Ціни на цибулю в Україні досягли історичного рекорду

Оптові ціни на цибулю в Україні за останні 3 тижні відновили зростання і наразі досягли історичного рекорду. Так, вартість в грутових відвантаженнях вже становить 48 грн/кг, подорожчання позначиться на роздрібних цінах у найближчі тижні.

1514_5c950e2c0ec8a.jpg (50.13 Kb)

Про це пишуть аналітики EastFruit. “Зараз в Україні місцевої цибулі ріпчастої практично не залишилося. Імпорт із країн ЄС цибулі врожаю 2022 року пропонується за цінами $1,20-1,40/кг, і цього тижня ціни зросли. У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Приміром, цього тижня ціни в Польщі досягли $0,85-1,04/кг”, – сказав експерт “АПК-Інформ: овочі та фрукти” Євген Кузін.

Як зазначається, на українському ринку є і цибуля ріпчаста нового врожаю, яка пропонується дешевше. У свою чергу продукцію з Єгипту наразі можна купити від $0,90/кг. Але попит на неї не такий високий, як у 2022-му.

“Поки рання цибуля з Єгипту та країн Центральної Азії недостатньо “одягнена”, що вважається ознакою недостатньої якості в Україні. Ця цибуля швидше псується, тому трейдери вважають за краще працювати з дорожчою цибулею врожаю 2022 року, де ризики втрат нижчі”, – зазначив Кузін.

У свою чергу міжнародний консультант ФАО Федір Рибалко заявив, що очікує зниження оптових цін на цибулю приблизно з 15 червня. Саме тоді в південних регіонах України та Молдови почнуть збирати ранню цибулю.

Скільки цибуля коштує в магазинах?

У квітні середня вартість ріпчастої цибулі в супермаркетах складала 67,42 грн/кг. Про це свідчать дані порталу “Мінфін”.

Так, у Metro кілограм цибулі коштує 59,90 грн, у Novus – 69,99 грн, у Varus – 59,90 грн, у Megamarket – 79,90 грн. У свою чергу середня вартість 1 кг синьої цибулі становить 69,95 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *