20 найбільших металургійних компаній України у 2022-му. Хто у списку, крім Метівнеста та Ferrexpo

У 2023 році металургійні підприємства оговтуються після найдраматичнішого падіння, спричиненого повномасштабним вторгненням Росії. Агресор зруйнував ММК ім. Ілліча та «Азовсталь», які забезпечували 40% виробництва металопродукції, а також заблокував морський експорт. Хто виявився спритнішим за інших? Forbes публікує список 20 найбільших металургійних компаній України, які торік заробили 520 млрд грн.

У 2022-му українські вирбники знизили виробництво сталі та прокату на 70–72%, за даними асоціації «Укрметалургпром». Негативна динаміка перервалась лише у березні 2023-го: металурги сумарно виробили 527 400 т сталі – майже на 25% більше, ніж попереднього місяця.

Нарощування експортних поставок через західні сухопутні кордони дозволило Україні піднятись на 24-ту позицію (+4 в. п. у березні – серпні 2023-го) у світовому рейтингу виробників сталі Worldsteel, випередивши Велику Британію. Проте є куди зростати – до повномасштабного вторгнення Україна претендувала на входження у першу десятку.

Найбільші металургійні компанії України, «Метінвест» та «АрселорМіттал Кривий Ріг», завершили минулий рік із рекордними збитками через здорожчання наземної логістики, вимкнення електроенергії і втрату активів (у випадку з компанією Ріната Ахметова). Кращі справи у Ferrexpo Костянтина Жеваго та Interpipe Віктора Пінчука – фокус на продуктах із високою доданою вартістю дозволяє демонструвати непогану рентабельність. Як результат: прибуток Ferrexpo – 7,1 млрд грн, Interpipe – 6,6 млрд грн. 

20 найбільших металургійних компаній України

  1. «Метінвест»

Рінат Ахметов

Співласник «Метінвесту» Рінат Ахметов

Власники: Рінат Ахметов, Вадим Новинський

СЕО: Юрій Риженков

Виторг: 268,1 млрд грн

Збиток: 70,9 млрд грн

Динаміка виторгу: -45%

Працівників: 71 377

У липні 2023-го угорська влада заблокувала участь «Метінвесту» в торгах за метзавод Dunaferr, пояснивши це міркуваннями національної безпеки. Наявність такого активу розв’язало б одразу дві проблеми для коммпанії: дозволило завантажити замовленнями гірничо-збагачувальні комбінати в Кривому Розі та налагодити поставки власних слябів на перекатні заводи компанії в Італії та Англії. Тепер «Метінвест» прицінюється до словацького US Steel Kosice та румунського Liberty Steel. Також у фокусі – будівництво заводу в Італії. Проте час не на боці холдингу Ахметова: у 2025 році група має погасити $300 млн боргу, у 2026-му – ще понад $500 млн.

2. «Запоріжсталь»

«Запоріжсталь» /Getty Images

«Запоріжсталь» Фото Getty Images

Власники: Рінат Ахметов, Вадим Новинський, група російських акціонерів

СЕО: Роман Слободянюк

Виторг: 46,9 млрд грн

Збиток: 4,9 млрд грн

Динаміка виторгу: -46%

Працівників: 9305

З 2 березня 2022-го «Запоріжсталь» переведено у режим гарячої консервації. Лише за місяць після вимушеної зупинки комбінат «Запоріжсталь» вивів із консервації обладнання та частково відновив виробництво. З квітня 2022 року комбінат працював у середньому на 50% потужності. Збільшення виробництва потребує повноцінного відновлення морського експорту через глибоководні порти. В травні 2023-го президент Володимир Зеленський увів у дію санкції РНБО проти 13 осіб і 28 компанії, через які РФ зберігала контроль над часткою заводу.  

3. «АрселорМіттал Кривий Ріг»

«АрселорМіттал Кривий Ріг» /Олександр Чекменьов

«АрселорМіттал Кривий Ріг» Фото Олександр Чекменьов

Власник: Arcelor Mittal

СЕО: Мауро Лонгобардо

Виторг: 43,8 млрд грн

Збиток: 49 млрд грн

Динаміка виторгу: -60%

Працівників: 17 221

«АрселорМіттал Кривий Ріг», найбільший металургійний завод країни, завантажений менш ніж на половину потужності, а половина працівників – у простої. У 2023-му комбінат збільшив інвестиції на 8%, до $130 млн. «Мета на кінець року – досягти принаймні позитивного показника EBITDA, зберегти всіх працівників, попри закриті порти та ринок будівництва, що занепадає», – каже CEO комбінату Мауро Лонгобардо в інтервʼю Forbes.

4. Ferrexpo

Костянтин Жеваго /Getty Images

Найбільший акціонер Ferrexpo Костянтин Жеваго Фото Getty Images

Власник: Костянтин Жеваго

СЕО: Лучіо Дженовезе

Виторг: 40,4 млрд грн

Прибуток: 7,1 млрд грн

Динаміка виторгу: -41%

Працівників: 8000

Наприкінці вересня Печерський районний суд заарештував Віктора Лотоуса, керівника основного підприємства групи, Полтавського ГЗК (ПГЗК), із правом внесення застави в 400 млн грн. Його підозрюють у налагодженні схеми реалізації корисних копалин без ліцензії, що протягом 2015–2021 років нібито завдало державі збитків більш як на 157 млрд грн.

Це один із багатьох епізодів у спорі власника 49,5% акцій Ferrexpo Костянтина Жеваго з владою, що триває з 2019 року. У березні 2023-го мільярдер виграв суд щодо екстрадиції до України, де на нього чекає кримінальне провадження про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му. Ще в грудні 2021-го один із керівників партії «Слуга народу» казав Forbes, що влада думає над націоналізацією ПГЗК. Цей комбінат володіє найбільшими запасами залізної руди в Європі та впродовж останніх десятиріч дозволяв Жеваго входити до пʼятірки найбагатших українців. 

Чи є у Жеваго план порятунку Ferrexpo? «Ferrexpo не треба рятувати, – відповідає він. – Компанія має в капіталі найбільших у світі акціонерів – BlackRock та JP Morgan Asset Management. Акціонери, котрі разом зі мною вклали в компанію $3,2 млрд, мають право захистити себе самі». 

5. Interpipe

Віктор Пінчук

Власник Interpipe Віктор Пінчук

Власник: Віктор Пінчук

СЕО: Андрій Коротков

Виторг: 31,7 млрд грн

Прибуток: 6,6 млрд грн

Динаміка виторгу: -3%

Працівників: 10 000

«Інтерпайп» перебуває у стабільній фінансовій ситуації, відновлює реалізацію інвестиційних проєктів, які були призупинені з початку війни, заявив наприкінці серпня CEO компанії Андрій Коротков. За словами гендиректора, фінансова ситуація в компанії стабільна: євробонди обслуговуються відповідно до графіків і підписаних договорів, усі зобовʼязання перед зовнішніми кредиторами та інвесторами виконуються за планом. Секрет успіху: скасування квот на продукцію компанії в ЄС та США та високий попит на неї. «Війна не дуже позначилася на наших ринках збуту», – каже Коротков.

6. «АВ Метал Груп»

Власник: Сергій Скида

СЕО: Олена Тульчінська

Виторг: 12 млрд грн

Прибуток: 24 млн грн

Динаміка виторгу: -36%

Працівників: 3221

7. Нікопольський завод феросплавів

Getty Images

Співласники НЗФ Ігор Коломойський Фото Getty Images

Власники: Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Віктор Пінчук

СЕО: Руслан Пономаренко

Виторг: 11,4 млрд грн

Прибуток: 910 млн грн

Динаміка виторгу: -51%

Працівників: 5525

Найбільший феросплавний завод Європи призупинив виробництво напочатку листопада 2023-го. Причина дивна – ризик втрати енергоживлення та водопостачання через російські обстріли. Раніше роботу призупинили Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, Марганецький ГЗК, а також Запорізький завод феросплавів. Співвласник цих заводів Ігор Коломойський з вересня 2023-го перебуває у СІЗО. Правоохоронці підозрюють його зокрема у заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку.

8. «Южкокс»

Власники: Рінат Ахметов, Вадим Новинський

СЕО: Віталій Литовка

Виторг: 9,5 млрд грн

Збиток: 1,2 млрд грн

Динаміка виторгу: 31%

Працівників: 1179

9. Південний ГЗК

Власники: Рінат Ахметов, Вадим Новинський

СЕО: Костянтин Федін

Виторг: 9,3 млрд грн

Прибуток: 2,4 млрд грн

Динаміка виторгу: -82%

Працівників: 5473

«Сьогодні наші ГЗК завантажені на 35–40%», – казав на початку листопада гендиректор групи «Метінвест» Юрій Риженков. До повномасштабного вторгнення ГЗК «Метінвесту» експортували в ЄС менше 10% залізорудної сировини. А основний обсяг експорту йшов морем до Китаю через порти Великої Одеси – Чорноморськ, Одеський та Південний. Зараз географія збуту компанії обмежена ринком Європи. «Іншого виходу, як відкривати порти Великої Одеси, не існує», – каже Риженков. Після відкриття нового морського коридору замість «зернової ініціативи», з одеських портів нарешті почали вивозити метал і руду.

20 найбільших металургійних компаній України. Рекордні збитки «Метінвесту» Ахметова, прибутки Ferrexpo Жеваго та зупинка заводів Коломойського /Фото 1

Як змінилась географія збуту української руди

10. КЗРК

Власники: Рінат Ахметов, Ігор Коломойський/Михайло Воєводін

СЕО: Сергій Новак

Виторг: 6,3 млрд грн

Прибуток: 1,1 млрд грн

Динаміка виторгу: -44%

Працівників: 5548

11. Дніпровський металургійний завод

Власник: Олександр Ярославський

СЕО: Віталій Баш

Виторг: 5,4 млрд грн

Прибуток: 19 млн грн

Динаміка виторгу: -45%

Працівників: 2910

12. «Дніпроспецсталь»

Власники: Наталія Селіванова, Ігор Коломойський, Ігор Суркіс, Оксана Марченко

СЕО: Сергій Кійко

Виторг: 5 млрд грн

Збиток: 1,9 млрд грн

Динаміка виторгу: -49%

Працівників: 3159

У березні 2023-го суд арештував 6,8% акцій «Дніпроспецсталі», якими дружина Медведчука Оксана Марченко володіла через три офшорні компанії, повідомила пресслужба СБУ. Правоохоронці підозрють її у фінансуванні російських окупаційних угруповань. В червні Мінюст подав до ВАКС позов про націоналізацію активів групи VS Energy, власниками якої СБУ та ДБР називають підсанкційних Євгена Гінера, Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова. Серед активів, які хоче стягнути Мінюст, частка в «Дніпроспецсталі». Його бенефіціарка – громадянка Франції Наталія Селіванова. Вона – цивільна дружина Воєводіна, йдеться в розслідуванні журналістів програми «Схеми», які посилаються на його картку з Інтерполу. 

13. «Метал Холдінг Трейд»

Власники: Сергій Лойченко, Олег Мельник, Володимир Побережнюк

СЕО: Сергій Круть

Виторг: 4,2 млрд грн

Прибуток: 353 млн грн

Динаміка виторгу: -38%

Працівників: 472

20 найбільших металургійних компаній України. Рекордні збитки «Метінвесту» Ахметова, прибутки Ferrexpo Жеваго та зупинка заводів Коломойського /Фото 2

Падіння експорту руди у 2022-му

14. Centravis

Власники: Юрій Атанасов, Костянтин Атанасов, Катерина Атанасова

СЕО: Юрій Атанасов

Виторг: 3,9 млрд грн

Збиток: 576 млн грн

Динаміка виторгу: -8%

Працівників: 1481

24 лютого 2022-го 21 вантажівка із 400 т продукції нікопольської компанії Centravis рушила в бік західного кордону України. Вантаж прямував у балтійські порти, а далі – морським шляхом до замовників. Менеджмент Centravis ухвалив рішення переорієнтувати експортні поставки з українських на європейські порти за кілька тижнів до російського вторгнення. Новий маршрут дозволяє витримувати довоєнні строки доставки, однак вартість логістики зросла вдвічі.

За власною оцінкою, Centravis входить у першу десятку світових виробників нержавіючих безшовних труб із часткою 4%. У сегменті труб для автомобільних паливних систем посідає друге місце у світі після шведської Sandvik.

У лютому 2023‑го Centravis повернулася на довоєнну потужність виробництва. Щоб диверсифікувати ризики, компанія налагодила в Ужгороді альтернативне виробництво трубок для паливних систем автомобілів. Інвестиції у нове виробництво – €2,7 млн. Штат – 100 людей, потужність – 10% від можливостей заводу в Нікополі. План до кінця року – наростити його частку в загальному виробництві до 20% із розрахунком на європейських замовників.

15. «Вікант»

Власники: Олександр Мороз, Віталій Мороз 

СЕО: Інна Пономарьова

Виторг: 3,9 млрд грн

Прибуток: 2 млн грн

Динаміка виторгу: -42%

Працівників: 430

16. «Вартіс»

Власники: Оксана Василенко, Анна Василенко 

СЕО: Олег Мазієнко

Виторг: 3,8 млрд грн

Прибуток: 60 млн грн

Динаміка виторгу: -37%

Працівників: 154

17. «Стальканат»

Власник: Давід Немировський, Антон Міхаленко, Марія Кондратюк

СЕО: Сергій Лавриненко

Виторг: 3,2 млрд грн

Прибуток: 325 млн грн

Динаміка виторгу: н/д

Працівників: 916

18. «Суха Балка»

Власник: Олександр Ярославський

СЕО: Віталій Баш

Виторг: 3 млрд

Прибуток: 488 млн

Динаміка виторгу: -55%

Працівників: 3000

19. «ДМЗ Комінмет»

Власник: Семен Токарєв

СЕО: Андрій Мучкін

Виторг: 2,8 млрд

Прибуток: 40 млн

Динаміка виторгу: -34%

Працівників: 685

20. Побузький феронікелевий комбінат

Власник: Дан Бронштейн, Крістіан Бронштейн

СЕО: Денис Шевченко

Виторг: 2,7 млрд

Збиток: 278 млн

Динаміка виторгу: -19%

Працівників: 1626

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *