Сонячна електростанція на 5 кВт

Сонячна електростанція на 5 кВт
Сонячна електростанція на 5 кВт

Отже, ми маємо класичну мережеву сонячну електростанцію – сонячні батареї та мережевої інвертор (перетворювач).

Принцип роботи сонячної електростанції

Мережева сонячна електростанція додає вироблену електроенергію у внутрішню мережу, з промислової мережі береться тільки недостатня потужність. Завдяки відсутності акумуляторів цей тип сонячних електростанцій дуже швидко окупається (три-п’ять років), не вимагає обслуговування, а доведений термін служби складає більше 35 років.

Тепер давайте розглянемо приклад ситуації, з якої багато хто зіткнувся після установки сонячної електростанції.

Куди ми можемо використовувати надлишки?

Уявімо, що споживання нашого будинку 3 кВт, а сонячна електростанція, куплена в Solarbud.Energy, виробляє 5 кВт. Відповідно, маємо зайві 2 кВт. Куди ми можемо їх використовувати? Є кілька способів:

  1. Віддавати надлишки в мережу, Коли це дозволено і є «зелений тариф», вигідно (тобто вироблена сонячною електростанцією енергія купується за ціною дорожче, ніж продається мережева). Сьогодні в нашій країні віддача в мережу заборонена. До того ж у багатьох країнах колись високі ціни на «зелених тарифах» опустилися нижче продажних, і надлишки стало вигідніше використовувати, ніж продавати в мережу.
  2. Запасати надлишки в акумуляторних батареях. Цей варіант підходить для гібридних сонячних електростанцій, які мають в своєму складі АКБ. Але він теж не дозволяє ефективно управляти надлишками: якщо АКБ повністю заряджені, надлишок також нікуди дівати. Мережеві сонячні електростанції працюють без АКБ.
  3. Використання контролера надлишків. Це найефективніший шлях. Маючи такий контролер, можна направити надлишок на додаткові навантаження, що дозволить продовжувати використовувати сонце по максимуму. Є багато варіантів таких пристроїв – дискретні ваттроутери (по надлишку навантаження включається за допомогою послідовної групи реле, поки весь надлишок не використовуватиметься) і контролери надлишків з ШІМ-регулюванням (вони вміють плавно регулювати потужність, направляючи її на резистивную навантаження; як правило, це електронагрівачі, тепла підлога, теплові завіси, тобто енергія перетворюється в тепло).

Контролер надлишків Ohmpilot

Австрійська компанія Fronius випустила надзвичайно ефективний пристрій саме такого типу – контролер надлишків Ohmpilot. Він повністю управляється інвертором, який завжди має точну інформацію про надлишки споживанні, і задіє Ohmpilot таким чином, щоб зайве використовувалося ефективно.

Контролер дозволяє плавно регулювати потужність від 0 до 3 кВт в однофазної конфігурації і від 0 до 9 кВт в трифазній. Таким чином використовується рівно стільки надлишку потужності, скільки є на даний момент.

Контролер надлишків Fronius OmhPilot

Найбільш типовий варіант використання Ohmpilot – нагрів води. Цілі можуть бути різні: гаряче водопостачання, опалення (електричний тепла підлога, тепловий насос) або підігрів басейну.

Контролер має вхід для датчика температури (тип PT1000) і дозволяє виробляти нагрів до заданої температури.

Вбудована в інвертор система моніторингу дозволяє віддалено контролювати всі параметри системи з будь-якого місця з комп’ютера, планшета або мобільного телефону і в разі необхідності повідомляє про що відслідковуються події.

Також ведеться повна аналітика з вироблення сонячної енергії і споживання, роботи контролера OhmPilot і температурі води за будь-який період.

На графіку вище показана статистика по виробництва і споживання за день. Видно як з 6:00 поступово починається вироблення від сонця, о 7:00 плавно починає свою роботу контролер OmhPilot, приблизно з 9:30 об’єкт повністю використовує енергію сонця, включаючи наш контролер, що гріє воду в баку для ГВП, і починається віддача зайвої електроенергії в промислову мережу. Віддача електроенергії здійснюється на підставі договірних відносин всередині кооперативу.

Цей графік показує статистику вироблення по місяцях. Сірий колір – скільки електроенергії від сонця спожив безпосередньо сам об’єкт, синій – скільки надлишків електроенергії направлено на нагрів води, зелений – віддана електроенергія в мережу кооперативу. Система була запущена в кінці серпня 2018 року.

Тут ми бачимо статистику споживання. Сірим кольором позначено, скільки ми спожили від сонця, червоним – скільки спожили від промислової мережі. Облік спожитої і відданої електроенергії між об’єктом і кооперативом здійснює багатофункціональний двонаправлений лічильник ПСЧ-4ТМ.05МД.21.

Лічильник

Таким чином, після установки сонячних батарей вдалося знизити витрати на електроенергію і газ. Звичайно ж, довелося перебудувати своє життя в плані використання побутових приладів та іншого, але зате економія становить в сукупності від 65 до 90%.

Наостанок хочеться сказати: «Користуйтеся сонцем, це безкоштовно!»

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *