Автострахування в Україні перейде на нові правила

В Україні змінять правила обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (автострахування, автоцивілка). Зокрема, страхові суми поступово зростуть до європейського рівня (1 млн грн на одного потерпілого), а застосування європротоколу розшириться. Потерпіла в ДТП особа зможе звертатися за страховою виплатою, навіть якщо винуватця не застраховано.

3723_fullsize_613b44b6266d2-1200x800.jpg (30.58 Kb)

Такі зміни прописані в євроінтеграційному законопроєкті №8300, який депутати Верховної Ради (ВР) 21 травня ухвалили в другому читанні. Як повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк (“Голос”), за проголосували 294 нардепи.

“Домовилися, що низка важливих поправок для індустрії страхування буде додано до законодавства найближчим часом від Комітету”, – додав депутат. Йдеться, ймовірно, про додатковий законопроект.

Загалом, за словами Железняка, новий закон покликаний ” зробити автоцивілку дієвою”. Серед іншого, у документі прописано:

поступове підвищення страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до встановлених у країнах Європейського Союзу:

Як уточнив голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев (“Слуга народу”), наразі ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю становить 320 000 грн на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих – 160 000 на одного потерпілого, але не більше ніж 800 000 грн на одну страхову подію. Натомість протягом двох років після введення закону в дію пропонується поетапно збільшити суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих до 1 млн грн на одного потерпілого та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості постраждалих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих – до 2 млн грн на один страховий випадок, незалежно від кількості постраждалих;

запровадження швидкого здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до набрання чинності законом. ” Наразі це роки, а пропонується до 90 днів”, – зазначив нардеп;
запровадження прямого врегулювання в усіх випадках ДТП, у яких шкода заподіяна лише транспортному засобу, що дозволить потерпілому звертатися за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватця не застраховано;
розширення застосування “європротоколу” – оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.
Щоб нові правила набули чинності, законопроєкт ще має бути підписаний спікером Верховної Ради та президентом України. Як зазначено у заключних положеннях документа, закон набирає чинності з дня наступного дня його опублікування, а вводиться в дію заднім числом з 1 січня 2024 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *