Андрій Веревський про Зеленського, «Кернел» та Польщу – інтерв’ю FT

Чому Україна ризикує втратити підтримку Євросоюзу та що повинен зробити президент Володимир Зеленський, щоб покращити інвестклімат в Україні? Financial Times поспілкувався з мажоритарним власником одного з найбільших українських агрохолдингів «Кернел» Андрієм Веревським. Forbes переказує головне.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Андрій Веревський, 49, – засновник найбільшого агрохолдингу України «Кернел». У січні–березні 2024-го компанія збільшила виторг на 22%, до понад $1 млрд. Чистий прибуток зріс на 47% – до $101 млн.

Як Веревський ставиться до досягнень Володимира Зеленського та чому вважає, що Україні не варто сваритися з країнами ЄС через торговельні обмеження, а міноритаріям – оскаржувати делістинг компанії з Варшавської біржі?

Forbes переказує головне з його розмови з Financial Times.

Про торгові суперечки з країнами ЄС

Україна не повинна боротися з Польщею або іншими європейськими країнами через імпортні мита та захист європейського ринку.

Ми маємо інші експортні ринки – Індію, Африку, Азію, Китай. Тому не варто боротися й загострювати відносини між Європою та Україною через постачання сільськогосподарської продукції. Якщо частина Східної Європи хоче захистити свій ринок від української продукції, нехай так і буде.

Давайте співпрацювати щодо більш важливих для України речей. Ворожнеча з країнами-членами ЄС у такий критичний час нерозумна. Україна ризикує втратити підтримку Євросоюзу у війні з Росією.

Чому поляки блокують кордон з Україною

Періодичні блокади кордону тривають із лютого 2023 року. Польські мітингарі розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною в ніч з 28 на 29 квітня. Цьому передували переговори між українською та польською владою.

Основна вимога польських фермерів – заборонити завозити до Польщі українську аграрну продукцію, оскільки вона впливає на ціни всередині країни й місцеві аграрії недоотримують прибутки. Серед іншого, сторони домовилися щомісяця переглядати показники транзиту української сільгосппродукції через польську територію.

Читати більше Згорнути

Суд із міноритаріями «Кернела»

Мене виставили великим, поганим, агресивним хлопцем, егоїстом, якому на все начхати. Можливо, частково це правда, але все не так просто. Є багато речей, які я роблю для компанії, для її людей і для нашої позиції в Україні.

Рішення про делістинг «Кернела» з Варшавської біржі відповідало законам Люксембургу. Позиваються в основному дрібні акціонери, а великі установи, які все ще володіють акціями, включаючи Vanguard, Artemis, Raiffeisen, Morgan Stanley та UBS, залишаються осторонь від судової боротьби.

Делістинг «Кернела» з Варшавської біржі

15 травня Kernel подав до Управління фінансового нагляду Польщі заявку на вилучення своїх акцій з Варшавської фондової біржі (ВФБ). Офіційно Kernel пояснював рішення піти з біржі тим, що компанія більше не бачить переваг від перебування на Варшавській біржі. Forbes у квітні писав, що, вірогідно, в Андрія Веревського була більш прагматична та конкретна причина – можливість дешево викупити акції й повернути контроль над холдингом.

Міноритарії оскаржують рішення ради директорів Kernel про делістинг. Управління фінансового нагляду Польщі (PFSA) не видаватиме рішення про надання дозволу на вилучення акцій Kernel до завершення судового розгляду в Окружному суді Люксембургу.

Читати більше Згорнути

Про політику Зеленського

Уряд повинен зміцнити верховенство права та зменшити корупцію, щоб залучити іноземних інвесторів для післявоєнної відбудови країни.

Я – прихильник президента, тому що він зробив досить хорошу роботу і був у правильному місці, коли почалася війна. Але якщо ви запитаєте, чи провів Зеленський економічні та правові реформи в країні, – ні, не провів. 

Зеленський був на посаді президента лише два роки до початку повномасштабної війни, тому невідомо, чи був у нього шанс щось кардинально змінити. Але можна було би зробити більше.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *