Пані посол США Бріджит Брінк: про результати візиту Зеленського до США

Як у Штатах сприймають план перемоги Зеленського? Чи варто розраховувати на гроші від російських активів уже цього року? Якою США бачать подальшу підтримку України? Forbes Ukraine поспілкувався з амбасадоркою США в Україні Бріджит Брінк одразу після її повернення з Вашингтону. Бліцінтерв’ю

⚡️Ексклюзивно: спікер на форумі «Енергія бізнесу» – Деніел Єрґін, віце-голова S&P Global, письменник та лауреат Пулітцерівської премії. Він автор бестселерів про енергетику та світову економіку, зокрема «The Prize» і «The New Map». Вже 9 жовтня зустрінемося. 

Долучайтеся до форуму!

Вранці 28 вересня очільниця Посольства США в Україні Бріджит Брінк повернулася до Києва після тривалого візиту до США, куди минулого тижня приїздив і президент України Володимир Зеленський.

Практично одразу з потягу Брінк поїхала виступити на конференції Ukraine Economic Recovery Framework, яку організувало українське представництво Світового банку. На події були присутні колишні та діючі держпосадовці, нардепи, представники think tanks та бізнес-асоціацій. Ключова тема заходу – реформи в Україні. «Ваше керівництво, уряд, парламент та народ змогли досягти значних результатів», – каже Брінк у розмові з редактором Forbes Ukraine, відповідаючи на питання, яку умовну оцінку можна поставити за реформаторські зусилля української влади.

Чому це важливо? Третій рік повномасштабної війни з Росією не буде простим з точки зору міжнародної підтримки. Невизначеність починається із самих США через президентські вибори в листопаді. Напруженість у гонці зачіпає й Україну. Брінк не стала коментувати скандал із візитом Зеленського на оборонний завод у штаті Пенсільванія, через що спікер Палати представників США Майк Джонсон закликав звільнити посла України у США Оксану Маркарову.

Що українська делегація на чолі з Зеленським привезла зі США? На яку підтримку реалістично розраховувати в наступному році? Та що дала робота спецпредставниці Байдена з відновлення України Пенні Пріцкер?

Бліцінтервʼю Бріджит Брінк скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Як пройшов візит до США

Ви щойно повернулися зі Сполучених Штатів. Ваші враження переважно позитивні чи є також негативні моменти?

Сильний акцент на Україні був і під час заходів у ООН, і під час двосторонніх зустрічей у Білому домі. Це була хороша серія зустрічей із президентами Байденом і Зеленським, а також із віцепрезиденткою Гарріс. Президент України представив свій план перемоги моєму президентові. Вони обговорили його, і президент Байден дав завдання своїй команді працювати з українською стороною, щоб підтримати цей план.

Також обговорювалися всі основні питання, що важливі для України: ситуація на полі бою, економіка, енергетика.

Які конкретно результати візиту української делегації до США ви б виділили?

Результати, насправді, були оголошені заздалегідь. Найголовніше – збільшення допомоги в сфері безпеки. Президент Байден оголосив про надання допомоги на $7,9 млрд. Із них $5,5 млрд – presidential drawdown authority, що дозволяє негайно відправити з наших власних запасів обладнання на передову. Це буде зроблено протягом наступних тижнів і місяців.

Володимир Зеленський та Джо Байден

Володимир Зеленський та Джо Байден під час зустрічі в США 25 вересня

Президент Байден заявив, що кожен цент цієї суми буде витрачено під час роботи його адміністрації. Це найбільший пакет підтримки з початку повномасштабного вторгнення Росії. Ще майже $2,5 млрд надано через USAI. Ці кошти призначені також для покриття довгострокових потреб. Вони будуть використані для укладання контрактів із бізнесом.

Важливий результат – ми також зобовʼязалися збільшити кількість українських пілотів F-16, яких тренуватимуть Сполучені Штати. Також є домовленість про далекобійні боєприпаси, що також важливо для вас на полі бою (йдеться про крилаті бомби JSOW для F-16, – Forbes).

Є домовленість, що президент Байден проведе зустріч на рівні лідерів у Рамштайні в рамках UDCG (Ukraine Defense Contact Group). Ця заява спрямована на те, щоб показати, наскільки важливо підтримати вас зараз. Наші зусилля не будуть ізольованими, ми також обʼєднаємо інших партнерів для цього, щоб поставити вашу країну в найсильнішу можливу позицію в осінній період.

Американські медіа писали, що Білий дім не був вражений пропозиціями мирного плану Зеленського. Чи коректна така оцінка?

Я думаю, варто залишити всі питання щодо плану президенту Зеленському. Він представив його нам у конфіденційному порядку як стратегію для спільної роботи, щоб допомогти йому здобути перемогу у війні.

Наше завдання зараз полягає в тому, щоб зробити все можливе для підтримки цих зусиль і співпрацювати з українським урядом. Йдеться про те, щоб допомогти Україні захищатися зараз і стримувати майбутню агресію. І я вважаю, що цей план охоплює способи досягнення обох цілей. Нашим командам тепер необхідно працювати разом, щоб визначити, як найкраще досягти цієї мети.

Forbes Ukraine писав, що одним із ключових пунктів плану Зеленського є давно обговорювані удари по території Росії з використанням західної зброї. Але Україна досі не отримала дозвіл на це. Чи є дискусія щодо інших рішень або дій, які могли б чинити тиск на РФ для досягнення справедливого миру?

Як зазначив секретар Ентоні Блінкен під час свого візиту до Києва, наші зусилля спрямовані на те, щоб бійці на фронті отримували те, що їм потрібно, і коли їм це потрібно. Ми адаптуємося до ситуації по мірі її розвитку. Тож краще залишити ці операційні деталі на розсуд військових.

Блінкен, Брінк /Getty Images

Ентоні Блінкен та Бріджит Брінк під час візиту Блінкена до Києва на початку вересня Фото Getty Images

Підвищення податків: необхідно приймати важкі рішення

Український уряд очікує отримати $38 млрд міжнародної бюджетної підтримки наступного року. Чи реалістично й надалі розраховувати на такі ж обсяги фінансової допомоги, як було цього та минулого року?

Перш за все я рада, що нам вдалося виконати прохання президента, і Конгрес затвердив $61 млрд навесні для підтримки українських зусиль у війні. Ми досі використовуємо ці кошти. Щодо майбутнього, я не можу точно передбачити це на своїй поточній посаді.

Можу сказати, що Україна продовжує користуватися сильною двопартійною підтримкою в Америці, і це стосується обох палат Конгресу, а також широкої підтримки серед громадськості.

Друга річ – ми працюємо над розблокуванням $50 млрд позики для України, що базується на російських суверенних активах. Ми віримо, що це можна зробити в співпраці з європейцями та іншими партнерами до кінця року. Якщо ми досягнемо успіху, а в мене є всі підстави вважати, що ми це зробимо, це відкриє значну суму коштів.

Майбутнє фінансування, звісно, потребуватиме певних кроків, особливо з огляду на майбутні вибори в Америці, і до цього рішення ще потрібно буде дійти. Але можу сказати, що я не бачу зменшення сильної двопартійної підтримки України.

Чи бере участь посольство США, як найбільшої країни-донора України, в обговоренні питання підвищення податків? Великий пакет, підготовлений Мінфінансів, був значно скорочений. Чи задоволені ви зусиллями українського уряду та парламенту щодо акумулювання внутрішніх ресурсів?

Ні, як іноземний уряд ми не беремо участі у внутрішніх обговореннях вашого уряду та парламенту. Питання підвищення податків важливе для України для забезпечення збалансованого бюджету. Зокрема, на цьому заснована програма МВФ, яка також приносить мільярди доларів вашій економіці.

Це критичний елемент, щоб забезпечити збалансованість бюджету, тому необхідно приймати важкі рішення. Ми тісно співпрацюємо з Американською торговельною палатою, і, наскільки я розумію, у них було багато розмов з вашим міністром фінансів і членами парламенту. Це українські бізнеси, але вони мають певний звʼязок з Америкою. Ми підтримуємо ці складні заходи, щоб забезпечити збалансованість бюджету, продовження програми МВФ та збереження довіри донорів.

Результати Пенні Пріцкер

Нещодавно Пенні Пріцкер завершила свою діяльність на посаді спецпредставниці США з відновлення України. Які б ви виділили головні результати її роботи?

Її попередній досвід і роль робили її ідеальною кандидаткою для цієї роботи. Також її особиста історія, пов’язана з Україною.

Вона активізувала приватні та державні інвестиції в Україну навіть під час війни. Допомогла створити першу в своєму роді воєнну страхову систему, яка також сприяла та заохотила інвестиції.

Пріцкер працювала в багатьох напрямках, щоб підвищити експортний потенціал, що є вкрай важливим для повернення грошей в держбюджет та економіку, а також для підтримки фермерів і бізнесу. Вона також допомогла укласти угоди про спільне виробництво в оборонній промисловості, що буде дуже важливим для вашого майбутнього. І, на додаток до цього, вона була активною прихильницею реформ, які ваш уряд і парламент проводять, для того щоб зробити країну максимально привабливою для бізнесу, навіть у нинішніх умовах.

Зараз цю роль перейняв наш заступник держсекретаря Річард Верма. Він уже відвідав Україну у вересні та привіз із собою представників американського бізнесу.

Я очікую, що він повернеться восени. Я спілкувалася з ним два дні тому, і він дуже активний і зацікавлений у цій роботі. Верма також колишній бізнесмен і має унікальний досвід і знання, щоб продовжити те, що зробила секретар Пріцкер, без уповільнення чи зупинки.

Ви згадали угоди про спільне виробництво в оборонному секторі. Про що саме йдеться?

Нещодавно, здається в серпні, було укладено одну таку угоду. І є інші угоди, які наразі перебувають у розробці з боку Держдепартаменту. Ми маємо значну суму, близько $2 млрд, яку державний секретар Блінкен оголосив у травні для оборонної промисловості та підтримки угод зі спільного виробництва. Але є й інші фонди, що спрямовуються на це.

Разом із заступником держсекретаря Вермою у його ролі спецпредставника з економічного відновлення України ми будемо продовжувати ці зусилля.

Пріцкер та Брінк /Getty Images

Пенні Пріцкер та Бріджит Брінк під час відвідин відновленого заводу Coca-Cola на Київщині Фото Getty Images

Яке майбутнє цієї посади? США мають окремого представника в мультидонорській платформі підтримки України. Чи не перетинаються ці функції?

Я думаю, що мультидонорська платформа відіграє свою власну роль, і ми будемо продовжувати підтримувати її. Цей напрям очолює ваш премʼєр-міністр, щоб сприяти інвестиціям і також забезпечити пріоритетність потреб.

Оцінка реформ в Україні

Яку оцінку за виконані реформи можна поставити українському уряду за останні два роки? Скажімо, за десятибальною шкалою?

Я б сказала, що, ймовірно, жодна інша країна не змушена була робити те, що довелося робити Україні – одночасно вести повномасштабну війну з набагато більшим агресором і паралельно здійснювати величезну внутрішню трансформацію для досягнення поставлених цілей: зберегти країну та народ, а також рухатися до членства в ЄС і НАТО. Я не недооцінюю виклики, які перед вами стоять. І я б сказала, що є чудовий прогрес.

Я тут майже два з половиною роки, і за цей час спостерігається значний рух на шляху реформ. Я можу назвати багато різних досягнень. Наприклад, призначення керівників антикорупційних інституцій. Коли я прибула сюди, у жодній із цих установ не було керівництва.

Прогрес у прийнятті закону про корпоративне управління – цього не було раніше. Значний прогрес у реформі судової системи, що є досить складним перетворенням, але надзвичайно важливим як для бізнесу, так і для економіки.

Це лише три великі сфери, але ще багато інших реформ було проведено. Можу також відзначити нещодавнє прийняття закону про Бюро економічної безпеки, реформу митниці. Всі ці речі дуже складні, і вони виконуються навіть в умовах війни.

Звісно, можна сказати, що попереду ще багато роботи. Але насправді багато вже зроблено. Факт у тому, що ваше керівництво, уряд, парламент та народ змогли досягти значних результатів на цей момент. І Сполучені Штати, і я особисто, віддані підтримці в досягненні цих ширших цілей, таких як швидкий вступ до ЄС. Так само як і вступ до НАТО. І найголовніше – допомогти вам виграти цю війну. У вас багато прихильників, включаючи насамперед Сполучені Штати.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *