НБУ анонсував нове зниження облікової ставки

26 жовтня Національний банк України (НБУ) офіційно підтвердив, що має намір знизити облікову ставку і ставку за депозитними сертифікатами овернайт. За попередніми даними, це станеться уже під час наступного засідання 15 грудня.

Українці можуть розраховувати на ще одне зниження облікової ставки у 2023 році

З такою заявою виступив заступник глави регулятора Сергій Ніколайчук.

Наш прогноз передбачає, що в грудні буде зроблено наступний крок і буде знижено ставку на 1 відсотковий пункт, – повідомив він.

Це означає, що вона становитиме 15% річних.

За словами Ніколайчука, НБУ буде змінювати ставки за іншими фінінструментами – депозитними сертифікатами на три місяці та рефінансуванням, при цьому вказавши, що "тут у регулятора є певне поле для маневру".

На відміну від ставки за депозитними сертифікатами овернайт, яка жорстко прив'язана (до облікової – ред.), там цей спред, ця маржа може видозмінюватися залежно від додаткових завдань Національного банку, – пояснив представник Нацбанку.

Варто звернути увагу на те, що після того, як облікову ставку знизять до 15% – її не планують змінювати протягом усього наступного року.

Окрім того, наголошується, що можливе зниження облікової ставки у 2024 році відбудеться лише в разі суттєвої мінімізації ризиків для курсової стійкості та інфляційної динаміки.

Чи буде змінюватися монетарна політика

За словами Сергія Ніколайчука, новий дизайн монетарної політики "за нижньою межею" – з рівністю облікової ставки і ставки за ДС овернайт – планують зберегти й у 2024 році.

Він також підтвердив, що подальше пом'якшення відсоткової політики враховуватиме необхідність підтримання привабливості гривневих активів.

За умови відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму, НБУ вбачає можливість додаткового зниження облікової ставки на найближчому засіданні, – виступив з заявою з цього приводу очільник регулятора Андрій Пишний.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *