Чому силовики обшукують холдинг ресторанів «П`яна вишня«, «Реберня» та «Львівська майстерня шоколаду»

17 жовтня до ресторанного холдингу !FEST прийшли з обшуком співробітники Бюро економічної безпеки (БЕБ) та не пускали й не випускали працівників компанії. Офіційна причина – львівська мережа нібито платила зарплати «в конвертах» і тому недоплатила податки до бюджету. Що загрожує !FEST і що з себе представляє бізнес одного з найбільших ресторанних холдингів країни

«Приїхали прямо з Києва купа озброєних людей, взяли штурмом, усе паралізували», – говорить співвласник ресторанного холдингу !FEST Юрій Назарук. У вівторок, 17 жовтня, до офісу його компанії увірвалися представники Бюро економічної безпеки (БЕБ). «Заблокували роботу офісу. Людей на вхід/вихід не пускають», – станом на 17:00 розповів PR-директор «Холдингу емоцій !FESTrepublic» Тарас Маселко. 

Вилучати документи й проводити слідчі дії працівники Бюро почали о 14:30. У врученій Назаруку підозрі БЕБ звинуватили холдинг !FEST у несплаті податків.

Ближче до ночі Бюро опублікувало реліз, в якому розповідало, що його детективи «викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах холдингом, до складу якого входять 60 ресторанів та торгових точок». Назву холдингу БЕБ не вказало, але натякало на львівський !FEST.

«Біля 2000 співробітників закладів, що входять до холдингу, отримують заробітну плату двома частинами: одна – офіційна, мінімальна зі сплатою всіх обов’язкових платежів, а інша – неофіційна», – йдеться в заяві відомства. Збитки держбюджету БЕБ оцінює в 50 млн грн. 

«Ми до кінця всього не знаємо», – говорить Назарук. Вони мають претензії до діяльності ФОП у ресторанах, зарплат, решту зʼясовує адвокат, додає він. Також у БЕБ є претензії до того, що заклади мережі !FEST нібито не використовували РРО під час оплати та брали готівку від клієнтів. «Під час обшуку в головному офісі детективи виявили документацію, що свідчить про нелегальні господарські операції, готівку, чорнові записи, печатки тощо», – йдеться в релізі.

Назарук на своїй сторінці у Facebook назвав обшуки «класичними маски-шоу». «Памʼятаєш попередній обшук ще в офісі на Лемківській? То було за часів Януковича», – написав у коментарях до допису Назарука інший співвласник !FEST Андрій Худо.

О 19:20 Маселко повідомив, що більшість працівників відпустили, проте обшуки досі тривають.

Обшуки БЕБ у ресторанній мережі зі Львова !FEST

Обшуки БЕБ у ресторанній мережі зі Львова !FEST

!FEST не відрізняється від будь-якого іншого бізнесу, навіть нересторанного, який працює через ФОП, адже це спрощує ведення бізнесу, бухгалтерію, оплату податків, говорить засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. «Реальні «білі» зарплати в Україні серед ресторанів платить, напевно, тільки McDonaldʼs», – додає вона. 

Серед десятки найбільших закладів HoReCa та готелів України за виторгом – жодної української ресторанної мережі, підрахували в аналітичному сервісі Опендатабот.

ФОП – не заборонений, це різновид підприємницької діяльності, – говорить партнер Ario Law Firm Євген Грушовець. Це можна назвати мінімізацією або оптимізацією, але насправді так працює майже вся сфера послуг в Україні.

Ресторан «П`яна вишня» у Львові /Getty Images

Ресторан «П`яна вишня» у Львові Фото Getty Images

Що загрожує !FEST? БЕБ відкрило кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу (212 та 212-1) щодо ухилення від сплати податків. Обидві – стосуються частини третьої, в якій ідеться про злочин, «вчинений особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків». 

Покарання за цією частиною – найбільше. Від 15 000 до 25 000 неоподатковуваних мінімумів доходів – тобто від 20 млн до 33 млн грн штрафу і можлива конфіскація майна.

«Все залежить від того, яку суму податків було не сплачено», – розповідає Євген Грушовець. Зазвичай проводиться податкова перевірка, яка аналізує ці всі договори. 

Насправді вироків за цими статтями дуже мало – за 212-ю підприємця важко притягнути до кримінальної відповідальності, говорить Грушовець.

Детективи БЕБ прийшли «в шоломах з автоматами, броніках», писав у Facebook співзасновник !FEST Назарук. «В економічних злочинах обшуки застосовуються як крайня міра», – каже юрист Євген Грушовець. Зазвичай проводиться податкова перевірка і виписується акт. З цим ідуть до суду, який вирішує, хто правий, додає він.

Обшуки в IFEST через несплату податків – прецедент для ресторанного ринку за останні роки, – говорить Ольга Насонова. «Через недотримання карантинних обмежень під час пандемії COVID-19 обшуки були, через порушення комендантської години – також. Але через перевірку податків – перший випадок за багато років», – розповідає засновниця «Ресторанний консалтинг».

З чого складається бізнес холдингу !FEST

Львівський ресторанний холдинг !FEST заснували троє підприємців – Юрій Назарук, Андрій Худо та Дмитро Герасімов. Двоє останніх – вихідці з нафтового концерну «Галнафтогаз» Віталія Антонова (Худо працював директором з інвестицій у компанії до 2009 року). 

Перший ресторанний проєкт підприємців – кафе «Біля Діани» у Львові на площі Ринок в яке інвестували $30 000–35 000.

Перший великий проєкт – львівський ресторан «Криївка», який відкрився в 2007-му та швидко став відомим. За перший місяць роботи його відвідало понад 50 000 людей, розповідали співзасновники !FEST в інтервʼю YouTube-проєкту BigMoney. Для запуску закладу вклали $500 000. Ще стільки ж інвестували з кредитних грошей, коли побачили, що ресторан «бумить», казав Худо. 

За 16 років мережа розрослася до більш ніж 130 ресторанів і 40 брендів. Це одна з найбільших мереж закладів країни. Окрім HoReCa, !FEST розвиває пивоварню, фестиваль, артцентр, бренд одягу «Авіація Галичини»,«Видавництво Старого Лева», школу, готелі та девелоперські проєкти.

Співвласник холдингу !FEST Андрій Худо /з особистого архіву

Співвласник холдингу !FEST Андрій Худо Фото з особистого архіву

До холдингу !FEST входять 59 юридичних осіб, згідно з даними аналітичного сервісу YouControl. Найбільші за виторгом у 2022 році були ТзОВ «Мінпрод Галичини» – 247,9 млн грн, ТОВ «Рітейл Менеджмент Системс» – 201,9 млн грн, і «Видавництво Старого Лева» – 123,3 млн грн. Сукупний виторг тільки цих трьох юросіб склав понад пів мільярда гривень. 

Худо, Назарук та Герасімов вигадали понад два десятки концепцій: тематичні ресторани, бари, мікропаби, ресторани без фіксованого меню. З найвідоміших – ресторани Театр пива «Правда», «Мазох Кафе», «Гасова лямпа», «Криївка», «Пошта на Друкарській». 

Більшість закладів !FEST працюють за франшизою. За такою моделлю розвивають мережі «П`яна вишня», «Львівська майстерня шоколаду» і «Реберня». 

Кавʼярня з акцентом на шоколадні цукерки і десерти «Львівська майстерня шоколаду» – перша мережа, яку вдалось масштабувати Худо і партнерам. Понад 40 закладів працює в Україні. Ще чотири – в Азербайджані. Перша спроба експортувати формат до Європи провалилась – заклад на 550 кв. м у центрі Кракова довелося закрити.  

Експансія !Fest вистрілила з іншим закладом – моноформатним баром «Пʼяна вишня», в якому поять відвідувачів вишневою настоянкою. Зараз майже два десятки закладів із 52 працюють в європейських країнах. З початку великої війни понад 10 «Пʼяних вишень» відкрилося в Молдові, Угорщині, Словаччині, Польщі, Латвії, Румунії. «Виторг українських та закордонних «Пʼяних вишень» становить 50 на 50», – каже PR-директор !Fest Тарас Маселко. 

Скільки українських ресторанів відкрилося за кордоном з початку великої війни

Українські ресторани за кордоном

Цінність формату «Пʼяної вишні» у тому, що він компактний, а отже, нескладний для масштабування, розповідав Forbes Андрій Худо. Для відкриття одного такого бару потрібно $100 000–200 000, казав Худо в 2021 році. У цю суму входить вартість франшизи (орієнтовно $25 000). Як правило, !Fest вкладає в проєкт 51% (з урахуванням вартості франшизи). 

Для запуску потрібно два тижні, орієнтовно шість осіб персоналу й монопродукт (вишнева настоянка), який легко контролювати, казав Худо.  

На початку великої війни втримати бізнес !FEST допомогла гуманітарна місія World Central Kitchen (WCK) Хосе Андреса, яка безкоштовно годувала українців. Партнерство WCK з українськими ресторанами будували так: організація платить ресторану, щоб він готував для людей, які постраждали від війни, волонтерів, рятувальників. За кожну порцію фонд сплачував від $2,5 до $3. Від початку роботи місії в Україні !FEST приготував для WCK 9 млн порцій їжі, розповідала в інтервʼю сайту «Твоє Місто» керуюча партнерка кейтерингу холдингу Юлія Стефанюк.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *