Чи загрожують штрафи українцям за шум від генераторів

В умовах регулярних відключень світла українців пообіцяли все ж не штрафувати за шум від генераторів. Зазвичай порушення такого роду спричиняє штраф до 510 грн, але використання генераторів є винятком. Проте власників агрегатів все ж закликають відповідально ставитися до рівня шуму.

80_7d0522a36ba1db0f1b5b3c873e01a391.jpg (.64 Kb)

Таке роз’яснення надали в уряді України. “Власників генераторів не штрафуватимуться за перевищення рівня допустимого шуму від приладів”, – заявили у пресслужбі Кабінету міністрів.

Там пояснили, загалом такі штрафи дійсно існують і прописані у наказі МОЗ № 463. Згідно з документом, допустимі рівні звуку становлять:

у приміщеннях житлових будинків становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі;
на території житлової забудови – 50-60 дБА вдень та 40-50 дБА вночі.
“Однак зазначені вимоги не застосовуються при ліквідації наслідків аварій, стихійних лих, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках, коли, наприклад, галасливі прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових та нежитлових громадських будівель”, – заявили в уряді.

Таким чином, якщо власника генератора намагаються оштрафувати за гамірну роботу приладу, застосування покарання можна оскаржити. Зазвичай для цього потрібно звернутися до районного чи міського суду за місцем знаходження органу та посадової особи, яка винесла постанову про штраф.

У МОЗ України вказують, що робота генераторів все ж може мати негативний вплив на здоровʼя людей та довкілля з декількох причин: шум, вібрації та шкідливі викиди. Зокрема, у генераторів відкритого типу немає власної шумоізоляції. А постійний шум високого рівня може спричиняти стрес, погіршувати сон та загалом шкодити здоровʼю.

Як знизити рівень шуму від генератора?

Встановити генератор на відстані шести метрів від житлових будинків та спальних приміщень;
оточити генератор шумозахисними й акустичними екранами;
обладнати генератор спеціальним кожухом з внутрішньою шумоізоляцією та відведення вихлопних газів.
створити додаткову звукоізоляцію, обклавши генератор мішками з піском (укладати їх навколо так, щоб агрегат було видно з півтораметрової відстані, важливо, щоб відстань від увімкненого генератора до мішків була не меншою, ніж пів метра.
Крім шуму генератори можуть створювати вібрації, які передаються на стіни будівель та меблі. Це спричиняє дискомфорт людям у межах дії вібрацій та навіть може спровокувати психофізіологічні розлади, зазначають у МОЗ. Для зменшення вібрацій рекомендується:

За можливості встановити генератор якнайдалі від будівель;
встановити генератор на рівну поверхню, бажано на міцний та стійкий підготовлений фундамент.
підкласти під генератор грубий гумовий килимок.
використовувати спеціальні амортизатори або ізоляційні матеріали для поглинання вібрацій.
“Робота генераторів погіршує якість повітря внаслідок викидів таких речовин, як чадний газ, оксиди вуглецю, оксиди азоту, ангідрид сульфатний, акролеїн, бензопірен тощо. Це негативно впливає на здоровʼя легень та серця, особливо у людей з хронічними захворюваннями, а також може призвести до отруєння, особливо в замкнених або погано провітрюваних приміщеннях”, – попередили в МОЗ.

При цьому слід пам’ятати, що згідно з правилами пожежної безпеки встановлювати паливні генератори можна тільки на відкритому повітрі. При цьому вони повинні стояти на відстані не менше шести метрів від вікон, дверей та гаражів, що неможливо, встановлюючи його у багатоповерхівці.

Українцям, які все ж таки вирішили встановити такий генератор на балконі і дотримуватися всіх норм, також необхідно стежити, щоб на пристрій не потрапила вода, інакше воно може перегрітися, загорітися або вдарити струмом людину. Крім того, щоб не отруїтися, на балконі необхідно встановити детектор газу.

Більш безпечною альтернативою є інверторні та акумуляторні генератори. Такі пристрої повинні бути повністю закритими і з правильною синусоїдою, а після встановлення вікна балкона повинні бути постійно відкритими. Також необхідно заміряти рівень токсичного газу в квартирі та обов’язково подбати про пожежну безпеку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *