В Україні значно здешевшала морква

В Україні здешевшала морква. Причому значно: наприклад, 14 серпня кілограм цього овочу коштує в середньому 18,98 грн, що майже на 31 грн нижче за середню ціну липня в 49,76 грн.

0733_376404_1.jpg (68.75 Kb)

Про це повідомляє “Мінфін”. За його даними, в окремих мережах супермаркетів морква коштує (за 1 кг):

Megamarket – 24,9 грн;

Varus – 15,9 грн;
Metro – 15,5 грн;

Auchan – 19,6 грн.
Здешевшала і молода морква. При цьому її ціна впала ще більше – майже на 34 грн/кг. Так, у червні вона коштувала в середньому 47,41 грн, а зараз – 13,49 грн.

Ціни впадуть ще більше

Різке здешевлення моркви викликано кількома чинниками, розповідають аналітики EastFruit. Зокрема:

низьким попитом;
зростанням пропозиції на ринку – адже збирання врожаю нині перебуває в активному стані.
“Пропозиція моркви на ринку наразі помітно більша, ніж торік, що зумовлено зростанням виробництва цього коренеплоду. Варто зазначити, що наразі морква в українських господарствах уже в середньому на 22% дешевша, ніж в аналогічний торішній період”, – пояснюють вони

Ситуація, що склалася, зазначають аналітики, може призвести до того, що в подальшому морква здешевшає ще дужче. Що, наголошується, визнають і самі фермери.

“Українські фермери змушені й надалі знижувати відпускні ціни на моркву в умовах зростання пропозиції й невисокого попиту. При цьому гравці ринку не відкидають подальшого цінового зниження в цьому сегменті, якщо темпи збуту цієї продукції не прискоряться”, – констатують автори матеріалу.

Овочі дешевшають

Втім, здешевшала не лише морква, а й інші овочі т.зв. “борщового набору”, сягнувши нижньої планки. Йдеться про:

картоплю;
цибулю;
капусту;
буряки.
Як розповів радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Іван Стефанишин, вартість просіла навіть порівняно з початком серпня минулого року. Причина – надлишок основних овочів.

“Посаджено дуже багато борщового набору, і немає на нього попиту – пропозиція надто велика. Це свідчить про нестабільність нашого виробництва та бажання заробити за день купу грошей. Як для населення ситуація чудова, а для виробника – катастрофічна”, – сказав Стефанишин.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *