Шоколад може різко подорожчати: назвали причину

Ф’ючерси на какао-боби перевищили поріг в 10 тис. доларів за тонну – що стало історичним рекордом. Причина – поганий урожай у ключових країнах-виробниках. Результатом цього може стати дефіцит ресурсу на ринку, а також ще більше зростання вартості шоколаду – яка лише у 2024 році вже збільшилася вдвічі.

1854_3aeb4eb37de93696d9818d6cb43e647b.jpg (69.69 Kb)

Про це повідомляє Bloomberg. Зазначається: 26 березня ф’ючерси на какао підскочили на 4,5% – до 10 080 доларів за тонну, “що кілька місяців тому здавалося неймовірним”.

“Ринок трусить через погані врожаї ключових виробників у Західній Африці, що веде до дефіциту пропозиції. … Зростають побоювання щодо можливості закупити достатню кількість бобів. … Напередодні збирання врожаю ситуація у Західній Африці залишається надзвичайно напруженою”, – йдеться в повідомленні.

Ба більше, наголошується, проблеми з постачанням можуть посилитись через політику Євросоюзу. Правила якого спрямовані на заборону продажу у магазинах товарів, виробництво яких спричиняє знищення лісів. Це, зазначається, може “ще більше ускладнити для європейських виробників отримання какао-бобів”.

Водночас, наголошується, деякі експерти вважають, що ціну 10 800 доларів за тонну какао-бобів навряд чи можна вважати виправданою. Адже, за словами аналітика Rabobank Пола Джоулза, “щоразу, коли ринок відчуває труднощі, ціни стрімко зростають – що більше є результатом діяльності саме покупців”.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *