ріната Ахметова, яка втратила в окупації всі свої 500 МВт вітряків.

Чому попри війну та постійні проблеми з виплатами зеленого тарифу бізнес інвестує у вітер?

Попутний вітер

2023 рік – третій в історії України за обсягом збудованих вітряків – 230 МВт. Більше було лише у 2019-му (637 МВт) та у 2021-му (358,9 МВт). Всього до російського вторгнення в Україні було побудовано 1683 МВт вітрових електростанцій.

З лютого 2022-го нові ВЕС добудували три енергокомпанії:

  • ДТЕК ВДЕ – Тилігульську ВЕС у Миколаївській області потужністю 114 МВт,
  • Elementum Energy – другу чергу Дністровської ВЕС в Одеській області на 60,5 МВт,
  • «Еко-Оптіма» – Орівську ВЕС у Львівській області на 54,6 МВт.

У 2023-му українські компанії вперше монтували станції без західних підрядників, які відмовились приїздити в Україну через війну. СЕО ДТЕК ВДЕ Олександр Селіщев знаходить у цьому позитив. Працівники ДТЕК, за його словами, отримали нові знання та досвід, тому компанія тепер не так залежить від підрядників, як до війни.

Власник «Еко-Оптіма» Зіновій Козицький фактично для власних потреб створив кранову компанію і придбав 700-тонний кран, щоб змонтувати вітряки на висоті 150 метрів.

Друга проблема – закордонні банки відмовлялись кредитувати будівництво ВЕС через воєнні ризики. «Розраховували на банківське фінансування, але через війну довелося інвестувати власні ресурси», – каже директорка Elementum Energy Ольга Рибачук.

Elementum Energy інвестувала в будівництво 60,5 МВт Дністровської ВЕС понад €80 млн, ДТЕК ВДЕ вклав у Тилігульську ВЕС €200 млн. 

Ще одна складність – борг держави перед зеленою генерацією понад 30 млрд грн.

Чому ж, незважаючи на це, бізнес вкладав гроші у ВЕС? На відміну від сонячних електростанцій, нові вітроелектростанції не потребують зеленого тарифу. Середній зелений тариф для вітроелектростанцій – 88 €/МВт. Влітку Тилігульська ВЕС продавала електрику на «Українській енергетичній біржі» за 86–135 €/МВт.

ВЕС не так залежні від сезонності та часу доби, як сонячні електростанції, пояснює Рибачук з Elementum Energy. Вітер генерує електрику впродовж цілої доби і круглий рік. «Вітер більш прогнозований, – зазначає Рибачук. – Для інвесторів це дуже важливо».

Частки найбільших власників ВЕС в Україні у 2021–2023 роках

Частки найбільших власників ВЕС в Україні у 2021–2023 роках

Хто став новим лідером

На кінець 2023-го на підконтрольній території України працюють 594,3 МВт вітрових електростанцій.

Найбільше — у «Вітропарки України» Едуарда Мкртчана – 169,2 МВт. Йому на пʼяти наступає ДТЕК, яка хоче повернути лідерство на ринку. До кінця 2025-го ДТЕК планує добудувати другу чергу Тилігульської ВЕС, загальна потужність станції складе 500 МВт. Вартість проєкту – €450 млн.

Успішна реалізація першої черги Тилігульської ВЕС дала ДТЕК вагомі аргументи в перемовинах з фінустановами. Добудова станції буде профінансована в тому числі коштом міжнародних банків під держгарантії, повідомили в компанії.   

Також 300 МВт в Миколаївській області до кінця 2025-го планує побудувати компанія «Південно-Українська ВЕС», йдеться в повідомленні НКРЕКП. За даними YouControl, 51% цієї компанії належить китайській «ЛунʼЮань Пауер Оверсіз», а 49% – гонконзькій «Хіро Азія Інвестмент»

Конкуренцію класичним енергетичним компаніям навязують гравці з інших галузей. МХП планує до кінця 2025-го побудувати ВЕС потужністю 60 МВт. Більш амбітні плани у лідера паливного ринку групи ОККО. До кінця 2025-го компанія планує побудувати вітроелектростанцію потужністю 150 МВт у Волинській області. Реалізація проєкту дозволить ОККО увійти в трійку лідерів української вітрової енергетики.

На форумі Forbes «Енергія бізнесу» керівник ОККО Василь Даниляк також розповів, що компанія придбала проєкт energy storage потужністю 20 МВт. Початок будівництва заплановано на весну 2024-го. А також купує сонячні електростанції. «Якщо матимемо пропозицію придбати станції на 100 МВт, то купимо на 100 МВт, якщо зможемо знайти на 150 МВт, то теж добре», – каже Даниляк. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *