Які новачки фінтеху потрапили у список Forbes «Фінтех 50»?

У девʼятий щорічний список «Фінтех 50» від Forbes потрапили 13 стартапів-новачків. Вони доводять, що попри не надто сприятливу інвестиційну атмосферу інновації все ще можливі

Приватним стартапам у сфері фінансових технологій нині непросто. Кількість інвестицій венчурних фондів суттєво скоротилася. У 2023 році у світовий фінтех вклали на $40 млрд менше, ніж у 2022-му – $39 млрд (загально у 2022-му – $75 млрд). У 2021 році інвестиції були рекордні – $141 млрд, за даними CB Insights. Більш досвідчені фінтехи, які витратили гроші, інвестовані в них за захмарних оцінок у 2020-му і 2021-му, змушені погоджуватися на зниження оцінок або зовсім не мати можливості залучити інвестиції.

Новачкам індустрії доводиться бути ощадливішими, щоб вижити. Ще варінт – вражати інноваціями.

Хороший приклад ощадливості – досвід DataSnipper. Компанія пʼять років працювала за гроші засновників і залучила інвестиції лише цього року за оцінки $1 млрд. Тобто – одразу стала єдинорогом. Нідерландський стартап залучає ШІ, щоб допомагати аудиторським і фінансовим командам автоматизувати процеси.

Всі фінтех-новачки потрапляють у ту чи іншу категорію. Наприклад, DataSnipper та ще три дебютанти списку відносяться до категорії «Волл-стріт і корпорації», бо співпрацюють із великими організаціями. Ще два учасники займаються платежами, один – B2B-банкінгом, а ще двоє – інвестиціями. По одному представнику мають категорії особистих фінансів, крипто і блокчейну та нерухомості.

13 дебютантів «Фінтех 50»

Arta Finance

Стартап прагне стати цифровим «фемілі-офісом», який дає людям із високими заробітками доступ до альтернативних інвестицій (наприклад, інвестиції в акціонерний капітал) і фінансових стратегій, які традиційно доступні ультрабагатіям. Заснована у 2021 році колишніми виконавчими директорами Google, Arta спершу працювала лише за запрошеннями, а в жовтні 2023-го відкрила доступ усім акредитованим американським інвесторам (особи, у яких є $1 млн і більше для інвестування, чи дохід $200 000+). Скоро планує запуск у Сингапурі.

Штаб-квартира: Маунтін-Вʼю, штат Каліфорнія.

Інвестиції: $92 млн від Peak XV Partners (раніше Sequoia Capital India), Ribbit Capital, Coatue Management та інших.

Досягнення: привабила $100 млн у формі активів і понад 1200 клієнтів ще до відкриття доступу всім акредитованим клієнтам.

Співзасновники: гендиректор Цезар Сенгупта, 48; інвестиційний директор Чираг Ягнік , 39; операційний директор Девід Шапіро, 55; Чарльз Донг, 32; Едвард Чианг, 38, – усі вони раніше були виконавчими директорами в Google.

Candex

Виступаючи в ролі такого собі головного торговця, Candex проводить інвойси і платежі через свою систему, що дозволяє таким клієнтам, як Dell, Danone і L’Oréal, не возитися з кожним постачальником окремо. Компанія бере 3% комісії за кожну опрацьовану трансакцію. За останній рік Candex розширилася у вісім нових країн, включно з Японією, Тайванем, Малайзією і Південною Кореєю. Сьогодні продавці у 45 країнах можуть за кілька хвилин отримати свої гроші.

Джеремі Лаппін Candex /STEPHANIE CUI FOR FORBES

Джеремі Лаппін, серійний підприємець Фото STEPHANIE CUI FOR FORBES

Штаб-квартира: Нью-Йорк, Нью-Йорк.

Інвестиції: $85 млн від Goldman Sachs, Altos Ventures, NFX та інших.

Остання оцінка: $300 млн, за підрахунками Forbes.

Дата останньої оцінки: листопад 2023 року.

Досягнення: річний виторг виріс до майже $20 млн наприкінці 2023-го з $7 млн у 2022 році.

Співзасновники: Джеремі Лаппін, 46, серійний підприємець, чиїм попереднім проєктом був маркетплейс гедгантерів для компаній; Шані Ваза, 47, колишня менеджерка з досліджень і розробок у дата-компанії SuperDerivatives.

Capitalize

Capitalize допомагає користувачам знайти свої старі пенсійні рахунки і консолідувати їх в єдиний пенсійний рахунок у одного з інституційних партнерів, серед яких Betterment, Schwab, SoFi і Robinhood. Окрім пропозицій для індивідуальних споживачів, Capitalize працює з корпоративними клієнтами, пропонуючи вбудовану технологію перенесення пенсійних рахунків у таких застосунках, як Robinhood і SoFi.

Штаб-квартира: Нью-Йорк, Нью-Йорк.

Інвестиції: $20 млн від Canapi, Bling і Walkabout, серед інших.

Досягнення: річний обіг на платформі виріс з $250 млн наприкінці 2022-го до $750 млн наприкінці 2023-го.

Співзасновники: гендиректор Гаурав Шарма, 39; технологічний директор Крістофер Філліпс, 48.

Carry1st

Розробляє, видає ліцензії та випускає мобільні ігри в Африці. Крім того, компанія керує платіжною платформою для покупок всередині застосунків, яка діє на всьому континенті, обслуговуючи такі популярні ігри, як Call of Duty: Mobile. Це чимале досягнення, адже місцеві методи оплати в Африці переважають карткові платежі, які домінують у Північній Америці. Серед інших партнерів Carry1st можна назвати Riot Games, Supercell і Activision.

Кордел Роббін-Кокер Carry1st /STEPHANIE CUI FOR FORBES

Кордел Роббін-Кокер, колишній віцепрезидент Carlyle Group Фото STEPHANIE CUI FOR FORBES

Штаб-квартира: Нью-Йорк, Нью-Йорк і Кейптаун, ПАР

Інвестиції: $58 млн від Bitkraft Ventures, Andreessen Horowitz (a16z) і Google.

Досягнення: у 2023-му стартап показав $25 млн виторгу.

Співзасновники: Кордел Роббін-Кокер, 37, колишній віцепрезидент Carlyle Group; операційна директорка Люсі Гоффман, 37, колишня інвестиційна банкірка Morgan Stanley; технологічний директор Тінотенда Мундагепфуфу, 38, софт-інженер.

DataSnipper

ШІ-технологія компанії робить аудит і бухгалтерські звіти ефективнішими: програма бере цифри з фінансових документів (рахунки, банківські виписки чи навіть записи від руки) і порівнює їх із даними про витрати, принагідно перевіряючи, щоб все збігалося. Аудиторські фірми оплачують підписку за кожного свого користувача сервісом DataSnipper – нині це 500 000 аудиторів у 125 країнах. Виторг виріс на 150% у 2023-му до понад $45 млн. Datasnipper у 2023 році відкрила перший офіс у США, щоб краще обслуговувати американських клієнтів, які приносять їй 40% виторгу. Для подальшого розширення амстердамський стартап у січні залучив $100 млн.

Штаб-квартира: Амстердам, Нідерланди

Інвестиції: $200 млн від Insight Partners та Index Ventures.

Остання оцінка: $1 млрд.

Дата останньої оцінки: січень 2024-го.

Досягнення: вдвічі збільшила кількість клієнтів у 2023 році – до 1400 компаній, серед яких представники «великої четвірки».

Співзасновники: Джонас Руйтер, 32, Мартен Алблас, 32, і Кай Беккер, 31, самотужки фінансували компанію перші пʼять років її роботи (з 2017-го).

Гендиректор: Відя Петерс, 43, колишній операційний директор Marqeta і ветеран маркетингу, якого запросили на посаду у 2023 році.

Found

Found, заснована у 2020-му, створена для малих підприємців і людей, які працюють на себе. Клієнти можуть використовувати платформу компанії для створення інвойсів, керування підрядниками і обліком проєктів. Послугами стартапу користується широкий діапазон бізнесів, від власників ресторанів і продавців на Etsy до підрядників і незалежних бізнес-консультантів.

Штаб-квартира: Сан-Франциско, Каліфорнія.

Інвестиції: $73 млн від Sequoia Capital, Founders Fund і Lightspeed Venture Partners.

Остання оцінка: $350 млн.

Дата останньої оцінки: лютий 2022 року.

Досягнення: у 2023-му майже вдвічі виросла кількість активних користувачів – до 122 000.

Співзасновники: гендиректорка Лорен Майрік, 39, бухгалтерка, яка провела вісім років у Square; Коннор Данн, інвестиційний директор, 35.

Gauntlet

Допомагає децентралізованим фінансовим біржам (таким як Uniswap і Arbitrum) управляти ризиками і оптимізувати прибутковість. Перший сервіс компанії, який називається Gauntlet Risk for Defi Protocols, пропонує інструменти для відстеження в реальному часі трансакційних ризиків у децентралізованих автономних організаціях (DAO). Навіть під час криптозими 2023-го Gauntlet вдалося збільшити клієнтську базу до 36 великих блокчейнів – у 2022 році їх було 29. Із 14 середніх і великих протоколів девʼять є клієнтами компанії.

Тарун Читра Gauntlet /STEPHANIE CUI FOR FORBES

Тарун Читра, гендиректор Gauntlet Фото STEPHANIE CUI FOR FORBES

Штаб-квартира: Нью-Йорк, Нью-Йорк.

Інвестиції: $45 млн від Ribbit, Paradigm і First Round.

Остання оцінка: $1 млрд.

Дата останньої оцінки: березень 2022-го.

Досягнення: допомагає захищати понад $9 млрд протокольних активів (protocol assets) клієнтів.

Співзасновники: гендиректор Тарун Читра, 35, технологічний директор Рей Чианг, 37, і операційний директор Джон Морров, 36.

Groundfloor Finance

Пропонує забудовникам кредити, а потім дозволяє звичайним людям, які мають хоч і лише $100, інвестувати онлайн у кредитні проєкти компанії. У жовтні 2023-го Groundfloor запустила новий продукт, який розподіляє гроші користувачів серед усіх доступних на платформі проєктів, щоб створити диверсифікований портфель (50-100 проєктів). Заробляє стартап на комісіях з операцій і закриття угод, а також на платі з шукачів кредитів, які хочуть потрапити на платформу. У 2023 році виторг компанії склав $26,7 млн.

Штаб-квартира: Атланта, Джорджія.

Інвестиції: $34 млн від роздрібних акціонерів, Medipower, Fintech Ventures Fund.

Остання оцінка: $234 млн.

Дата останньої оцінки: жовтень 2023-го.

Досягнення: на початок 2024 року 240 000 клієнтів стартапу інвестували понад $1 млрд на платформі.

Співзасновники: Браян Деллі, 52, і Нік Бхаргава, 39.

Kudos Technologies

Kudos Technologies, яку заснували у 2022-му, пропонує вбудованого у браузер «розумного» помічника, який допомагає покупцям обирати найкращі програми лояльності під час кожної покупки в інтернеті. А застосунок компанії також представляє спеціальні нагороди від продавців-партнерів стартапу, які платять комісійні Kudos. Із 5000 зареєстрованих користувачів наприкінці 2022 року компанія розрослася до 150 000 у 2023-му.

Тікуе Аназодо /STEPHANIE CUI FOR FORBES

Тікуе Аназодо, гендиректор Kudos Technologies Фото STEPHANIE CUI FOR FORBES

Штаб-квартира: Лос-Анджелес, Каліфорнія.

Інвестиції: $17 млн від QED Investors, SciFi VC, Patron та інших.

Остання оцінка: $45 млн.

Дата останньої оцінки: вересень 2023-го.

Досягнення: залучення таких торговельних мереж, як Walmart, Priceline і Lowe’s.

Співзасновники: Тікуе Аназодо, 32, гендиректор, Ахмад Ісмаіл, 29, технологічний директор.

Merge

Merge продає платформу, на якій клієнти можуть інтегрувати свої системи для бухгалтерії, виплати зарплат, сплати податків і обліку працівників. Компанія пропонує сотні інтеграцій. Гендиректорка Шенсі Дінг порівнює свою платформу з єдиним онлайн-магазином їжі на винос, де ви можете замовити китайські, індійські чи італійські страви без необхідності розбиратися з сайтом кожного ресторану окремо.

Штаб-квартира: Сан-Франциско, Каліфорнія.

Інвестиції: $75 млн від Accel Partners, New Enterprise Associates, Addition та інших.

Остання оцінка: $325 млн.

Дата останньої оцінки: жовтень 2022-го.

Досягнення: до 300 клієнтів компанії входять ByteDance, Korn Ferry і Ramp; у 2023 році досягла $14 млн виторгу, хоча ще у 2022-му він сягнув лише $8 млн.

Співзасновники: гендиректорка Шенсі Дінг, 31, і Джил Фейг, 30; подруги по Колумбійському університету, де вони вивчали компʼютерні науки.

Middesk

Використовуючи дані від провідних державних установ, Middesk допомагає клієнтам перевіряти на доброчесність бізнеси, які хочуть відкрити депозитні рахунки, взяти кредити або підключитися до платіжних систем. Попри високу конкуренцію від значно більших і досвідченіших сервісів, таких як Dun & Bradstreet і Lexis-Nexis, стартапу вдалося залучити 600 клієнтів, серед яких національні і регіональні банки та банківські фінтехи, як от Mercury і Bluevine.

Штаб-квартира: Сан-Франциско, Каліфорнія.

Інвестиції: $80 млн від Insight Partners Canapi Ventures, Sequoia Capital та інших.

Остання оцінка: $760 млн.

Дата останньої оцінки: липень 2022 року.

Досягнення: клієнти провели 2,5 мільйони перевірок бізнесів через Middesk, яка отримує невелику комісію за кожну – у 2022-му був 1 мільйон таких перевірок.

Співзасновники: гендиректор Кайл Мек, 33, і технологічний директор Курт Руппел, 38, раніше разом працювали у Checkr, яка проводить перевірки кандидатів на різні посади.

Pulley

Фірма управління таблицями капіталізації конкурує з більшою Carta, яка у січні викликала обурення тим, що поділилася чутливою інформацію клієнтів-стартапів із інвесторами вторинного ринку. Pulley пообіцяла покрити вартість розірвання угоди з Carta тим стартапам, які до кінця січня підуть від конкурента до Pulley. Таким чином компанії вдалося додати до клієнтської бази сотні клієнтів у січні.

Модель залучення коштів, яку пропонує Pulley стартапам, чітко говорить засновникам, наскільки розбавленою буде їхня частка в компанії під час ранніх інвестиційних раундів. Також вона пропонує інструмент автоматичного оновлення таблиці після наймання нових працівників. Минулого року Pulley почала відстежувати розподіл токенів для Web3- і блокчейн-фірм. Ціна на послуги для стартапів із максимум 25 акціонерами стартує від $1200 на рік.

Їн Ву Pulley /CODY PICKENS FOR FORBES

Їн Ву, гендиректорка Pulley Фото CODY PICKENS FOR FORBES

Штаб-квартира: Сан-Франциско, Каліфорнія.

Інвестиції: $50 млн від Founders Fund, Stripe, YCombinator та інших.

Остання оцінка: $250 млн.

Дата останньої оцінки: жовтень 2022 року.

Досягнення: має 4200 клієнтів, що на 90% більше, ніж на початку 2023-го.

Співзасновники: гендиректорка Їн Ву, 35, серійна підприємиця, яка раніше продала одну зі своїх компаній техногіганту Microsoft; Марк Ердманн, 40, досвідчений програмний інженер.

Sunbit

Sunbit, заснована у 2016 році, пропонує цільові споживчі кредити на великі незаплановані витрати, такі як послуги стоматолога чи ремонт автівки. У компанії у 2023-му стало понад 2 мільйони позичальників, а у 2022-му їх було 1,6 мільйони. Близько 10 000 стоматологічних кабінетів пропонують своїм клієнтам послуги черед кредитний інструмент Sunbit.

Штаб-квартира: Лос-Анджелес, Каліфорнія.

Інвестиції: $256 млн від Zeev Ventures, Group 11, Chicago Ventures та інших.

Остання оцінка: $1,1 млрд.

Дата останньої оцінки: травень 2021 року.

Досягнення: у 2023-му компанія показала $191 млн виторгу – у 2022-му цей показник склав $129 млн.

Співзасновники: гендиректор Арат Левертов, 46, служив у ізраїльському підрозділі Shayetet-13, який часто називають морськими котиками Ізраїлю; директор з виторгу Тал Різенфельд, 46; технологічний директор Орніт Мейзел, 44; голова ШІ Тамір Хазан, 49.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *