100 найбільших приватних компаній Польщі 2023. Рейтинг Forbes Polska

Forbes Polska восьмий рік поспіль готує рейтинг «100 найбільших приватних компаній». Цьогоріч у списку зʼявилося 20 новачків, а уся сотня разом продемонструвала 22% зростання попри несприятливу економічну ситуацію.

Минулого року ми вже представляли рейтинг «100 найбільших приватних компаній Польщі 2022» за версією Forbes Polska. Приклади низки сільськогосподарських компаній, які потрапили до нього, доводять, що будувати динамічний бізнес у цій галузі можливо.

Компанія Fermy Drobiu Woźniak, яка займається виробництвом курячих яєць, повернулася до списку вперше з 2017-го і одразу на 42-ге місце. Кожну годину машини компанії пакують 0,57 млн яєць, а представниця компанії Барбара Возняк говорить про те, що Польщі для них стало замало. Інші учасники сільськогосподарської сфери, такі як Cedrob, Wipasz, Bakoma (BZK), Chemirol, Agrolok і OSM Giżycko, теж активно розвиваються.

Якщо говорити загалом, то вартість усіх компаній цьогорічного списку виросла на 22% – до $98,81 млрд.

Прискорення зростання сільськогосподарських компаній не означає, що економіка Польщі відстає від технологічних трендів. Цього року до рейтингу потрапила рекордна кількість стартапів і компаній, які повʼязані з технологіями. Завдяки пʼятьом дебютантам їхня кількість зросла до 15, загальна вартість яких перевищила $9,69 млрд. І це враховуючи лише компанії технологічних послуг, а в списку ще ж є виробники відеоігор і компанії, які використовують технології для диджиталізації свого бізнесу.

Складні часи не шкодують нікого. Навіть компанія зеленої енергетики Corab найбагатшого поляка Міхала Соловова не потрапила до цьогорічної сотні, незважаючи на те що ця індустрія на підйомі.

Під час роботи над списком було помічено зміну давнього тренду, який полягав у консервативному підході до боргу і небажанні його зайвий раз збільшувати. Тепер же борг найбільш динамічних польських підприємців росте.

Хоч це і ризикована гра, але облікова ставка все ж піде донизу. Втім, поки вона висока, деякі великі бізнеси вирішили перечекати складні часи. Та доки вони чекають кращих часів і відсиджуються, на їхнє місце приходять ті, хто не боїться ризикувати.

Наприклад, Зигмунт Солож. Він хоче зробити свою ZE PAK, яка повернулася до цьогорічного рейтингу, лідером зеленої трансформації Польщі. Для цього потрібно позичати гроші, але його не хвилює зростання облікової ставки. Щоб втілити свій план у життя, він використовує Cyfrowy Polsat, ще одне своє дітище.

Ось перші в рейтингу 25 найбільших приватних компаній Польщі.

1. Dino Polska, Томаш Бернацький – $8,55 млрд

Хоча компанія Dino відкриває свої супермаркети у невеликих містечках, вона змогла привернути до себе увагу Варшавської фондової біржі, де котируються її акції. Активне зростання пішло на спад, але мережа Томаша Бернацького стала дорожчою на 18% у порівнянні з минулим роком.

Бернацький має намір наслідувати приклад іноземних колег, щоб втримати темпи попереднього зростання. У жовтні компанія оголосила про купівлю онлайн-магазину eZebra.pl за $14,42 млн. Таким чином, вона одним махом увійшла на ринок косметики та е-комерції.

Dino зможе розширити асортимент онлайн-магазину і використовувати власні супермаркети як пункти відбору. Прийшовши до магазину за безкоштовною доставкою замовлення, вони принагідно щось куплять і в супермаркеті. Dino може спробувати себе на ринку стаціонарних косметичних магазинів, як це зробила Biedronka, інший мережевий ритейлер, із мережею косметичних супермаркетів Hebe.

Виторг: $4,6 млрд

EBIT: $363,3 млн

2. InPost, Рафал Бжоска – $7,9 млрд

Рафаль Бжоска. Фото Sandra Sobolewska для Forbes /SANDRA SOBOLEWSKA FOR FORBES

Рафаль Бжоска. Фото Sandra Sobolewska для Forbes Фото SANDRA SOBOLEWSKA FOR FORBES

Найбільша мережа поштоматів в Європі у прекрасній формі. Із серпня 2022-го вартість InPost виросла вдвічі, і це попри послаблення ринку е-комерції від часів пандемії. У порівнянні з попереднім роком кількість нових клієнтів компанії знизилася з 1,9 млн до 1,5 млн, а загалом у компанії 17,3 млн клієнтів. Залишається розширюватися за кордон, тому в липні InPost оголосила про купівлю британської компанії Menzies, яка щодня доставляє посилки 47 000 людей.

Виторг: $1,5 млрд

EBIT: $211,1 млн

3. LPP, польський капітал – $5,77 млрд

Схоже, що найгірші часи для польської компанії одягу, якій належать бренди Reserved, House, Cropp, Mohito та Sinsay, добігли кінця. Мережа з понад 2000 магазинів, яку заснував Марк Пехоцький, постраждала від пандемії й локдаунів, а потім війна Росії в Україні змусила компанію згорнути бізнес у країні-агресорці. Та це все не зламало компанію: вартість LPP за останній рік виросла на $1,89 млрд, а в порівнянні з оцінкою до COVID-19 – на $2,12 млрд. Вперше за шість років компанія повернулася в першу трійку лідерів рейтингу «100 найбільших приватних компаній».

Найбільше в історії компанії вражає те, як Марк Пехоцький зміг вивести компанію з несприятливих обставин. На піку пандемії знервовані інвестори оцінювали LPP у третину її поточної вартості. Та керівництво компанії не опустило руки і вирішило розвивати продажі в інтернеті. А необхідність вийти з російського ринку прискорила розширення компанії в Західну Європу. До кінця цього року у LPP буде 56 магазинів у Великій Британії, Італії, Німеччині і Фінляндії. У вересні відкрився флагманський магазин компанії Reserved на престижній торговій вулиці у Мілані. Інший важливий напрямок для розширення Reserved – Південно-Східна Європа.

Виторг: $2,69 млрд

EBIT: $266,6 млн

4. Cyfrowy Polsat, Зигмунт Солож – $4,17 млрд

Цьогорічне четверте місце для цієї компанії Зигмунта Соложа є найгіршим за роки створення цього рейтингу. За останні пʼять років вартість Cyfrowy Polsat зменшилася вдвічі. Це точно хвилює інвесторів, але не власника телекомунікаційно-енергетичної імперії. Солож неодноразово наголошував на тому, що його цікавить лише гра в довгу.

Сьогодні він хоче стати найбільшим виробником чистої енергії в Польщі. Наразі група розробляє шість проєктів вітрових електростанцій загальною потужністю 270 мегаватт. Крім того, будується найбільша в Польщі сонячна станція потужністю 258 мегаватт на території старих шахт. Та головним проєктом Соложа на довгострокову перспективу є два атомні реактори потужністю 1400 мегаватт. Цим він займається спільно з Korea Hydro & Nuclear Power та державною PGE.

Виторг: $3,05 млрд

EBIT: $388,1 млн

5. Synthos, Міхал Соловов – $3,77 млрд

Найбільший хімічний концерн Польщі, який заснував Міхал Соловов, постачає гуму всім великим виробникам світу. Пандемія для польського мільярдера стала часом закупів. Наприкінці 2021-го компанія придбала бізнес із виробництва синтетичного каучуку в американської Trinseo, заплативши за завод поблизу Лейпцигу $491 млн. Ця інвестиція дала змогу Synthos стати другим найбільшим виробником гуми. В той же час цього року компанія оголосила про закриття заводу в чеському місті Кралупи на невизначений термін. Зі зростанням цін на газ у компанії почалися проблеми з конкуруванням на неєвропейських ринках, а понад половину своєї продукції Synthos експортувала в США та Азію.

Виторг: немає даних

EBIT: немає даних

6. Polpharma, Єжи Старак – $3,49 млрд

Єжи і Анна Старак, Polpharma. Фото Getty Images /Getty Images

Єжи і Анна Старак, Polpharma. Фото Getty Images Фото Getty Images

Фармацевтична група Єжи Старака входить до двадцятки найбільших виробників дженериків у світі. Мільярдер купив компанію на хвилі приватизації 2000-х, і її продажі з того часу виросли в 10 разів. Хоча Polpharma починала з дженериків, сьогодні вона займається розробкою біоподібних препаратів, і в цьому їй немає рівних у Польщі.

Апогеєм роботи в цьому напрямі стало схвалення Управлінням з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США біоподібних до Tysabri ліків, які розробила Polpharma. Ці препарати вповільнюють розвиток розсіяного склерозу, а їхні продажі перевершили $2 млрд. Партнером польської компанії у поширенні новинки на міжнародному ринку стала іспанська Sandoz. Ці ліки стали другим біоподібним препаратом, який розробила Polpharma. Минулого року разом із німецькою Formycon компанія створила біосиміляр Ranibizumab, який застосовують для лікування хвороб очей.

Виторг: $1,01 млрд

EBIDTA: $247,9 млн

7. Maspex Group, Кшиштоф Павінський, Єжи Касперчик, Юзеф Щур, Славомир Русінек, Здзіслав Стуглик, Петер Вернер Крамер – $3,23 млрд

Найбільша продовольча група змогла досягти такої приголомшливої оцінки завдяки купівлі алкогольної компанії CEDC, яка серед інших володіє відомими брендами Żubrówka, Soplica, Absolwent і Bols. Поглинання, яке обійшлося у $921,98 млрд, стало найбільшим в історії Maspex. Крім того, воно підтвердило, що саме купівля конкурентів залишається головною стратегією розширення компанії. За 30 років діяльності Maspex купила 20 компаній, 11 з яких за кордоном. Втім, останнім часом купівель було не так багато. Свого часу групі не вдалося купити бізнес SABMiller і Continental Foods.

Виторг: $3,1 млрд

EBIT: $289,5 млн

8. CD Projekt, Міхал і Адам Кіцинські, Марцин Івінський, Пьотр Нелюбович – $2,89 млрд

Найбільший у Польщі виробник компʼютерних ігор відновлюється. Ейфорія, яка передувала виходу довгоочікуваної гри Cyberpunk 2077 три роки тому, підняла оцінку вартості компанії до понад $9,24 млрд, що допомогло їй очолити наш список. Але гра не виправдала очікувань. За два роки після її виходу CD Projekt втратила 80% вартості. Цього року компанія, яку заснували Марцин Івінський і Міхал Кіцинський, повертається з платною розширеною версією Cyberpunk 2077, а також і вдосконаленою попередньою. Ринок і гравці добре сприйняли майже новинки, але цього вистачило, щоб підняти вартість компанії до $2,89 млрд.

Виторг: $229,7 млн

EBIT: $89,1 млн

9. Kruk, Пьотр Крупа – $2,77 млрд

Kruk – провідна колекторська компанія Польщі, яка контролює понад половину усього ринку країни. Втім для компанії Польща становить лише половину бізнесу. Пьотр Крупа, творець успіху компанії, почав розширення за кордон із Молдови, далі була невдала спроба в Німеччині (2014-й), а також вихід на ринок Іспанії та Італії. Kruk влетіло в копієчку розібратися в цих ринках, але зрештою вона їх завоювала завдяки інноваційності своїх послуг. Цього року компанії вперше вдалося перетнути позначку операційного прибутку в 1 млрд злотих. На оцінку Kruk також вплинув той факт, що в часи криз у компаній сфери збирання боргів справи, як правило, йдуть краще, ніж у компаній з інших галузей.

Виторг: $507,09 млн

EBIT: $246,3 млн

10. Inter Cars, Мацей Олексович – $2,45 млрд

Компанія родини Олексовичів, як й інші постачальники запчастин до автівок, опинилися серед тих, хто найбільше виграв від пандемії й порушення ланцюгів поставок. Успіху їхньому бізнесу сприяло зниження продажів нових авто, з одного боку, і небажання користуватися громадським транспортом – з іншого. Тому, попри невелике сповільнення у 2020-му, Inter Cars все ще росте. Справжній бум продажів стався у 2021-му, коли виторг компанії перевищив 12 млрд злотих, а EBITDA – 1 млрд злотих. У 2022-му продажі були на 25% вищими, а зростанню сприяли збільшення інфляції і розширення на ринки Західної Європи, особливо скандинавських країн.

Виторг: $3,62 млрд

EBIT: $246,3 млн

11. TZMO, акціонерна власність працівників – $2,06 млрд

Найбільший гравець на ринку косметичних товарів Польщі, який зміг успішно вивести свої бренди за кордон. Компанія, якою нині керує Ярослав Юзефович, постачає свої товари на 80 ринків у всьому світі. Прокладки Bella, підгузки для дорослих Seni і косметика Pollena Eva. Компанія особливо добре закріпилася в Індії та Росії, де розташовані її заводи. TZMO, на відміну від більшості польських компаній, не вийшла з Росії, а лише обмежила там свою діяльність. Компанія оголосила, що Індія буде її новим пріоритетом для розвитку й розширення. Вартість TZMO цього року виросла на 28%.

Виторг: $987,7 млн

EBIT: $115,3 млн

12. Tele-Fonika Kable, Богуслав Купял – $2,06 млрд

Tele-Fonika, виробника кабелів і дротів, було засновано на початку 1990-х, коли в Польщі зʼявлялася покращена інфраструктура для стаціонарних телефонів, а інфраструктура для інтернет-звʼязку саме створювалася. Компанія розвивалася переважно завдяки поглинанням, що призвело до великого боргу, який 10 років тому почав зʼїдати усі прибутки краківської Tele-Fonika. Хоча творця успіху компанії Богуслава Купяла переконували продати його дітище, він відмовлявся від таких пропозицій і натомість зосередився на реструктуризації і тодішніх покупках (JDR Cable). Стратегія дала свої результати, коли ринок кабелів пішов на підйом минулого року (частково завдяки розвитку індустрії відновлюваної енергії), сприявши успіху таких гравців, як Tele-Fonika.

Виторг: $1,27 млрд

EBIT: $178,01 млн

13. Asseco Poland, Адам Гурал – $1,65 млрд

Провідна ІТ-компанія на ринку Європи і одна з найстабільніших польських фірм щороку приносить своїм власникам щедрі дивіденди. Цього року Asseco піднялася на дві сходинки в порівнянні з минулим роком, а також стала рекордсменом за показником операційного прибутку (EBIT). Ключем до успіху компанії і масштабів її діяльності стала послідовна стратегія поглинань, яку Адам Гурал втілює не один рік. Він один із небагатьох польських підприємців, який показав, що може купувати конкурентів не лише на батьківщині, а й у Європі та деінде. Asseco поглинула близько 80 компаній. У Польщі на неї працюють 1500 людей, а за кордоном – 1200. Іноземні ринки приносять компанії 90% її виторгу.

Виторг: $4,17 млрд

EBIT: $429,07 млн

14. CCC, Даріуш Мілек – $1,45 млрд

Після винятково складного періоду, яким стала для компанії пандемія, ССС знову повертається до норми. Попри операційні збитки минулого року, вартість компанії зросла на 72%. Інвестори вірять в онлайн-бізнеси ССС, а саме сайти Eobuwie і Modivo, а також новий формат стаціонарних магазинів Half Price. Навесні цього року компанія успішно залучила $118,2 млн.

Виторг: $2,17 млрд

EBIT: -$12,05 млн

15. Cedrob, Анджей Гождзіковський, Мирослав Козлакевич – $1,41 млрд

Найбільший виробник мʼяса у Польщі. Розвиток компанії останніми роками переважно полягав у тому, щоб розширювати асортимент продукції і поглинати інші компанії. У 2015-му Cedrob купила Gobarto (колишня фабрика Duda), а потім викупила активи збанкрутілої Kania. Крім того, компанія вийшла на ринок гусиного і качиного мʼяса, інвестувавши у розведення цих птахів і виготовлення кормів для них.

Виторг: $2,58 млрд

EBIT: $130,02 млн

16. Polenergia, Домініка Кульчик – $1,34 млрд

Домініка Кульчик, Polenergia. Фото Getty Images /Getty Images

Домініка Кульчик, Polenergia. Фото Getty Images Фото Getty Images

Провідний польський виробник відновлюваної енергії вміло користується трендом на перехід на більш екологічні енергоресурси. Polenergia перейшла до рук Домініки Кульчик у 2021-му після смерті її батька, Яна Кульчика. Сьогодні успіху компанії сприяє зростання попиту на вітрову енергію. В той же час, Домініка Кульчик пішла стопами батька і почала співпрацювати з міжнародними компаніями, які працюють на ринку відновлюваної енергії. Polenergia стала найбільшим гравцем на ринку вітрової енергії, яку добувають біля Балтійського моря. Саме цей регіон Польщі виглядає найбільш багатообіцяючим для розвитку відновлюваної енергії.

Виторг: $1,67 млрд

EBIT: $56,26 млн

17. BZK Group, Збігнев Коморовський, Барбара Коморовська – $1,11 млрд

Збігнев Коморовський почав із виробництва йогуртів під брендом Bakoma, ставши першим польським виробником, який кинув виклик іноземним конкурентам, таким як Danone і Zott. Та це був лише початок для компанії, яка стане найбільшою сільськогосподарсько-продовольчою групою у Польщі. Сьогодні різні частини BZK Group виробляють все із зерна: від борошна та олій до біодизелю та біоетанолу. Останні кілька років компанія розвивалася за рахунок виробництва міцного алкоголю (BZK Alco).

Виторг: $1,7 млрд

EBIT: $113,4 млн

18. DocPlanner, Маріуш Гралевський – $1,06 млрд

DocPlanner – це одна з найбільших у світі платформ, на яких пацієнти і лікарі можуть знайти одне одного: перші можуть забронювати собі візит, а другі отримують доступ до віртуального календаря і ПЗ для ведення власного бізнесу. DocPlanner створено на основі сайту відгуків ZnanyLekarz.pl, який Маріуш Гралевський перетворив на міжнародний бізнес.

Сьогодні DocPlanner є лідером у своїй категорії у 13 країнах, серед яких Польща, Італія, Бразилія. Її послугами користуються близько 90 млн пацієнтів на місяць і 210 000 лікарів. DocPlanner росте переважно за рахунок поглинань: турецької Eniyihekim (2014), іспанської Doctoralia (2016), італійської TuoTempo (2019), німецької Jameda (2021) і бразильської Feegow Clinic (2022).

Виторг: дані відсутні

EBIT: дані відсутні

19. Grupa Pracuj, Пшемислав Гацек – $988,4 млн

Pracuj.pl – це найбільший сайт із пошуку роботи в Польщі, який зʼявився у 2000-х. Компанія вийшла переможцем після світової кризи у 2009-му, адже клієнти шукали способи зекономити, тому переходили в інтернет. Схоже сталося і під час пандемії: через локдаун збільшився попит на цифрові послуги, а отже, виросли і продажі Pracuj.pl.

Минулого року Pracuj купила німецьку Softgarden за €117 млн, отримавши інструменти для інноваційного рекрутингу (Talent Acquisition Systems), створення особистих карʼєрних сторінок, відгуків про роботодавців і рекомендацій для працівників.

Виторг: $143,9 млн

EBIT: $59,8 млн

20. Ciech, Себастіан Кульчик – $983,6 млн

Ciech, хімічна компанія, яку викупив Ян Кульчик, нині є найбільшим бізнесом Себастіана Кульчика, його сина. Молодший підприємець реструктурував компанію, позбавившись від кількох напрямів бізнесу і зосередившись на виробництві соди, солі, силікатів і скла. Себастіан Кульчик використав погіршення фінансових справ компанії для того, щоб викупити 92% її акцій і вивести її з фондової біржі. Боротьба за контроль за Ciech збільшила вартість компанії на 72% цього року попри слабші результати.

Виторг: $1,28 млрд

EBIT: $139,4 млн

21. ICEYE, Рафал Модражевський, Пекка Лауріла – $952 млн

Рафал Модражевський, ICEYE. Фото ICEYE /ICEYE

Рафал Модражевський, ICEYE. Фото ICEYE Фото ICEYE

Цей польсько-фінський стартап першим у світі почав запускати на орбіту малі супутники з радаровим обладнанням. Завдяки цьому обладнанню супутники роблять точні зображення Землі, незважаючи на погоду чи час доби. Моніторингові рішення від ICEYE стають усе популярнішими, і їх вже використовують для раннього попередження про ризики природних катаклізмів, оцінки втрат від катастроф і для військових операцій. До списку клієнтів компанії вже входять ExxonMobil, Пентагон, Європейське космічне агентство, Фонд Сергія Притули (українська армія використовує технології ICEYE у війні з Росією), а віднедавна і ОАЕ, які створюють власну космічну програму. На початку 2022-го стартап залучив $136 млн інвестицій від групи інвесторів, яку очолила Seraphim Space.

Виторг: $59,33 млн

EBIT: -$42,55 млн

22. Terg (Media Expert), родина Гжебитів – $951,3 млн

Media Expert – найбільша мережа магазинів електроніки й ґаджетів повсякденного користування в Польщі. Компанія народилася у 2002-му і спершу відкривала свої електромаркети у малих містах. З часом Media Expert стала сильнішою, завоювавши лідерську позицію на ринку за рахунок купівлі збанкрутілої Avans і яскравим рекламним кампаніям. Сьогодні компанія володіє 550 магазинами у 470 містах, успішно конкуруючи з мережами Euro і Media Markt.

Виторг: $3 млрд

EBIT: $125,7 млн

23. Polmlek, Єжи Боруцький, Анджей Грабовський – $946,5 млн

Найбільша приватна молочна компанія у Польщі. На іноземний ринок компанія вперше вийшла, коли купила марокканського виробника молочних продуктів Safilait, який належав французькому концерну Groupe Bel.

Виторг: $2,33 млрд

EBIT: $114,4 млн

24. Adamed Pharma, Мацей Адамкевич, Малгожата Адамкевич – $900,4 млн

Маріан Адамкевич заснував Adamed у 1986-му, а після його смерті бізнес перейшов до рук його сина Мацея і синової дружини Малгожати. Компанія заявила про себе на ринку у 1990-х, коли представила Furagin, лікарський засіб від інфекцій сечовивідних шляхів. Іншим важливим кроком стало створення у 2002-му Zolafren, препарату проти шизофренії. Сьогодні Adamed виробляє приблизно 500 продуктів, які продаються у 76 країнах.

Виторг: $394,3 млн

EBIT: $58,62 млн

25. Press Glass Holding, Аркадіуш Муш – $888,1 млн

Компанія Press Glass – найбільший виробник склопакетів у Європі. Компанія швидко вийшла за межі Польщі, побудувавши завод у Хорватії та придбавши британські заводи, що належали Glass Systems і Pilkington. Наступним важливим кроком став вихід у Сполучені Штати, де Press Glass будує другий завод приблизно за $150 млн. Торік компанія відкрила новий завод у Литві, а також готується до нових інвестицій в Уельсі.

Виторг: $835,6 млн

EBIT: $132,3 млн

Місце Назва компанії Власник/головний акціонер Вартість Зміна вартості у порівнянні із 2022-м
1 Dino Polska Власник/головний акціонер Томаш Бернацький Вартість $8,55 млрд* Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 18,08%
2 InPost Власник/головний акціонер Рафал Бжоска Вартість $7,9 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 67,16%
3 LPP Власник/головний акціонер польський капітал Вартість $5,77 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 49,3%
4 Cyfrowy Polsat Власник/головний акціонер Зигмунт Солож Вартість $4,17 Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -2,39%
5 Synthos Власник/головний акціонер Михайло Соловов Вартість $3,77 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 21,18%
6 Polpharma Власник/головний акціонер Єжи Старак Вартість $3,49 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 27,93%
7 Grupa Maspex Власник/головний акціонер Кшиштоф Павінський, Єжи Касперчик, Юзеф Щур, Славомир Русінек, Здзіслав Стуглик, Петер Вернер Крамер Вартість $3,23 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 37,7%
8 CD Projekt Власник/головний акціонер Міхал і Адам Кіцинські, Марцин Івінський, Пьотр Нелюбович Вартість $2,89 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 33,89%
9 Kruk Власник/головний акціонер Пьотр Крупа Вартість $2,77 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 63,58%
10 Inter Cars Власник/головний акціонер Мацей Олексович Вартість $2,45 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 67,75%
11 TZMO Власник/головний акціонер Акціонерна власність співробітників Вартість $2,06 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 28,27%
12 Tele-Fonika Kable Власник/головний акціонер Богуслав Купял Вартість $2,06 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 192,85%
13 Asseco Poland Власник/головний акціонер Адам Гурал Вартість $1,65 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 11,93%
14 CCC Власник/головний акціонер Даріуш Мілек Вартість $1,45 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 72,51%
15 Cedrob Власник/головний акціонер Анджей Гождзіковський, Мирослав Козлакевич Вартість $1,41 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 57,41%
16 Polenergia Власник/головний акціонер Домініка Кульчик Вартість $1,34 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -24%
17 BZK Group Власник/головний акціонер Збігнев та Барбара Коморовські Вартість $1,11 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 144,24%
18 DocPlanner Власник/головний акціонер Маріуш Гралевський Вартість $1,06 млрд Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 16,56%
19 Grupa Pracuj Власник/головний акціонер Пшемислав Гацек Вартість $988,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 72,49%
20 Ciech Власник/головний акціонер Себастіан Кульчик Вартість $983,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 44,76 %
21 ICEYE Власник/головний акціонер Рафал Модражевський, Пекка Лауріла Вартість $952 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 0%
22 Terg (Media Expert) Власник/головний акціонер Родина Гжебитів Вартість $951,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 0,5%
23 Polmlek Власник/головний акціонер Анджей Грабовський, Єжи Боруцький Вартість $946,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -41,05%
24 Adamed Pharma Власник/головний акціонер Мацей і Малгожата Адамкевичі з родиною Вартість $900,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 9,44%
25 Press Glass Holding Власник/головний акціонер Аркадіуш Мус Вартість $888,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 9,32%
26 Pelion Власник/головний акціонер Яцек Швайцовський, Збігнев Моленда Вартість $878,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -21,34%
27 Text (d. LiveChat) Власник/головний акціонер Маріуш Цеплий, Мацей Яжембовський, Якуб Сітаж Вартість $862,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 33,46%
28 X-Trade Brokers Dom Maklerski Власник/головний акціонер Якуб Заблоцький Вартість $852 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 51,98%
29 Aflofarm Власник/головний акціонер Родина Фурманів Вартість $848,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 26,19%
30 Vectra Власник/головний акціонер польський капітал Вартість $834,9 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -47,67%
31 Auto Partner Власник/головний акціонер Александер та Катажина Гурецькі Вартість $826,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 90,01%
32 Drutex Власник/головний акціонер Лешек Гіршевський Вартість $792,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 65,57%
33 Neuca Власник/головний акціонер Казимір та Веслава Герби Вартість $756,2 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -1,12%
34 Chemirol Власник/головний акціонер Лешек Борух Вартість $754,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 37,71%
35 Wipasz Власник/головний акціонер Юзеф Вишневський Вартість $742,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 130,51%
36 Atal Власник/головний акціонер Збігнев Юрошек Вартість $723,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 106,9%
37 Diagnostyka Власник/головний акціонер Якуб Свадзба Вартість $647,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -19,42%
38 Agrolok Власник/головний акціонер Мечислав Каліські, Каміль Каліські, Беата Камінська, Пауліна Кужмінська Вартість $645,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 99,95%
39 Boryszew Власник/головний акціонер Роман Каркосик Вартість $638,06 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 55,51%
40 PlayWay Власник/головний акціонер Кшиштоф Костовський Вартість $630,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 68,39%
41 Cersanit Власник/головний акціонер Міхал Соловов Вартість $625,2 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 6,66%
42 Fermy Drobiu Woźniak Власник/головний акціонер Збігнев Возняк Вартість $620,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
43 Brainly Власник/головний акціонер Міхал Борковський Вартість $567,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 50%
44 Euro-Net Власник/головний акціонер Роберт Кучинський, Вальдемар Кук, Івона Кук Вартість $562,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -15,82%
45 Mlekovita Власник/головний акціонер Даріуш Сапінський, кооператив Вартість $558,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 48,59%
46 Wirtualna Polska Власник/головний акціонер Міхал Бранський, Яцек Свідерський, Кшиштоф Серота Вартість $557,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -16,51%
47 Barlinek Власник/головний акціонер Міхал Соловов Вартість $546,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 45,68%
48 Zarmen Власник/головний акціонер Збігнев Концевич Вартість $533,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 63,14%
49 Eko-Okna Власник/головний акціонер Матеуш Клосек Вартість $520,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 0%
50 Pronar Власник/головний акціонер Ян Чернякевич, Роман Омелянюк, Сергіуш Мартинюк Вартість $514,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 33,71%
51 Mlekpol Власник/головний акціонер Едмунд Боравський, кооператив Вартість $513,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 13,54%
52 Cosmose AI Власник/головний акціонер Мирон Миронюк Вартість $509,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
53 Victoria Dom Власник/головний акціонер Родина Ясинських Вартість $508,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
54 Pruszyński Власник/головний акціонер Родина Прушинських Вартість $502,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -1,1%
55 Booksy Власник/головний акціонер Стефан Батори, Конрад Говард Вартість $496,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 52,17%
56 RTB House Власник/головний акціонер Бартоломен Романський, Роберт Дичковський, Даніель Сурмач, Павел Ходачек Вартість $486,9 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -11,39%
57 Stelmet Власник/головний акціонер Станіслав Бенковський Вартість $483,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 103,96%
58 Enter Air Власник/головний акціонер Марцин Кубрак, Гжегож Поланецький, Анджей Кобельський Вартість $466,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 26,06%
59 ZPUE Власник/головний акціонер Богуслав Випичевич Вартість $464,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
60 Elpar Власник/головний акціонер Марек Щигелський, Анджей Щигелський, Яцек Дрозд Вартість $462,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 68,71%
61 Ramp Власник/головний акціонер Шимон Сипневич, Пшемислав Ковальчик Вартість $455,08 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
62 Grupa Atlas Власник/головний акціонер Гжегож Гжелак, Анджей Валчак Вартість $454,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 24,23%
63 Werner Kenkel Власник/головний акціонер Адам та Даміан Кенкелі Вартість $445,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 4,88%
64 Cavatina Holding Власник/головний акціонер Міхал Дзюда Вартість $441,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 19,81%
65 Grenevia (d. Famur) Власник/головний акціонер Томаш Домогала Вартість $428,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 30,96%
66 Transfer Multisort Elektronik Власник/головний акціонер Збігнев та Адам Кучинські Вартість $424,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
67 Laude Smart Intermodal Власник/головний акціонер Марцин Вітчак, Яцек Ковальчик Вартість $410,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
68 Lerg Власник/головний акціонер Маріан Квецен Вартість $408,03 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 27,66%
69 11 bit studios Власник/головний акціонер Гжегож Меховський, Пшемислав Маршал Вартість $403,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 47,07%
70 Solbet Власник/головний акціонер Марек та Геберт Малецький, Марек Голлус Вартість $399,2 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 27,05%
71 Empik Власник/головний акціонер Ева Шмідт-Белкаж Вартість $360,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 6,58%
72 Apart Власник/головний акціонер Адам та Пьотр Рончинські Вартість $359,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 7,62%
73 Eveline Cosmetics Власник/головний акціонер Пьотр Каспжицький Вартість $351,06 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 16,83%
74 Clip Group Власник/головний акціонер Войцех Станішевський Вартість $350,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
75 Vercom Власник/головний акціонер Якуб Дверницький, Кшиштоф Шишка, Адам Левкович Вартість $349,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
76 Grupa AWW Власник/головний акціонер Веслав і Войцех Вавжиняки Вартість $341,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -13,97%
77 Baltis Investment Власник/головний акціонер Мечислав Цьомек, Яцек Сарновський Вартість $337,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 21,64%
78 Cyber Folks Власник/головний акціонер Якуб Дверницький, Яцек Дух Вартість $334,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
79 Kaczmarek Malewo Власник/головний акціонер Родина Качмареків Вартість $330,2 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 9,32%
80 ZE PAK Власник/головний акціонер Зигмунт Солож Вартість $323,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
81 Agata Meble Власник/головний акціонер Гжегож, Марцин та Себастіан Цвіки Вартість $320,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -0,33%
82 Mokate Власник/головний акціонер Тереза Мокриш Вартість $316,07 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 24,7%
83 PCF Group Власник/головний акціонер Себастіан Войцеховський Вартість $314,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 17,32%
84 Budmat Власник/головний акціонер Богдан Вєнцек Вартість $302,6 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -36,34%
85 Newag Власник/головний акціонер Збігнев Якубас Вартість $301,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
86 MCI Capital Власник/головний акціонер Томаш Чехович Вартість $298,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 21,29%
87 Oknoplast Власник/головний акціонер Адам та Миколай Плацеки Вартість $297,8 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
88 AB SA Власник/головний акціонер Івона та Анджей Пшибило Вартість $297,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
89 Śnieżka Власник/головний акціонер Єжи Патер, Станіслав Цимбор, Пьотр Мікрут Вартість $293,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 15,07%
90 Atlas Ward Власник/головний акціонер Маріуш Горецький, Рафал Зайончковський, Войцех Карван, Аркадіуш Грич Вартість $292,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
91 Fideltronik Poland Власник/головний акціонер Збігнев та Данута Фіделус Вартість $291,2 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м повернення
92 Rohlig Suus Logistics Власник/головний акціонер Тадеуш Хмілевський Вартість $285,3 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
93 Transition Technologies Власник/головний акціонер Томаш Гіланський, Єжи Коженевський, Кшиштоф Глінковський Вартість $283,4 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
94 Correct Власник/головний акціонер Богдан Качмарек, Елжбета Качмарек, Кшиштоф Блащик Вартість $282,7 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -3,65%
95 Cognor Holding Власник/головний акціонер Пшемислав Штучковський Вартість $282,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
96 Tim Власник/головний акціонер Кшиштоф Фолта, Кшиштоф Вечорковський Вартість $280,1 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
97 Keno Energy Власник/головний акціонер Павел Гжегорчик Вартість $277,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м -53,05%
98 OSM Giżycko Власник/головний акціонер Щепан Шумовський, кооператив Вартість $276,2 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
99 Ryvu Власник/головний акціонер Павел Пшевенжліковський, Богуслав Сечковський Вартість $273,5 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м дебют
100 Displate Власник/головний акціонер Карол Банашкевич, Яцек Свігост, Едвард Рущиц Вартість $273,04 млн Зміна вартості у порівнянні із 2022-м 0%

*У перерахунку на середній курс амер. долара Нацбанку Польщі на 27 жовтня 2023 року – 4,23 зл/дол. США

Методологія

Цей рейтинг – перелік 100 найбільших польських приватних компаній. Haitong Bank став нашим партнером у підготовці цього списку.

Ми відштовхувалися від того, що польське підприємство/компанія – це суб’єкт господарювання, більшість акцій якого належить польському підприємцю або групі поляків, що працюють разом. До таких суб’єктів належать також компанії, в яких підприємець має міноритарні частки, але є засновником компанії, активно керує нею або контролює її на рівні наглядової ради, а жоден іноземний інвестор не контролює понад 50% акції.

Місце в рейтингу визначалося вартістю компанії. У випадку компаній, які не котируються на фондовій біржі, ми спочатку розрахували вартість власного капіталу. Ми зробили це на основі мультиплікаторів, пов’язаних з операційним прибутком, згідно з останніми доступними фінансовими даними. Там, де це було можливо, ми враховували ціну, за якою ця компанія отримала останній раунд фінансування або за якою була укладена угода про поглинання.

У випадку компаній, які котируються на біржі, вартість власного капіталу дорівнює вартості ринкової капіталізації станом на 30 вересня 2023 року. Потім ми додали до них чистий борг і таким чином отримали оцінку вартості компанії.

Залежно від використаної методології, оцінки та зроблених припущень, розрахунки вартості компаній можуть суттєво відрізнятися від представленої оцінки, але автори вважають обрану методологію прийнятною для створення цього списку.

Читати більше Згорнути

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *